Foto:E-Stock/Dimitrije Goll/Vesna Lalić/Nova.rs

Dejan Savić imenuje se na funkciju savetnika predsednika Republike za kulturu sa 4. januarom 2021. godine, stoji u Odluci o imenovanju savetnika predsednika Republike, koja je objavljena juče u "Službenom glasniku Republike Srbije”.

Dejan Savić nam je, kada smo da ga pozvali da mu čestitamo na novoj funkciji i upitamo koja će mu zaduženja biti, kratko poručio da će biti „vremena za priču kada odluka postane zvanična“.

– Ne želim da se oglašavam u medijima dok sve ne bude ozvaničeno – prva je reakcija dirigenta Dejana Savića na vest o imenovanju na funkciju savetnika za kulturu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Odluka o imenovanju objavljena u „Službenom glasniku“ Foto:Screenshot

Dirigent će se tako ponovo naći na visokoj funkciji nakon što je u novembru 2018. godine razrešen dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu. Iako je razrešen na lični zahtev na sednici Vlade Srbije, veći deo glumačkog ansambla bio je spreman da stupi u generalni štrajk ukoliko on ostane na čelu te kuće.

Dejan Savić Foto:E-Stock/Dimitrije Goll

Dramski umetnici u Narodnom pozorištu zahtevali su da Savić ode, a u suprotnom su planirali da 22. novembra 2018, na dan proslave jubileja – 150 godina nacionalnog teatra, stupe u štrajk. Pošto Savić nije odstupao održan je štrajk upozorenja koji je trajao 60 minuta. Savić je konačno otišao nakon reakcije Vlade Srbije, čime je sprečena potpuna paraliza jedne od najvažnijih ustanova kulture.

Kada je od Vlade Srbije zatražio razrešenje, Savić je, međutim u pismu dodao da „stoji čvrsto na pozicijama državne politike i sebe stavlja na raspolaganje“.

Na poziciju upravnika, nakon što je više godina obavljao funkciju vršioca dužnosti direktora Narodnog pozorišta, Savića je Vlada Srbije imenovala u januaru 2017. godine. Međutim, već naredne godine protiv Savića ustaje gotovo celokupan glumački ansambl, a pokrenut je i proglas „Nije umetnički ćutati“, koji je potpisalo više od 600 umetnika tražeći njegovu smenu.

Nakon što je razrešen dužnosti Savić je u jednom intervjuu, osvrćući se na smenu, izjavio da je „sve planski urađeno da bi se umanjio značaj jubileja Narodnog pozorišta“, dodavši da je mnogima zasmetalo što je „pozvao predsednika Republike da bude predsednik organizacionog odbora, a premijera, patrijarha, predsednika SANU i ministre da budu članovi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare