Prošlo je tačno 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a kad se podvuče crta jasno je da je za to vreme u dijalogu Priština dobila gotovo sve, a Beograd ništa. Država Srbija se gotovo u potpunosti povukla sa severa Kosova, a Zajednica srpskih opština, koja je praktično mogla da bude jedini benefit za kosovske Srbe, do danas nije formirana.

Kako je potpisan Briselski sporazum

Tog 19. aprila 2013, tadašnji premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači potpisali su Briselski sporazum od 15 tačaka, uz posredovanje visoke predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Uz Dačića je tada u Briselu bio i Aleksandar Vučić. Dogovor je postignut posle šest meseci razgovora i 10 rundi pregovora.

Država Srbija i Srbi na Kosovu su ovim sporazumom dobili Zajednicu srpskih opština, ali samo na papiru, budući da ta asocijacija ni posle 10 godina nije formirana. Sa druge strane, osim u oblasti obrazovanja i zdravstva, Srbija se povukla iz svih drugih institucija. Ovim sporazumom Beograd je priznao zakone Kosova, a Srbi su se integrisali u kosovsko pravosuđe i policiju.

„Srbija nije dobila ništa“

Milica Andrić Rakić, programska menadžerka Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice, kaže za “Novu” da Srbija Briselskim sporazumom nije dobila ništa na Kosovu, već je, naprotiv, povukla dobar deo svojih institucija. Jedini benefit, dodaje ona, bilo je napredovanje na putu ka EU, s tim što je sada i taj proces u blagom zastoju.

“Da je formirana ZSO mogli bismo da govorimo o konačnoj institucionalizaciji kosovskih Srba, jer smo praktično od 1999. u stanju privremene institucionalizacije. Koje god institucije da imamo, jako brzo se reformišu. Srpske institucije su se 1999. potpuno povukle, pa su formirani privremni organi, pa su oni kohabitirali sa Unmikom, pa su kohabitirale sa kosovskim institiucijama, pa je počela razgradnja srpskih institucija… ZSO bi možda donela konačnu institucionalizaciju, ali to se nije desilo”, podseća Andrić Rakić.

Milica Andrić Rakić Foto: N1

Položaj Srba na Kosovu, a naročito kada je reč o bezbednosti u ovom trenutku drastično je pogoršan.

Naša sagovornica kaže da je u poslednjih 10 godina on nije bio ujednačen, te da je najbolji bio odmah nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, jer je tada odnos Beograda i Prištine bio na najvišem nivou.

“Nije bilo pritisaka kakve sada imamo, iako je je proces integracije (u kosovski sistem) koji se tada dešavao bio dosta nepopularan u srpskoj zajednici. Tada je bilo pritisaka od Beograda i Srpske liste da se ljudi integrišu i nije bilo uzvratnog pritiska od Prištine. Od kada su se u potpunosti ruinirali odnosi Beograda i Prištine, mi kao zajednica trpimo pritiske sa obe strane. Sada ovu godišnjicu Briselskog sporazuma čekamo praktično u istoj atmosferi kao da je 2011. ili 2013. Srbi ne učestvuju ili jedva učestvuju na lokalnim izborima, nisu u institucijama, na ulicama se voze automobili bez tablica… Praktično se pred našim očima razgrađuje nasleđe Briselskog sporazuma”, navodi Andrić Rakić.

„Pobeda 5:0“: Kosovo samo potvrđivalo nezavisnost

Sa druge strane, Kosovo je za to vreme potvrđivalo svoju nezavisnost. Marko Đurić, tada direktor Kancelarije za KiM, je 2015, nakon potpisivanja drugog briselskog sporazuma 2015, koji se odnosio na ZSO, energetiku, telekomunikacije i Park mira, izjavio da je Srbija pobedila sa 5:0, te da će ZSO imati svog predsednika, skupštinu, direktne institucionalne veze sa Srbijom, ozbiljna izvršna ovlašćenja u mnogim oblastima…

Nakon toga, međutim, ni Zajednice srpskih opština, ni skupštine, ni izvršnih ovlašćenja nema, a u međuvremenu Kosovo je dobilo svoj pozivni broj, Beograd je priznao kosovske lične karte, delimično i diplome, a malo ko može da raščivija šta se dešava ili se desilo u oblasti energetike.

Kosovska Mitrovica Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Srpski pasoš koji imaju Srbi na KiM nema nikakvu vrednost u odnosu na isti pasoš građana u centralnoj Srbiji, dok je Prištini nedavno odobrena vizna liberalizacija, odnosno moći će da putuju u EU bez viza.

Kosovo je sada na pragu ulaska u mnoge međunarodne institucije, sa čim se saglasio predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno u Briselu.

BONUS VIDEO Koliko košta Kosovo?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar