Milan St Protić Foto: Ivan Dinić/Nova

Iskreno, nisam dobar prognozer, ali takozvanih izbora će biti ako i kad vlastima bude odgovaralo. Tako je bilo dosad, tako će biti i ubuduće. Mogućno je da vlast proceni korisnost izbora po sebe do kraja godine. Izborni uslovi će, u to sam siguran, biti gori nego ikad. Računica vlasti je veoma prosta: izbori za njih imaju smisla pod uslovom boljih rezultata od prethodnih. Oni bi najviše voleli da vladaju bez ikakvog ograničenja, kontrole ili kritike. Alergični su na svaki vid suprotstavljanja, protivljenja, oponiranja. Gledajte samo šta rade nezavisnim medijima i slobodoumnim novinarima. Treba ih sve ućutkati. I vezanih ruku i nogu, opasni su. Subverzivni. Zločesti, kaže u intervjuu za Danas Milan St. Protić, istoričar i nekadašnji ambasador u SAD, odgovarajući na pitanje kada očekuje nove izbore.

Kao i prošle godine, opet se postavlja isto pitanje može li opozicija do osvajanja Beograda i šta je potrebno za to? Olakšava li Šapić pobedu opozicije ili je SNS dovoljno jak?

Ne verujem u jedinstvo ovih što se nazivaju opozicijom. Toliko su slabi, nedosledni i divergentnih pogleda da je zajednički rad nemogućan. Kažem nemogućan, jer im ciljevi nisu isti. Ni ciljevi, ni interesi. Oni bi, svi do jednoga, da se igraju politike. Da sede u parlamentu, vode jalove rasprave, slikaju se na televizijama. Nisu zainteresovani za temeljan preobražaj Srbije. Niti su zaiteresovani, niti znaju šta bi i kako bi trebalo raditi. Učeni i pošteni ljudi, što ih još ovde ima, ne žele u aktivnu politiku. A bez njih nema uspeha. Na koga mislim? Mislim na ljude poput Miodraga Zeca, Vladimira Kostića, Dušana Teodorovića, sudije Majića, poput vaših uvaženih kolega Boška Jakšića i Zorana Sekulića, Danice Popović… Ima ih još, naravno. Jedinog koga želim da izdvojim iz ovog opozicionog sivila je Pavle Grbović. Jedina svetla tačka. Nadam se da ga politika i okolina neće pokvariti. Nedostaje mu trun ratobornosti. Trun borbenosti. Odsečnosti. Ovo je, ipak, Srbija. Kad bi ovi pametni i časni ljudi stali iza Pavla, možda bi se nešto i moglo učiniti. Uz nega i poneki prekaljeni opozicionar.

Mislite li da će neka i koja od partija opozicije na nekom nivou vlasti ući u kolaiciju sa SNS posle izbora?

Videćemo. Strahujem da bi, intimno, mnogi pohrlili koliko ih noge nose. Uostalom, i u Miloševićevo vreme je bilo kolaboracije. I kolaboracionista. Vlast je neodoljiva. Najgori od svih poroka. Stvara zavisnost preko noći.

PROČITAJTE JOŠ

Kako vi shvatate ideju stvaranja narodnog pokreta za državu i mislite li da će Vučić ostati na čelu SNS ili će u maju odstupiti sa te funkcije?

Mene to podseća na Socijalistički savez iz Brozovog doba. Liči mi na pokušaj prevazilaženja višepartizma. Svi pod jednu kapu, jednu politiku, jednog čoveka. Horsko pevanje u jedan glas. Udruženje papagaja s milionskim članstvom. Kako god da učini aktuelni predsednik Srbije, i dalje će sva vlast biti u njegovim rukama. U režimu u kakvom živimo, javne funkcije su puki paravan. Dekor. Kulise. Svima je jasno ko, i na osnovu čega, odlučuje o svemu. I ko zahteva, i dobija, bespogovornu poslušnost i saradnika i podanika. Klimoglav, skandiranje i pljesak. Idolopoklonstvo.

Ceo intervju pročitajte na portalu Danas.rs.

BONUS VIDEO Nebojša Zelenović i Predrag Marsenić o Beogradu u slepoj ulici i idealnom trenutku za izbore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar