Foto: Arhiva/Photoshot/Avalon Editorial/Profimedia/EPA/NAKE BATEV

Mladen Šarčević, novi savetnik Aleksandra Vučića, samo je jedan u nizu bivših ministara i visokih državnih funkcionera koji su nakon izbora nove vlade izabrani za savetnike. Ta funkcija, samo u Skupštini Srbije, ponuđena je i Slavici Đukić Dejanović, koja je u prošloj vladi bila ministarka bez portfelja, a poziciju savetnika prethodno su prihvatili Lazar Krstić, Petar Škundrić, Ivan Mrkić..., ali i bivši šef srpske policije Milorad Veljović.

Malo je verovatno da će se bilo koji član prethodnog kabineta Ane Brnabić, koji je ostao bez ministarske fotelje, povući iz politike, penzionisati se ili otići u privatni sektor.

Kao što je i do sada pokazala srpska politička praksa, oni će biti postavljeni na neke druge pozicije u Vladi, Skupštini ili Predsedništvu Srbije, a najčešće su to savetničke.

To je slučaj i sa doskorašnjim ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem. On je za Nova.rs potvrdio da će ostati u prosveti, ali kao specijalni savetnik predsednika Aleksandra Vučića za obrazovanje.

„Tačno je, ali ne mogu da vam još dajem izjave“, rekao je Šarčević za naš portal.

Foto: Zoran Lončarević

Šarčević je ipak odlučio da ostane na državnom budžetu, iako je pre funkcije u Vladi Srbije, rukovodio privatnim obrazovnim sistemom „Ruđer Bošković“, čiji je i osnivač i suvlasnik.

Istim putem mogla bi da krene i Slavica Đukić Dejanović, koja je u prošloj vladi bila ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Ona je za Nova.rs potvrdila da je jedna od opcija da bude savetnica predsednika Skupštine Ivice Dačića, ali da još nije donela odluku.

Foto: Vladislav Mitić

„Ima raznih opcija. Sigurna sam da će moje iskustvo nekome biti od pomoći“, rekla je Đukić Dejanović.

Lazar Krstić, bivši ministar finansija, nije dočekao da bude zamenjen redovnim putem, posle izbora, već je podneo ostavku zbog neslaganja sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem oko visine smanjenja plata i penzija.

Ipak, on tada nije napustio Nemanjinu 11, već je odmah posle odlaska sa ministarske funkcije postao Vučićev specijalni savetnik.

Foto:promo

Tadašnji premijer je rekao da će Krstić pomagati i tadašnjoj potpredsednici Vlade Kori Udovički i u pregovorima sa Međunarodnim monetarnom fondom.

Mediji su prošle godine objavili da je bivši ministar finansija u međuvremenu izabran u Savet poslodavaca Ekonomskog fakulteta.

Ivan Mrkić Foto: EPA/NAKE BATEV

Među funkcionerima koji su ministarsku fotelju zamenili savetničkom je i Ivan Mrkić, bivši šef srpske diplomatije. On je bio član Vlade Ivice Dačića, a nakon što je Vučić prvi put izabran na funkciju premijera, Mrkić je postavljen za savetnika bivšeg predsednika Tomislava Nikolića.

Na listi državnih funkcionera koji su se „oprostili“ od ministarske fotelje i zamenili je savetničkom je i Petar Škundrić, dugogodišnji ministar energetike. On je bio savetnik premijera u Vladi Ivice Dačića, da bi potom bio izabran za savetnika prvog potpredsednika Vlade, koji je u to vreme takođe bio lider njegove stranke.

Foto: Printscreen/YouTube/Privredna komora Srbije

Biće zanimljivo videti da li će se Škundrić nakon izbora Ivice Dačića za predsednika Skupštine „preseliti“ u parlament ili će obavljati neku drugu državnu funkciju.

Isti je slučaj i sa Draganom Glamočićem, bivšim ministrom poljoprivredom, koji je nakon odlaska sa ministarske fukcije postao Vučićev savetnik za poljoprivredu.

Zanimljivo je i da je bivši šef srpske policije Milorad Veljović već tri godine savetuje predsednika Srbije.

Istog dana kada je razrešen funkcije u MUP-u, postavljen je za savetnika premijera, koji je tada takođe bio Vučić.

Foto: N1

„Veljovićevo iskustvo može biti upotrebljeno u daljem radu. Slično važi i za mnoge bivše ministre koji su postali savetnici. Dobri su u svojoj profesiji, ali se na političkoj funkciji loše snađu“, rekli su Vučićevi saradnici tada za „Blic“.

Verica Lazić Foto: N1

Savetničkoj funkciji nije odolela ni Verica Lazić, bivša direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ona je na tu poziciju imenovana svega mesec dana od odlaska iz RZZO.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar