Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je ambasadi SAD u Sarajevu nakon što su oni prokomentarisali održavanje Svesrpskog sabora i poruke poslate sa ovog skupa, a koje su prema rečima ljudi iz ambasade, protiv Dejtonskog sporazuma.

PROČITAJTE JOŠ...

Vučić je na snimku objavljenom na društvenim mrežama odgovorio ambasadi SAD u Sarajevu, u kontekstu analize Dejtonskog sporazuma.

„Baš je interesantna kritika bila naših partnera po pitanju Srpskog sabora. Rekao sam da ću postaviti neka pitanja. Međutim, rekao sam da ću postaviti neka pitanja i vi ste čuli mnogo puta, u celom regionu, jednu sintagmu koja glasi duh Dejtonskog sporazuma. Ako mi kao zemlja potpisnica nismo garant sprovođenja, ne bih da se bavim ni duhom, ni duhovima. Dejtonskim sporazumom regulisane su nadležnosti centralnih vlasti i entiteta u BiH. Moje prvo pitanje je kako gde i od kada piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima. Molim vas da mi konkretno odgovorite na osnovu kojeg dokaza ste došli do zaključka da imovina pripada centralnim vlastima. Očekujem da mi odgovorite“, rekao je Vučić.

Podsetimo, američka ambasada u Sarajevu prethodno je objavila na društvenoj mreži Iks da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu imaju korene u pravnim dezinformacijama i puni su grešaka.

„Oni ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako tvrde autori, već smišljeni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine, što je opasno“, navodi se u objavi ambasade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će 11. juna odgovoriti na kritike Ambasade Sjedinjenih Američkih Država(SAD) u Bosni i Hercegovini na deklaraciju sa Svesrpskog sabora.

„Prvi put ću kao predsednik Srbije da im postavim pitanja, a odgovor neće imati iako se tiče baš Dejtonskog sporazuma. Problem je što nisu navikli da postoje nezavisne i suverene zemlje“, naveo je Vučić na Instagramu 10. juna.

Dodao je da će utorak biti zanimljiv dan zaključivši porukom „Postoji jedna mala zemlja na brdovitom Balkanu“.

Ambasada SAD u BiH prethodno je saopštila da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru predstavljaju napad na Dejtonski sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare