Dnevnu štampu u jutarnjem programu TV Nova komentarisao je istoričar Milan St. Protić.

Protić se na početku razgovora osvrnuo na najavljeni protest od strane predsednika Vučića i paralele koji neki prave sa kontramitingom 1996. godine.

– Nadajmo se da neće biti tako dramatično kako je bilo tada krajem 1996. godine, ali jasno je da to nije pametan potez i da u ovom trenutku time neće ništa da se reši, što će se Srbija podeliti na dve strane i gde ćemo se utrkivati ko ima više sledbenika i voditi ponovo te jalove političke sukobe koji ne vode ničemu. Situacija u zemlji je posle ovoga što se dogodilo toliko ozbiljna da bi trebalo da se svi zamisle i da pogledaju sebe u ogledalo – rekeo je St. Protić i dodao da bi voleo da vidi prvo opozicionare pa posle i druge da svako ko drži oružje u kući ode i da ga preda i vrati, da tako pokažu primerom ovom narodu šta treba da se uradi.

Protić je postavio pitanje šta će čoveku oružje u kući, od koga se brani, koga će da napadne?

– Jednom da prestanemo da se obmanjujemo i lažemo, koliko ima očeva koji uče decu o oružju. Kada bi 100 opozicionara predalo u jednom danu oružje, nešto bi se u Srbiji dogodilo. Pa predsednik stranke kojoj je pripadao Vučić slikao se sa kalašnjikovim i mahao revolverom pre 30 godina. Jeftina je floskula „ne puca čovek, puca pištolj“, pa mi hoćen da rešavamo sporove tako što ćemo da puamo u ljude. Ako uspeju da razoružaju Srbiju, prvi ću da čestitam, znaju ko koliko ima oružja i odakle je došlo, nije palo s Marsa – rekao je St. Protić i dodao da onaj ko se sada nije opametio, onda nam stvarno nema spasa.

Istoričar je takođe apostrofirao da ovakav sistem vrednosti vodi u propast.

– Sablažnjavamo se šta se dešava u Americi, a kod nas ne vidimo. Pa i danas se od Košara pravi kult a to je bio građanski rat. Prebrojavanje, izlaženja na izbore neće da reši stvar tragedije koja se desila. Ljudi koji ne veruju u nasilje, oni su pred nasiljem bespomoćni – rekao je protić i zaključio ako nas ovo ne otrezni, nama ni Bog više ne može da pomogne.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ: 

BONUS VIDEO: Milan St. Protić o obavezujućem nepotpisivanju i cenzusu kao bumerangu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare