Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objaviće sutra ime mandatara za sastav nove Vlade, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije. Ova vest došla je odmah nakon što je, ranije večeras, naš portal podsetio da je istekao još jedan rok koji je Vučić dao za saopštavanje imena novog mandatara. Posebno je zanimljivo da Vučić na konferenciji za novinare o tome nije rekao apsolutno ništa.

U vesti koju je večeras objavio Tanjug, nova Vlada trebalo bi da bude formirana u narednim nedeljama.

U toj vesti se kaže da je Vučić odluku o budućem premijeru doneo nakon „detaljnih konsultacija“, a valjalo bi podsetiti da su konsultacije za novog mandatara završene još 4. marta, dok je danas 29. mart.

Podsetimo, portal Nova.rs je odmah nakon večerašnje Vučićeve konferencije za novinare objavio vest o tome kako je danas istekao još jedan rok za kada je bilo najavljeno da ćemo saznati ime novog mandatara, a koji je predsednik Srbije već nekoliko puta pomerao.

Tako na večerašnjoj konferenciji za novinare, koja je trajala oko sat i 15 minuta, predsednik Srbije je pričao o brojnim temama, ali je interesantno da nije rekao ni jednu jedinu reč o novom mandataru ili o formiranju Vlade Srbije. U vesti koju smo objavili nakon konferencije, podsetili smo predsednika Srbije da je pre tačno sedam dana ponovo obećao da ćemo dobiti ime mandatara u roku od sedam dana, što se nije desilo, ali i na njegove ranije najave o novom mandataru.

Međutim, bilo je dovoljno sat vremena kasnije nakon naše vesti da se u pojedinim prorežimskim medijima pojavi odjednom „ekskluzivno saznanje“ da će Vučić sutra objaviti ime novog mandatara.

Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odmah nakon decembarskih izbora najavljivao da će Vlada biti „veoma brzo forimirana“, a jedan rok koji je pominjao u više navrata bio je 15. mart, dok je sada već kraj marta.

Vučić više puta pomerao datum kada će saopštiti ime mandatara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 22. marta tokom televizijskog gostovanja na TV Prva jednom već pomerio datum kada ćemo saznati ko će biti mandatar za sastav nove Vlade Srbije. Tada je rekao kako veruje da „ćemo u roku od sedam dana imati mandatara“.

Prethodno je 6. marta Vučić na konferenciji za novinare nakon sednice Predsedništva Srpske napredne stranke rekao kako je lider naprednjaka Miloš Vučević tada „predložio da se za ime mandatara sačeka još 7-10 dana“.

Tada je saopšteno da će Ana Brnabić biti kandidatkinja za predsednicu Skupštine Srbije, koja je u međuvremenu izabrana, kao i da će Aleksandar Šapić ponovo biti kandidat SNS-a za gradonačelnika Beograda na predstojećim izborima koji će biti ponovljeni nakon što nijedna stranka nije uspela da formira lokalnu vlast.

Podsetimo, zakonski rok za formiranje Vlade je 90 dana od konstituisanja Narodne skupštine. To znači da je krajnji zakonski rok za formiranje Vlade 6. maj, jer je parlament konstituisan 6. februara. Inače, od 1. do 6. maja su prvomajski i uskršnji praznici.

***

BONUS VIDEO – Vučić ne negira da se saglasio sa Ohridskim sporazumom: „Ali, oni neće ZSO, ništa od toga“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare