„Šarčević je uništio obrazovanje, ne može da bude savetnik“

Društvo 04. nov. 202009:52 > 10:32
Podeli:
Mladen Šarčević Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Čovek koji je za kratak period dobrim delom uništio srpsko obrazovanje, bivši ministar Mladen Šarčević, ne može više imati udela u reformama istog, ocenio je za portal Nova.rs Vladimir Adžić, predsednik Sindikata obrazovanja Čačka.

„Čovek koji svoje odluke donosi u skladu sa ličnim ‘ćefom’, koji nastavni proces podređuje ‘sitnim crevcima’, koji je direktno odgovoran za posledice svih propalih matura, čije su nas reforme dovele na dno lestvice PISA testiranja, zbog čije obrazovne politike smo isključeni iz evropske asocijacije visokog obrazovanja ne može imati udela u srpskom obrazovanju! Dočekali smo kraj njegov mandat i kraj neka bude“, kaže Adžić.

Prema njegovim rečima, za vreme Šarčevićevog mandata Nacionalni prosvetni savet koji je decenijama imao svoju vrednost i značaj u smislu odlučivanja i reformi srpskog obrazovanja, postao je savetodavno telo, pa je i jasno kako su došli do ovoga.

„Degradirao je srpsku prosvetu. Svaki njen deo. Od učenika, preko roditelja do nastavnika, zaposlenih u ustanovama obrazovanja. Skupi udžbenici, još skuplja oprema za onlajn nastavu, a sve na teret nastavnika i roditelja. Za prosvetu se nikada borio nije, radniku koga je kao ministar zastupao nikada pomogao nije. Obećavao je, a ništa ispunio nije. Kada smo tražili pravedne platne razrede, ostavio nas je bez dnevnice. Kada smo u zakonitom štajku skraćivali nastavu na 30 minuta, bio je problem i bila je osuda. A sada nas je on uveo u skraćeni režim rada, zbog čega?! Obrazovanje trpi, generacije trpe! A naš bivši ministar avanzuje u specijalnog savetnika predsednika Republike Srbije  i to baš u delu obrazovanja i vaspitanja. Da li je to nagrada našeg državnog vrha, za sve loše što je uradio za srpsku prosvetu ili oni smatraju da se tim putem treba nastaviti? Mi smatramo da ne treba“, navodi Adžić.

Tačku na svoj mandat, kako dodaje, stavio je smenom direktora u Pančevu i Surdulici.

„Valjda da se oprosti s nama onako kako njemu dolikuje. Ostavio je za sobom mnoštvo probelema, a mi smo imali jednu nedelju da se nadamo da će s novim ministrom biti bolje“, istakao je Adžić.

„Tražimo od novog ministra Branka Ružića da napravi veliki zaokret, kako u dosadašnjoj obrazovnoj politici, tako i u direktnoj saradnji sa svim zainteresovanim stranama u obrazovnom sistemu“, zaključio je predsednik Sindikata obrazovanja Čačka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar