Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil boravi danas u poseti Raški i Novom Pazaru, nezvanično saznaje agencija Beta iz više izvora.

Prema nepotvrđenim informacijama, Hil je u Novi Pazar stigao helikopterom Vojske Srbije koji je sleteo u kasarnu „Rifat Burdžević Tršo“.

Pre toga, letelica se spustila i u kasarnu „Stefan Nemanja“ u Raški.

Sa njim je, nezvanično, bio i ministar odbrane Miloš Vučević.

Miloš Vučević Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Predstavnici lokalnih institucija Novog Pazara rekli su agenciji Beta da oni o poseti Hila nisu obavešteni.

Iz Ministarstva odbrane tu informaciju nisu mogli da potvrde agenciji Beta.

PROČITAJTE JOŠ

Američki zvaničnici u prethodnim danima tražili su da se smanji broj jedinica Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti prema administrativnoj liniji sa Kosovom, koji je bio povećan nakon oružanog sukoba u selu Banjska.

Sjedinjene Američke Države zvanično saopštile da nadgledaju pomeranje srpske vojske ka administrativnoj liniji sa Kosovom. Iz Bele kuće su pozvali Beograd da prestane sa tom operacijom, kao i da aktivno učestvuje u istrazi o napadu kod Banjske, gde je 24. septembra ubijen pripadnik policije Kosova, rekao je novinarima u Beloj kući Džon Kirbi, savetnik za nacionalnu bezbednost.

Ubrzo je reagovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je prihvatio zahtev SAD. On poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Kosovom i Metohijom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.

Petar Petković i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

„Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd? Koja bi bila ideja? Da uništimo svoju poziciju koju smo gradili godinu dana? Uništiti to za jedan dan? Srbija ne želi rat“, naveo je Vučić u izjavi za Fajnenšel tajms.

On je dodao da su upozorenja Vašingtona nesrazmerna jer se broj pripadnika srpskih snaga na terenu smanjuje.

„Prošle godine smo imali 14.000 ljudi u blizini administrativne linije, danas imamo 7.500 i to ćemo smanjiti na 4.000“, naveo je Vučić.

„On reaguje samo na pritisak SAD

Predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga i član komiteta Socijaldemokratske partije Nemačke (SDP) Mihael Rot napisao je na društvenoj mreži IKS da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odlukom da povuče vojsku koja se nalazila u blizini administrativnog prelaza sa KiM, pokazao da reaguje isključivo na pritisak Sjedinjenih Američkih Država i da svojim ponašanjem ponižava Evropsku uniju.

„Predsednik Srbije isključivo odgovara na pritiske SAD i igra se sa EU. Još jedna niska tačka za spoljnopolitički položaj EU i sramota za Srbiju koja tvrdi da želi da postane članica. Evropa mesečari“, napisao je Rot.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare