Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine grada Niša, na osnovu junskih izbora, biće održana 12. avgusta, objavljeno je na internet stranici niškog parlamenta.

Konstitutivnu sednicu, sa devet tačaka dnevnog reda, zakazao je predsednik skupštine grada u dosadašnjem sazivu Boban Džunić.

Na dnevnom redu, između ostalog, je i potvrda mandata odbornicima, a biće izabran predsednik skupštine i njegov zamenik.

Biće postavljen sekretar skupštine i njegov zamenik a odbornici će izabrati gradonačelnika, njegovog zamenika i članove Gradskog veća.

Odbornici će takođe birati predsednika i članove skupštinskih odbora za imenovanje, za mandatno-imunitetska i za adminstrativna pitanja.

Džunić je najavio za sutra konferenciju za novinare na kojoj će biti reči o održavanju konstitutivne sednice novog saziva gradske skupštine.

Gradska izborna komisija (GIK) u proteklih mesec i po dana odbacila je sve prigovore opozicije na izbore od 2. juna, a Viši sud sve žalbe na rešenja GIK-a.

Taj sud je odbacio i prigovore opozicije na birački materijal sa birališta broj 10 gde je, prema navodima opozicije, bilo falsifikovanja izbornih rezultata, i birališta broj 18 gde je, kako tvrde, „nestalo“ 15 biračkih listića koji su bili višak.

Opozicija u Nišu validnim smatra rezultate objavljene u zoru 3. juna po kojima joj je pripao 31 mandat, a Srpskoj naprednoj stranci njih 30.

Prema konačnim rezultatima GIK-a koalicija oko Srpske napredne stranke dobila je 30 mandata, grupa građana „Dr Dragan Milić“ 16, a koalicija „Biramo Niš“ njih 10.

Po GIK-u, koalicija „Ujedinjeni – Nada za Niš“ i pokret „Kreni promeni“ ima po dva mandata, a Ruska stranka jedan mandat.

Ruska stranka podržala je naprednjake i njihove koalicione partnere i tako joj obezbedila većinu u skupštini grada.

***

BONUS VIDEO – Dr Milić: Neko mora vladati Nišom, to znači dogovor, a ne tuča sa SNS-om

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare