savski trg železnička stanica
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iako u javnosti nije bilo najave rušenja spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu, već pomena o njegovom premeštanju, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić poručio je da građani telima braniti taj spomenik.

„Spomenike gradimo, poštujemo sve spomenike iz prošlosti, čak i kada se ne slažemo čiji su ti spomenici. Civlizovani narodi ne ruše spomenike. I ono što ja mogu da kažem, to je da će Beograđani, a ja ću ih na to pozvati, svojim telima braniti spomenik Stefanu Nemanji“, rekao je Vesić za Tanjug.

Podsetimo, tokom predstavljanja kandidata za gradonačelnika dela opozicije, Vladete Jankovića, novinarka Informera ga je upitala kako planira tehnički da izmesti spomenik Stefana Nemanji. „Ja sam samo rekao da taj spomenik kakav kakav je zaslužuje drugo mesto“, odgovorio joj je Janković. Dodao je da tamo gde je spomenik sada, blokira prostor za železničku stanicu koju, kako kaže, planiraju jednog dana da vrate na staro mesto.

„Ono što je moj sagovornik u jednoj emisii upotrebio kao figuru govora – Marinkovu baru, to je koješta. I nemojte da to verujete, čak ni vi, u Informeru, to je besmislica“, rekao je Janković.

Za spomenik tih dimenzija treba, po savetu stručnjaka – urbanista i istoričara umetnosti, naći odgovarajući prostor u širem centru grada ili možda u srcu Srbije, kaže Janković.

Kako je ocenio, u kolevci srpske države kod Đurđevih stupova bi spomenik ovih dimenzija imao puno više smisla.

BONUS VIDEO: Vladeta Janković: Spomenik Stefanu Nemanji premestiti u Đurđeve stupove

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar