Aljbin Kurti Albin Kurti
Aljbin Kurti Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Zbog pretnji iz Srbije i Rusije hitno bi bilo potrebno da se broj vojnika NATO na Kosovu znatno poveća, izjavio je u intervjuu za nemački list „Velt“ kosovski premijer Aljbin Kurti.

To bi svakako poboljšalo našu bezbednost, a pomoglo bi nam i kada bi se više nemačkih vojnika nego do sada priključilo Kforu, jer bi se time povećala snaga odvraćanja, rekao je Kurti, prenosi Dojče vele.

Kurti je istakao da je Kosovo povećalo izdatke za odbranu za 52 odsto i Kosovske bezbednosne snage sada imaju 5.000 pripadnika i još 3.000 rezervista.

Prema njegovim rečima, oko Kosova ima 48 srpskih vojnih baza, a Rusija i Srbija blisko sarađuju u vojnoj politici i 2021. godine preduzele su 104 manevra i aktivnosti u kojima su delimično učestvovale i beloruske oružane snage.

Kurti je kazao i da će ove jeseni ili zime, a najkasnije do Božića 2022, Priština podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji, a ocenio je da je na Zapadnom Balkanu Kosovo „najdemokratskija i najprozapadnija zemlja“.

Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, smatra kosovski premijer, već su ostvarene bliske ugovorne veze sa Evropskom unijom, na kojima može dalje da se gradi.

Pored toga, nakon potpuno neopravdanog napada Rusije na Ukrajinu ugrožena je bezbednost evropskog kontinenta i zato bi bilo važno u Kosovu imati stabilnog partnera na Zapadnom Balkanu na svojoj strani. Obe strane bi podjednako profitirale, kazao je Kurti.

BONUS VIDEO -Trajković i Garić: Kurti ne sprovodi zakone kada su u pitanju Srbi na Kosovu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar