Dok je sa jedne strane Vlade Srbije formirala Radnu grupu, koja će probati da spreči prijem Kosova u Savet Evrope, sa druge strane, Kosovo se nada prijemu i da bi, između ostalog, došlo u priliku da tuži Srbiju za ratne zločine. Da li je tako nešto uopšte moguće?

Kosovski zvaničnici već godinama najavljuju da će podneti tužbu za ratne zločine protiv Srbije. I aktuelni premijer Aljbin Kurti je ovo pitanje aktuelizovao, naročito poslednjih nedelja, prisustvovanjem godišnjicama masovnih ubistava albanskih civila u selima na Kosovu tokom rata, piše N1.

„Evidentno je da su policajci i vojnici Srbije imali tako veliku mržnju i tako detaljan plan pre nego sto su izvršili zločin, kao i za izvršenje istog, da im je najveća preokupacija bila kako da uklone tela“, kaže premijer Kosova Aljbin Kurti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističe da se radi o pretnjama premijera Kosova, i da će Kosovo koristiti institucije Saveta Evrope da preko njih podnosi tužbene zahteve protiv Srbije. Posmatrači izjave srpskog predsednika ocenjuju pokušajem da utiče na naredno glasanje u SE o prijemu Kosova u ovu organizaciju.

„Ova izjava Vučića mislim da je više preventiva i floskula i propaganda da neke zemlje koje su u dilemi ne glasaju za učlanjenje Kosova u SE“, kaže analitičar Mazlum Baraljiju.

Vlada Kosova je novembra prošle godine osnovala Institut za ratne zločine, koji za cilj ima institucionalno rešavanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu.

„Sa moralnog aspekta Kosovo, ne samo da ima pravo, već je u obavezi da u ime žrtava iniciira svaki pravni put da tuži Srbiju kako bi tražilo pravdu i dobilo pravdu na međunarodnom nivou. Međutim, što se političkog aspekta tiče, problematično je jer bi jedna takva tužba bila kraj dijaloga. Takva ideja može biti uspešna samo ako se koordinišemo sa našim partnerima, a to trenutno nije na vidiku, evidentno je da nema takvog plana“, kaže analitičar Artan Muhađiri.

Jedna od najvećih prepreka Kosova za podnošenje tužbe je to što samo članice UN-a imaju pristup Međunarodnom sudu pravde, i samo članice mogu podneti tužbu za ratne zločine.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare