Marko Đurić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Marko Ðurić postao je danas prvi ambasador Srbije u Antigvi i Barbudi, sa sedištem u Vašingtonu. Na ceremoniji upriličenoj u guvernerskoj rezidenciji u Sent Džonsu, ambasador Ðurić predao je akreditivna pisma generalnom guverneru Rodniju Vilijamsu, čime je zvanično preuzeo dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Srbije u ovoj karipskoj državi na nerezidencijalnoj osnovi.

Kao lični gost ministra spoljnih poslova Everlija Pola Četa Grina, Ðurić je danas prisustvovao centralnoj svečanosti u Sent Džonsu povodom obeležavanja 40. godišnjice nezavisnosti te karipske države. Sve to Đurić je objavio na svom Tviter nalogu.

Inače, Đuriću je ovo jedna od jedanaest država u kojima obavlja dužnost ambasadora Srbije. Naime, osim što je naš diplomatski predstavnik u Americi,  on je ukazom predsednika države Aleksandra Vučića postavljen na još deset ambasadorskih funkcija, ali sa sedištem u Vašingtonu.

Za ambasadora SAD imenovan je u novembru prošle godine. Od tog momenta do danas imenovanja se samo nižu. Poslednje je u Svetoj Luciji, a pre toga ovaj nekadašnji član Otpora, potom funkcioner SNS, i bivši savetnik predsednika Srbije i direktor Kancelarije za KiM, imenovan je za ambasadora Srbije u Antigvi i Barbudi, a potom na istu funkciju u Republici Surinam, Belizeu i Komonveltu Dominiki, kao i u Sent Kitsu i Nevisu. Sledi postavljenje na ambasadorsku funkciju u Barbadosu, a zatim u Kolumbiji i u Sent Vinsentu i Grenadinima. Đurić je i ambasador Srbije u Karipskoj zajednici, u kojoj se okupljaju pomenute uglavnom ostrvske zemlje.

Đurićevo preuzimanje dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Srbije u Antigvi i Barbudi na nerezidencijalnoj osnovi, izazvalo je reakcije na društvenim mrežama.

Postavljenje Đurića u ovoj karipskoj državi, za koju mnogi nisu ni čuli a i teško izgovaraju njeno ime, neki tviteraši su prokomentarisali: „A i korist od ovih zurundi ili burundi država je jaaaako velika“.

„Al’ ga ti živiš rođeni, ni brige, ni pameti“, prokomentarisao je fotografju Đurića na obali Karipskog mora, među palmama.

Fotografiju na kojoj Đurić pozira u smokingu i sa leptir mašnom bio je povod da jedan tviterš prokomentariše:

„Naučio da veže mašnu. Svaka čast!“ aludirajući na specifičan način na koji je Đurić nosio leptir mašnu na prijemu u čast umetnice Marine Abramović i velikog jubileja 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD dveju zemalja, kada je umesto ispod leptir mašnu vezao preko kragne što je izazvalo šaljive komentare na društvenim mrežama.

Inače, Antigva i Barbuda je ostrvska država koja s enalazi u Srednjoj Americi. Smeštena je u istočnom delu karipskog mora na granici sa atlanskiom okeanom. Površine je oko 442, 2 kvadratna kilometra i ima oko 98.000 stanovnika. Nezavisnost od Velike Britanije stekla je 1. novembra 1981. godine, a po državnom uređenju je ustavna parlamentarna monarhija i članica britanskog Komonvelta.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare