Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Screenshot/E-Stock/Dimitrije Goll

Kroz savetnički tim Aleksandra Vučića godinama unazad prolazili su brojni bivši domaći i visoki strani zvaničnici, a trenutno se o najvažnijim državnim pitanjima konsultuje sa najmanje osam savetnika. Među njima su mahom oni koji su ostali bez funkcija u Vladi ili nekoj drugoj državnoj instituciji, a od juče je tom spisku pridodato ime Dejana Savića, bivšeg upravnika Narodnog pozorišta, čiju su smenu svojevremeno tražili glumci preteći štrajkom.

U vreme dok je vodio Vladu Srbije, Aleksandar Vučić angažovao je više svetski poznatih ličnosti da ga savetuju u ekonomskim pitanjima i spoljnoj politici. Među njima su kontroverzni Dominik Štros Kan, koji je bio direktor Međunarodnog monetarnog fonda, bivši austrijski kancelar Alfred Guzenabuer, kao i nekadašnji šef italijanske diplomatije Franko Fratini.

Na spisku stranaca koji su Vučića savetovali dok je bio premijer, ali i nakon što je prešao na Andrićev venac je Jerg Heskens, nemački stručnjak za Balkan, sa kojim se konsultovao na temu privrede i investicija. Iako se u toj ulozi pominjao tokom 2019, nije poznato da li se i dalje nalazi u Vučićevom timu.

Zvanično funkciju savetnika predsednika Srbije obavlja osam funkcionera, a poslednji koji je postavljen na tu poziciju je Dejan Savić, dirigent i bivši upravnik Narodnog pozorišta. Odluka o njegovom imenovanju objavljena je juče u Službenom glasniku.

Iako je sa pozicije upravnika Narodnog pozorišta u novembru 2018. razrešen na lični zahtev, veći deo glumačkog ansambla bio je spreman da stupi u štrajk ukoliko on ostane na čelu te kuće i to na dan proslave jubileja – 150 godina nacionalnog teatra.

Dejan Savić Foto:E-Stock/Dimitrije Goll

Pošto Savić nije odstupao održan je štrajk upozorenja koji je trajao 60 minuta. Savić je konačno otišao nakon reakcije Vlade Srbije, čime je sprečena potpuna paraliza jedne od najvažnijih ustanova kulture. Kada je od Vlade Srbije zatražio razrešenje, Savić je, međutim u pismu dodao da „stoji čvrsto na pozicijama državne politike i sebe stavlja na raspolaganje“.

Šarčević kao specijalni savetnik

Iako se njegovo ime ne navodi na sajtu Predsedništva, funkciju specijalnog savetnika predsednika Vučića za obrazovanje obavlja Mladen Šarčević, bivši ministar prosvete. On je na tu poziciju došao nakon izbora druge Vlade Ane Brnabić.

Mladen Sarcevic
Mladen Šarčević Foto:Vesna Lalić

Mada za njega nije bilo mesta u „idealnom timu“ Brnabić, on je ostao angažovan u Vladi Srbije, jer osim predsednika Srbije, od tada savetuje i premijerku.

Bivši ministar je inače pre ulaska u politiku rukovodio privatnim obrazovnim sistemom „Ruđer Bošković“, čiji je osnivač i suvlasnik.

Razrešen u MUP-u, pa postavljen za savetnika

Praksa da se na savetničke funkcije imenuju bivši javni funkcioneri, međutim, nije počela od Šarčevića. To je bio slučaj i sa Miloradom Veljovićem, bivšim direktorom policije, koji već tri godine savetuje Vučića.

Foto: N1

Istog dana kada je razrešen funkcije u MUP-u, postavljen je za savetnika premijera (koji je tada takođe bio Vučić) za pitanja regionalne i nacionalne bezbednosti.

„Veljovićevo iskustvo može biti upotrebljeno u daljem radu. Slično važi i za mnoge bivše ministre koji su postali savetnici. Dobri su u svojoj profesiji, ali se na političkoj funkciji loše snađu“, rekli su Vučićevi saradnici tada za „Blic“.

Za još jednog istaknutog policajca Vučić je našao mesto na Andrićevom vencu. Veselin Milić je došao na savetničku funkciju predsednika Srbije pošto je pre dve godine smenjen sa mesta šefa beogradske policije.

Foto:Screenshot/Youtube/B92

Kako je tada objavljeno, on je u kabinetu Vučića zadužen za borbu protiv korupcije i kriminala.

Veselin Milić bio jedan od retkih policijskih službenika koji se pored tadašnjeg ministra Nebojše Stefanovića i sekretarke Biljane Popović Ivković, obraćao medijima. Sa tim se prestalo nakon noćnog rušenja u Savamali i odbijanja beogradske policije da reaguje na pozive građana.

On je nedavno ponovo postavljen za načelnika beogradske policije.

Otišla zbog Lončara, došla kod Vučića

Savetničkoj funkciji nije odolela ni Verica Lazić, bivša direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ona je na tu poziciju imenovana svega mesec dana od podnošenja ostavke u RZZO.

Verica Lazić Foto: N1

U saopštenju za javnost Lazić je navela da je ostavku podnela „zbog nemogućnosti adekvatne saradnje sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom“.

Ona je u kabinetu Vučića zadužena za savetovanje o socijalnim i zdravstvenim pitanjima.

Vasiljević – Vučićeva desna ruka

Među savetnicima predsednika medijski najeksponiranija je Suzana Vasiljević, koja je zadužena za medije. Ona ga prati na gotovo svim njegovim putovanjima, a prisustvovala je pre nekoliko meseci i Vučićevom prvom predavanju u Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi strukovnih studija.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pre nego što je 2012. stupila u službu tadašnjeg premijera, a sada predsednika Aleksandra Vučića, Vasiljević je savetnički zanat kalila u kabinetu Ivice Dačića. U junu 2018. godine izabrana je i za članicu Koordinacionog tela za saradnju sa medijima, a članica je i Nadzornog odbora „Er Srbije“. Bila je i članica Nadzornog odbora Politike.

U Vučićevom savetničkom timu je i nekadašnja novinarka Radio televizije Srbije Tatjana Jović, koja je zadužena za spoljnu politiku. Ona je bila u njegovom timu i kada je bio ministar odbrane, ali i nakon što je preuzeo funkciju premijera.

O političkim pitanjima, ali i o odnosima sa osobama sa invaliditetom, Vučića savetuje Nenad Mihailović. On je prethodno bio urednik i voditelj emisije „Lični stav“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare