Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Večeras, od 18 sati počeo je protest građana ispred zgrade Policijske uprave Kraljevo koji su, kako kažu, pokradeni na izborima. Oni navode da ne mogu više da trpe diktaturu jednog čoveka, Aleksandra Vučića, koji je predsednik, ministar u svim ministarstvima, državni sekretar, čelnik BIA i vlasnik svih medija sa nacionalnom frekvencijom. Policija se ponaša kao kafansko obezbeđenje koja iz lokala izbacuje onog ko gazda kaže, a ne one druge koji prave probleme, dodaju Kraljevčani.

Prema rečima Predraga Voštinića iz „Lokalnog fronta“ u gradu pored Ibra se dešavalo isto što i u celoj Srbiji – izborna krađa.

„Ovo nije borba za ono što je opozicija izgubila, već narod koji živi u našem gradu i zemlji. Dakle mi se ne borimo za ono što je nama ukradeno nego ljudima, a to su glasovi“, priča Voštinić za naš portal.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Kako ističe, u nekoliko izbornih procesa su olako prelazili preko nepočinstava vlastodržaca, koji sada, kada se zbroje, čine značajan procenat ukradenih glasova.

„Ukoliko i ovog puta prećutimo i kažemo da je to normalno, mi ćemo odustajati od velikog procenta ljudi za čije se interese borimo i pristajati na to da se vlast može osvajati nasiljem“, naglasio je Predrag Voštinić.

Upravo se to dešava i sa studentima, smatra on. Pošto je vlast uzurpirala sve poluge moći, a glavna je fizička sila, tako može da upravljaju državom ne poštujući zakone ni društveni kodeks ponašanja, ukazao je sagovornik portala Nova.rs.

„Osim poluga sile koju država ima kao svoj jedini monopol, imaju i bočne huliganske ekipe koje će im uvek priskočiti u pomoć. Policija se ponaša kao kafansko obezbeđenje koja iz lokala izbacuje onog ko gazda kaže, a ne druge koji prave problem“, istakao je Voštinić.

Naš sagovornik kaže da je bilo „bugraskih vozova“, duplih biračkih spiskova, podmićivanja nepokretnih ljudi, a potom njihovo upisivanje bez naknadnih poziva.

„Svaki put kada se to dešava, mi imamo jedan odsto nelegalnih glasova i tako u nedogled možemo da idemo, a oni će na tome zasnivati svoju pobedu. Vlast je od izbora napravila neverovatnu arhitekturu i mašinski inžinjering, kako to treba da funkcioniše. Trebalo je da poslušamo njegovu (Vučićevu) poruku od pre nekoliko godina – nikada me na izborima neće pobediti. Ni tada nije mogao da ćuti, ali moramo sve to da promenimo“, zaključio je Voštinić.

Ivan Matović iz GG ‘Starosedeoci Kraljeva’ kaže da su se građani okupili ispred Policijske uprave budući da reakcije na navode opozicije o nepravilnostima prilikom izbora nije bilo sa njihove strane.

„Smatramo da je MUP najodgovorniji. Tu su se menjale, davale se fiktivne adrese, a pripadnici policije su ćutali. Kolege iz opozicije su prijavljivale i podelu paketa, ‘bugarske vozove’. Lično sam prijavio Policijskoj upravi podelu koverata u više ulica gde su mene, blago rečeno, omalovažavali i kolege iz ‘Lokalnog fronta’. Ideja je da građani čuju sva zlodela vlasti“, kaže Matović za Nova.rs.

Napominje da im lokalne televizije nisu omogućile ni jednu sekundu pojavljivanja tokom kampanje. Komentarišući nasilje nad studentima Matović kaže da vlast nastavlja sa represijom.

„To je jedna kriminalna hobotnica koja svakog ko misli drugačije želi da skloni. Batinali su decu bez ikakvog razloga, a njihovi su pravili haos. Čovek koji je dobio pendrek u glavu je iz Vučićevog tabora jer nisu stigli da ga legitimišu. Ovo je medijski pokrivena igranka gde građani ne mogu da vide realnost. Ujedno je vrhunac njihove bahatosti, pa nasilje koriste da uguše proteste preko studenata, građana i opozicije“, zaključio je Matović istakavši da Srbija počinje da liči na Severnu Koreju.

Inače, pored građana, na protestu su učestvovali ‘Lokalni front’, Nada, GG ‘Starosedeoci Kraljeva’ i SPN. Oni ujedno zvižde policiji i uzvikuju lopovi.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare