Foto: Arhiva/TANJUG / ANFRIJA VUKELIC / an /FoNet/Marija Djokovic/Printscreen/YouTube/Ka televizija

Medije je prethodnih dana preplavila vest da je Petar Petković preuzeo kormilo Kancelarije za KiM iz ruku Marka Đurića, međutim, mnogi su zaboravili da je reč o čoveku koji je svojevremeno bio jedan od najvernijih saboraca Vojislava Koštunice, pa je čim se on povukao iz političkog života napustio DSS i automatski preleteo u SNS. Negde u to vreme isti transfer obavili su i drugi istaknuti članovi Demokratske stranke Srbije, koji su naknadno postali udarne pesnice režima.

Pojam preletanja postao je prilično odomaćen u srpskoj politici, međutim, ono što se svojevremeno dešavalo sa članovima DSS, koji su bukvalno u jatima pohrlili u vladajuću stranku, svojevremeno je bio predmet ozbiljnih političkih diskusija, ali i narodski rečeno „opšte smejurije“.

Setimo se samo kako je ceo odbor ove stranke u Bačkoj Palanci 2014. godine preko noći dobio člansku kartu SNS, zatim i ceo odbor u Pančevu, Gadžinom Hanu, Kuli, čak i u Zemunu…

Ova boljka nije zaobišla ni visoke funkcionere, koji su najjednostavnije rečeno poklekli pred umilnim zovom vlasti. Evo najzvučnijih imena iz nekadašnjeg Koštuničing DSS, koji danas brane boje SNS.

Petković: Bogoslov i diplomata 

Petar Petković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Jedan od njih bio je i novopostavljeni direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. Završio je Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu i Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Postdiplomac je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na katedri za Međunarodne studije. Nakon izbora 2012, izabran je za narodnog poslanika, na listi Demokratske stranke Srbije. Već u oktobru 2014. Petković je napustio DSS, samo dan nakon što je tu stranku napustio i njen osnivač i dugogodišnji lider Vojislav Koštunica.

U međuvremenu se pridružio Srpskoj naprednoj stranci i postao član Glavnog odbora te partije. Funkciju pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju obavljao je od aprila 2016. do oktobra 2020. godine. Nakon što je Marko Đurić u oktobru 2020. postavljen za ambasadora Srbije u SAD, Petković je preuzeo dužnost direktora kancelarije.

Mladenović: Izbačen zbog šurovanja sa režimom

Foto.TANJUG / ANFRIJA VUKELIC

Član DSS i to istaknuti, bio je i Andrija Mladenović, koji je 1994. godine u toj stranci obavljao više funkcija. Bio je član Izvršnog odbora, predsednik omladine, portparol i predsednik Gradskog odbora Beograda. U junu 2015. Izvršni odbor i Predsedništvo DSS isključili su ga iz stranke, a prethodno ga je Predsedništvo smenilo sa mesta predsednika Izvršnog odbora, zbog neslaganja u vezi sa učestvovanjem te stranke u vlasti u Beogradu. Reagujući na isključenje, rekao je da ne prihvata odluku, jer smatra da je protivstatutarna. Kazao da je smatra da je na delu „političko razračunavanje sa neistomišljenicima u stranci“, a da se on prvi našao na udaru, jer se ne slaže sa načinom na koji novo rukovodstvo vodi stranku i kreira njenu politiku. Sa grupom odbornika DSS u Skupštini Beograda formirao je grupu Samostalni DSS. Ipak, na parlamentarnim izborima održanim u aprilu 2016. bio je kandidat na listi Srpske napredne stranke i izabran je za narodnog poslanika. Sad obavlja funkciju pomoćnika gradonačelnika.

Bakarec: Nisam zbog funkcije, ja to zbog znanja

Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

U Demokratskoj stranci Srbije više od dve decenije bio je i nekada visoki funkcioner te partije Nebojša Bakarec. Pred izbore u septembru 2000. godine bio je ovlašćeno lice Demokratske opozicije Srbije. Isto zaduženje imao je i pred decembarske izbore iste godine, kao i 2002. na oktobarskim i ponovljenim novembarskim izborima za predsednika Srbije, u ime predsedničkog kandidata Vojislava Koštunice Bio je odbornik DSS u Skupštini grada Beograda i predsednik Izvršnog odbora Opštine Stari grad (od 2000. do 2004), a potom zamenik predsednika opštine do 2008. godine.  O svom odlasku iz stranke je rekao:
„Jedan sam od osnivača onog Koštuničinog DSS, davne 1992. Delio sam i dobro i zlo sa Koštunicom i DSS-om, pune 23 godine. Prošle godine sam izbrisan iz DSS, bez obrazloženja. Sada sam potpredsednik Samostalnog DSS, koji predvodi Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika“, naveo je Bakarec u pismu stanovnicima Starog grada u martu 2016.
Već u oktobru 2017. potvrdio je da će učestvovati u kampanji SNS za izbore u Beogradu. Ostaće upamćena njegova rečenica: „Nisam prešao zbog funkcije, već da bi im dao moje iskustvo i znanje“.

Drugo ime za šefa odbora: Dragan Šormaz 

Foto:Fonet/Marija Djokovic

Dragan Šormaz u svojoj zvaničnoj biografiji navodi da je po zanimanju tehničar za poslove radnih odnosa, ali ne i u kojoj obrazovnoj instituciji je stekao to zvanje. Član Demokratske stranke Srbije postao je odmah po osnivanju te partije 1992. godine. Bio je član Odbora za odbranu i bezbednost i Odbora za omladinu i sport u tri mandata. U maju 2010. isključen je iz DSS-a nakon što je kritikovao rad stranačkog rukovodstva. U narednih nekoliko meseci u Skupštini Srbije bio je nezavisni poslanik, da bi u decembru 2010. pristupio SNS i poslaničkoj grupi „Napred Srbijo“.Nakon izbora 2012. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika. U bivšem sazivu Skupštine Srbije bio je član Odbora za spoljne poslove, Odbora za evropske integracije, Odbora za kontrolu službi bezbednosti, zamenik člana u Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo i u Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Šef je delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Ljušić: Sam sebi isplaćivao honorare 

Foto: Printscreen/YouTube/Ka televizija

Poslednji, ali ne najmanje važan jeste Radoš Ljušić.  Izabran je 2003. za narodnog poslanika u Skupštini Srbije na listi Demokratske stranke Srbije. Od 2004. do 2008. godine radio kao direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. Prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo, objavljenom 30. jula 2011, Radoš Ljušić, bivši direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, tokom svog mandata je i sebi kao autoru isplaćivao honorare, što Zakon o udžbenicima i nastavnim sredstvima eksplicitno zabranjuje. Ovako je zaradio najmanje milion i osamsto hiljada dinara, a honorari koji su mu bili isplaćivani su višestruko premašivali unutrašnje propise Zavoda i honorare drugih autora. Prešao je 2008. godine iz DSS-a u Srpsku naprednu stranku Tomislava Nikolića.

Krajem 2012. Vlada Srbije ga je imenovala za v.d. direktora „Službenog glasnika“, a sa ove funkcije je smenjen 27. januara 2015. godine. Tada je izjavio: „Mene nisu uspeli da smene žuti svojim žestokim napadima u štampi, kao ni crveni svojim potajnim radnjama, mene su smenili plavi. Želeo bih da grešim kada kažem da ovakvim potezima SNS, svesno ili nesvesno, narušava svoj ugled“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare