Foto: N1

Novi potpredsednici Skupštine Srbije iz redova SNS Sandra Božić i Vladimir Orlić pokazali su se i dokazali prethodnih godina u samom Parlamentu, na televiziji, ali i na Tviteru, pa otud možda odluka da baš njih dvoje ponesu ove funkcije. Poznati su po britkom jeziku, upadanju protivnicima u reč i vređanju opozicije na društvenim mrežama, međutim, nikako se ne sme zaboraviti ni štrajk glađu poslanice Božić, ali ni sporni angažman Orlića u Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji.

Da podsetimo, sutra će biti održana Sednica Skupštine Srbije, na kojoj će poslanici izabrati Ivicu Dačića za predsednika Parlamenta, a stranke će predstaviti svoje kandidate za potpredsednike. Iz redova SNS, kako saznaje Nova.rs, to će biti Sandra Božić i Vladimir Orlić.

U predstavljanju novih potpredsednika red je da počnemo od dame.

Božić proslavio štrajk glađu 

Sandra Božić  u žižu javnosti dospela je kada se pridružila svom kolegi i šefu poslaničke grupe SNS Aleksandru Martinoviću na stepenicama ispred Republičkog parlamenta – u štrajku glađu. Koji je uzgred rečeno brže prekinula, nego što ga je započela, nakon poziva Aleksandra Vučića. 

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sve do tad Sandra Božić nije bila poznata široj javnosti.

U poslaničke klupe sela je 2018, umesto Vesne Rakonjac, kojoj je prestao mandat. Prema javno dostupnim podacima, od marta 2015. do marta 2018. bila je direktorka pančevačkog JKP „Grejanje“. Nakon što je izabrana za poslanicu podnela je ostavku na dotadašnju funkciju.

Predsednica je Unije žena SNS Pančevo i poverenica Gradskog odbora te stranke u Pančevu. Završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Izjavila je jednom da je u politiku ušla „iz uverenja“.

„To mi je i struka, i u njoj sam iz uverenja i ostajem“, rekla je Božić.

Članica je skupštinskih odbora za rad, prava deteta, odbranu, zdravlje, administrativno-budžetska pitanja, te grupa prijateljstava sa Švedskom, Rusijom, Austrijom, Nemačkom, Ganom, Kinom, Grčkom, SAD, Azerbejdžanom i Portugalom.

Vredna na Tviteru 

Božić svoju partijsku odanost često dokazuje na Tviteru. U svojim tvitovima na pežorativan način pominje opozicionare, pre svega Boška Obradovića i Dragana Đilasa. Među epitetima kojima ih je čašćavala nalaze se i sledeće reči: šizofreničari, paćenici, diletanti, lopovi, narko dileri…

Nakon što su na kući potpredsednika Stranke slobode i pravde Dejana Bulatovića osvanule pretnje, nije se libila da napiše sledeće:

„Mučeni tajkunski junaci opet od sebe pravite žrtve? Ali ništa pametnije vi i niste mogli da naučite, s obzirom na paćeničku i šizofrenu ličnost onog koji vas vodi i crta mete po deci političkih oponenata! @DraganDjilas vodoperiva neka farba, ili si dužan Bulatoviću novu fasadu?“.

Nije štedela ni potpredsednicu SSP Mariniku Tepić, nazivajući je tajkunskom narikačom i saradnicom narko dilera.

Orlić prikrio platu u Ćupriji 

Sa druge strane, na Vladimira Orlića je pažnja javnosti skrenuta u trenutku kad je otkriveno da se nalazi na spisku zaposlenih u Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji, te da prima platu koju nije prijavio. Interesantno je da je upravo u ovoj školi prethodno osam profesorki ostalo bez posla.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Uzbunjivačica, profesorka u Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji Sunčica Ivanović izjavila je da u materijalu koji su zaposleni dobili za sledeću sednicu Nastavno-stručnog veća, narodni poslanik SNS-a Vladimir Orlić se pojavljuje kao jedini kandidat za angažovanje nastavnika sa drugih visokoškolskih ustanova.

– Ako inženjer Vladimir Orlić bude izabran za nastavnika na master studijama za obrazovanje medicinskih sestara, iako je Prosvetna inspekcija već jednom utvrdila da je zaposlen protivzakonito, a mojih osam koleginica koje su se ceo život školovale za ovo još uvek nisu vraćene na posao i nemaju nijedan izvor prihoda, šta je onda uloga ministra osim da obezbedi svojim stranačkim kolegama sedmu ili osmu platu – navela je Sunčica u tadašnjoj pisanoj izjavi.

Ovim povodom, poslanik Demokratske stranke Balša Božović saopštio je da je u Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji akreditovan novi master smer i da je predavač zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Vladimir Orlić, za kog je „prosvetna inspekcija Vlade Srbije utvrdila da je, kao i niz njegovih stranačkih kolega, protivzakonito zaposlen“.

Orlić je prvo negirao da se nalazi na platnom spisku, zapravo tvrdio je da je bio zaposlen, pa da više nije i iz tog vrzinog kola se jedva ispetljao.

Agresivan javni nastup 

Pored ove afere, Orlić je poznat i po nastupima u Skupštini Srbije koji su često vrlo uvredljivi, ali i po gostovanju u televizijskim emisijama, u kojima na kraju nekako ispadne da gostuje sam, jer nijedan od učesnika od njega ne može da doođe do reči. Najbolje se to videlo u njegovom goostovanju u emisiji „Upitnik“ na RTS.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar