Nakon što je ambasada SAD u Sarajevu reagovala na održavanje Sverspskog sabora u Beogradu i poručila da su se tamo čule stvari koje narušavaju Dejtonski sporazum, Nova.rs je pitala ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila kako on komentariše izjavu svog kolege iz BiH. U odgovoru za Nova.rs, Hil je, između ostalog, odgovorio da Srbija ima "konstruktivnu ulogu u procesu prosperitetne uloge za ceo Zapadni Balkan".

Posle održavanja Svesrpskog sabora u Beogradu na kojem je bio deo Srba iz regiona, iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu su se oglasili saopštenjem i reagovali na ono o čemu se govorilo na Trgu republike.

„Zaključci usvojeni na svesrpskom saboru koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu ukorenjeni su u pravnim dezinformacijama i prožeti greškama”, navodi se u saopštenju.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Svesrpski sabor, koktel Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dalje se navodi da ti zaključci ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako donosioci tvrde, već da su namerni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine.

PROČITAJTE JOŠ:

Odmah nakon toga je odgovor najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a Nova.rs je zatražila i stav ambasadora SAD U Beogradu Kristofera Hila.

Na konkretno pitanje kakvo je njegovo mišljenje u vezi sa porukama koje su izrečene na saboru i kakav je njegov stav povodom izjave ambasadaora u BiH, Hil je odgovorio da Srbija ima konstruktivnu ulogu u procesu stvaranja mirne i prosperitetne budućnosti za Zapadni Balkan.

Kristofer Hil Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Fokus svih kojima je stalo do Srbije i njene budućnosti treba da ostane na stvaranju mirne i prosperitetne budućnosti za čitav Zapadni Balkan, povećanju regionalne saradnje sa EU integracijom kao konačnim ciljem. Srbija ima konstruktivnu ulogu u tom procesu i mi pozdravljamo mnoge primere njenih lidera u kojima se obavezuju da će to učiniti“, odgovorio je ambasador SAD Kristofer Hil za Nova.rs.

Vučić odgovorio na komentar iz Sarajeva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je ambasadi SAD u Sarajevu nakon što su oni prokomentarisali održavanje Svesrpskog sabora i poruke poslate sa ovog skupa, a koje su prema rečima ljudi iz ambasade, protiv Dejtonskog sporazuma.

„Baš je interesantna kritika bila naših partnera po pitanju Srpskog sabora. Rekao sam da ću postaviti neka pitanja. Međutim, rekao sam da ću postaviti neka pitanja i vi ste čuli mnogo puta, u celom regionu, jednu sintagmu koja glasi duh Dejtonskog sporazuma. Ako mi kao zemlja potpisnica nismo garant sprovođenja, ne bih da se bavim ni duhom, ni duhovima. Dejtonskim sporazumom regulisane su nadležnosti centralnih vlasti i entiteta u BiH. Moje prvo pitanje je kako gde i od kada piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima. Molim vas da mi konkretno odgovorite na osnovu kojeg dokaza ste došli do zaključka da imovina pripada centralnim vlastima. Očekujem da mi odgovorite“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Safeta Biševac i Aleksandar Ivković: Svesrpski sabor još jedan korak ka jednoumlju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare