Foto: Printscreen/YouTube/Srpska napredna stranka

Ivana Popović iz Krupnja, mlada nada naprednjaka koja se vratila na selo kako bi proizvodila džem i pekmez, od nedavno je narodna poslanica sa liste “Aleksandar Vučić – za našu decu”, te je od skupštinskog Administrativnog odbora dobila novac za iznajmljivanje stana u Beogradu. Kako će ubuduće da se bavi poljoprivredom kada bude živela u prestonici, zasad nije poznato.

Naime, Ivana Popović je diplomirani ekonomista i po zanimanju je preduzetnica koja se iz rodnog Beograda vratila na porodično imanje i osnovala firmu koja se bavi proizvodnjom džema.

U izbornoj kampanji govorila je da će njen cilj, kao narodnog poslanika, biti da brani „glas ljudi iz ruralne sredine, malih preduzetnika, mladih ljudi, žena i poljoprivrednika“.

O tome je govorila i u svom prvom govoru u Skupštini, kada se javila za reč, a tema je bilo novoformirano Ministarstvo za brigu o selima. Popović je nastupila samouvereno govoreći o sebi kao nekom „ko je grad zamenio za selo, ko je sebe i svoj posao premestio i preselio iz jedne urbane sredine u ruralnu“.

„Baš zato ja znam šta znači biti žena u selu, šta znači pokrenuti posao u jednoj ruralnoj sredini“, rekla je tada ova mlada preduzetnica.

Poslanike je podsetila da Srbija nije samo Beograd i da u selu, kako je napomenula tada, „imate sveobuhvatni život i puno drugih aspekata na koje se do sada možda nije polagalo dovoljno pažnje“.

Međutim, izgleda da je sve prednosti života na selu ova mlada preduzetnica sa pogonom za proizvodnju džema u selu Kržava kod Krupnja brzo zaboravila jer je samo desetak dana nakon tog inspirativnog govora zatražila novac za stan kako bi ubuduće živela u Beogradu.

Foto: Nova.rs

A da se njen prelazak u glavni grad mogao naslutiti vidi se iz rečenice koju je pročitala za skupštinskom govornicom – „mi imamo veliki odliv stanovništva iz naših sela i to nije slučajno, to je iz prostog razloga što živeti na selu nije uopšte lako“.

Da li se to Ivana Popović predomislila ili posustala u svojoj nameri da se bavi preduzetništvom ostaje da se vidi, kao i to kako će uspeti da pravi džemove pošto će imati i dodatnih obaveza u skupštini. Naime, Popovićeva nije samo narodni poslanik, ona je i član Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Odbora za kulturu i informisanje, kao i Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivana Popović (@ivanapopovic_sns) on

U zahtevu za odobravanjem troškova za iznajmljivanje stana u prestonici Ivana Popović nije jedina. Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja odobrio je troškove i to u iznosu od 35.000 mesečno za istu namenu za još dva poslanika – Maju Gojković (SNS) i Dubravku Kralj (SPS).

Inače, poslanik koji ne živi u glavnom gradu ima pravo na novčanu naknadu na mesečnom nivou na ime zakupa stana u mestu zasedanja Skupštine i njenih radnih tela. Podsećanja radi, Gojković je tu uslugu koristila i u prethodnom sazivu i to od 3. avgusta kada su poslanicima potvrđeni mandati do 28. oktobra, odnosno izbora ove Novosađanke za ministarku kulture i informisanja.

A koliko je do sada novca poreskih obveznika potrošeno za naknade za dolazak poslanika do Narodne skupštine sopstvenim kolima, za iznamljivanje stanova ili smeštaj i put u zemlji ili inostranstvu pokazuje baza Koliko košta poslanik Centra za istraživačko novinarstvo Srbije – CINS.

Prema njihovoj analizi, te povlastice od početka 2016. godine do sada koristilo je 283 poslanika, a iz budžeta je za te namene izdvojeno 299 miliona dinara.

Samo za iznajmljivanje soba u hotelu sa četiri zvezdice ili za iznajmljivanje stana u prestonici, na osnovu računa ili ugovora sa stanodavcem koji se dostavljaju skupštinskoj Službi za finansije,  od 2016. do kraja 2019. šest poslanika iz budžeta dobilo 6,3 miliona dinara.

Međutim, CINS ipak nije dobio podatke za sve poslanike. Skupština, kojoj je u dva mandata predsedavala upravo Maja Gojković, nije dostavila podatke o troškovima njene predsednice.

Nekom stan, a nekom i dupla funkcija

Pored toga što je za tri narodna poslanika odobrio troškove za iznajmljivanje stana i to onima koji ne žele da putuju, niti da koriste usluge hotela, Odbor za administrativno -budžetska pitanja je odobrio i da 11 poslanika i tri skupštinska funkcionera obavljaju ubuduće duple funkcije.

Tako će ubuduće, socijalista Đorđe Milićević, osim što će prisustvovati skupštinskim zasedanjima biti i savetnik direktora JP „Srbijašume“, Vladimir Marinković (SNS) će i dalje biti direktor Visoke strukovne škole za preduzetništvo, a Veljku Odaloviću, generalnom sekretaru Skupštne Srbije, odobreno je da pored te funkcije bude i član Republičke izborne komisije.

Ostali narodni poslanici će uglavnom biti još i članovi u upravnim odborima ili odbornici u gradskim ili opštinskim skupštinama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare