Maja Gojković Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE I INFROMISANJA/ GORAN ZLATKOVIC

Statua "Miloš Obilić" je od strane Narodnog muzeja ustupljena na korišćenje Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, kao i odredbama Ugovora o ustupanju na privremeno korišćenje kulturnih dobara od 15. avgusta 2017. godine, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture i informisanja.

U saopštenju se dodaje da je skulptura „Miloš Obilić“, autora Ivana Meštrovića iz 1908. godine, zavedena pod inventarnim brojem 229, težine 500 kilograma, „ustupljena za izlaganje u službenim prostorijama“.

Povodom navoda da je ustupanje statue u suprotnosti sa Zakonom o kulturnim dobrima koji propisuje da se kulturno dobro ne može ustupiti na period duži od šest meseci, da ustupljeno dobro mora biti dostupno javnosti, a da primalac kulturnog dobra mora posedovati uslove za njegovo čuvanje i angažovanu stručnu osobu koja će brinuti o njoj, Ministarstvo kulture i informisanja ističe „da su pomenuti navodi netačni i neistiniti“.

U saopštenju se dodaje da se ne radi međunarodnoj kulturnoj saradnji, u kom slučaju bi važila odredba za pozajmicu do šest meseci, već „o privremenoj, dugoročnoj pozajmici između dve državne institucije koja je definisana ugovorom“.

Dodaje se da muzej jeste dužan da muzejske predmete učini dostupne javnosti kroz različite vidove prezentovanja, što podrazumeva da na prvom mestu javnost mora da bude obaveštena o postojanju kulturnog dobra, njegovom nazivu, izgledu, ustanovi u kojoj se čuva, ali da „nijedno delo ne može stalno da bude fizički dostupno širokoj javnosti“.

Ministarstvo navodi da su, što se tiče odredbe o zaštiti umetničkog dela, uslovi za njegovo izlaganje u zgradi BIA ispunjeni jer „stručno lice, ispred Narodnog muzeja u Beogradu, vrši redovne obilaske, provere i utvrdjivanje stanja“.

Kako se dodaje, samo kulturno dobro – skulptura Miloš Obilić je „privremeno smeštena u zgradi koja je obezbeđena najvišim stepenom zaštite“, u kojoj „uslovi za čuvanje ove skulpture odgovaraju propisanim uslovima za izlaganje bronzane skulpture u galerijskim prostorima“.

Resorni odbor Stranke slobode i pravde (SSP) za kulturu saopštio je danas da je statua „Miloš Obilić“, koja je od Drugog svetskog rata zauzimala centralno mesto u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, izmeštena bez znanja javnosti u hol zgrade BIA.

U saopštenju SSP navodi se da je statua izmeštena tokom rekonstrukcije koja je trajala skoro 15 godina, a da bi trenutna lokacija statue ostala nepoznata da se u javnosti nije pojavio snimak predsednika Srbije Aleksandra Vučića prilikom posete BIA, na kojem se vidi Meštrovićevo delo.

SSP je navela da se u tom slučaju „grubo krše“ odredbe Zakona o kulturnim dobrima, koji propisuje da se kulturno dobro ne može ustupiti na period duži od šest meseci, da ustupljeno dobro mora biti dostupno javnosti, a da primalac kulturnog dobra mora posedovati uslove za njegovo čuvanje i angažovanu stručnu osobu koja će brinuti o njoj.

BONUS VIDEO Vladeta Janković: Spomenik Stefanu Nemanji premestiti u Đurđeve stupove


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar