Tanja Miščević Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas da je u pregovorima o pristupanju Srbije EU ostvaren napredak u više oblasti i ponovila da je Srbija spremna za otvaranje Klastera tri, kao i da radi na otvaranju klastera dva i pet.

„Najkonkretnije radimo na otvaranju Klastera tri. Srbija je već dve i po godine potpuno spremna da otvori Klaster tri i to pitanje pratimo kroz razgovore sa predstavnicima država članica da se politički uslovi sklope“, rekla je Miščević na sednici Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije.

Predstavljajući izveštaj Vlade o pristupnim pregovorima sa EU od januara do juna 2023, Miščević je dodala da se paralelno radi i na otvaranju klastera dva i pet, objavljeno je na sajtu Ministarstva za evropske integracije.

Prema rečima Miščević, osnovni cilj Srbije u prethodnom periodu bio je da pokaže napredak u svim oblastima sa posebnim akcentom na vladavini prava, a ocena napretka mogla se videti i u dokumentu koji šestomesečno objavljuje Evropska komisija, a koji je objavljen u maju ove godine.

„Želim da akcentujem da je Evropska komisija koja je nadležna da procenjuje ocenu napretka konstatovala napredak“, rekla je Miščević.

Kao najbolji pokazatelj da je Srbija ostvarila napredak u najrazličitijim oblastima, Miščević je navela to što je po prvi put počela da razgovara sa Evropskom komisijom o ispunjenosti prelaznih merila za Poglavlje 23 i Poglavlje 24.

Klaster tri obuhvata pregovaračka poglavlja Informaciono društvo i mediji, Oporezivanje, Ekonomska i monetarna politika, Socijalna politika i zapošljavanje, Preduzetništvo i industrijska politika, Nauka i istraživanje, Obrazovanje i kultura, Carinska unija.

Klaster dva obihvata poglavlja o slobodnom kretanju robe, radnika, kapitala, pravu poslovnog nastanjivanja i slobodi pružanja usluga, pravu privrednih društava, zaštiti intelektualne svojine, politici konkurencije, finansijskim uslugama i zdravlju i zaštiti potrošača.

U Klaster pet spadaju pregovaračka poglavlja Poljoprivreda i ruralni razvoj, Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna pitanja, Ribarstvo, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata i Finansijske i budžetske odredbe.

BONUS VIDEO Zašto igramo toplo-hladno sa EU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar