Foto: EPA-EFE/AMPE ROGERIO/JEAN-CHRISTOPHE BOTT/EPA MICHAEL KAPPELER/MICHAEL REYNOLDS/N1/Printscreen/YouTube/RTS/B92

Od kad je došao na vlast, Aleksandar Vučić je imao interesantan izbor savetnika. Sve je počelo sa strancima, te su tako u njegov tim dolazili Dominik Stros Kan, Alfred Guzenbauer, Franko Fratini i Toni Bler, a nedavno se ekipi onih koji govore Vučiću šta da radi priključio i dojučerašnji ministar prosvete Mladen Šarčević.

Donedavni ministar prosvete Mladen Šarčević ostaće u ovom sektoru, ali će umesto ministarske obavljati savetničku funkciju u kabinetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Šarčević je samo jedna u nizu „interesantnih“ ličnosti u Vučićevom savetničkom timu, a među najzvučnijim imenima svakako su stranci, koji su svojevremeno pružali usluge premijeru, a danas predsedniku Srbije.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Dominik Stros Kan, nekadašnji direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Vučićevoj saradničkoj ekipi pridružio 2013. godine, kao savetnik za finansije i javni dug. Podsetimo, ostavku na mesto čelnog čoveka MMF Stros Kan je podneo zbog optužbi za pokušaj silovanja sobarice u jednom njujorškom hotelu, s kojom je kasnije napravio dogovor o vansudskom poravnanju. Govoreći o prošlosti svog tadašnjeg savetnika, Vučić je na sledeći način pokušao da objasni njegov izbor za saradnika:

“Neki od najvećih zlikovaca na kugli zemaljskoj, poput Hitlera, voleli su pse, žene. Ako ćete po tome da sudite ko šta ostavlja iza sebe, onda biste mogli loše da sudite o Stros Kanu. Mene on interesuje kao stručnjak”.

Ubrzo nakon Stros Kana, u Srbiju su stizali i bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer i nekadašnji ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini, a njihov zadatak je bio da pomognu Vladi Srbije u evropskim integracijama.

Enigma Toni Bler

Pre više od pet godina u javnosti je odjeknula vest da će tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića savetovati, između ostalih, nekadašnji šef Vlade Velike Britanije Toni Bler, odnosno njegov Institut za globalne promene. Ova konekcija bila je posebno interesantna onima koji su podsećali Vučića na njegove izjave o Bleru za vreme bombardovanja ’99 godine, kad je britanski političar bio jedan od vodećih globalnih lidera, a aktuelni predsednik Srbije član radikala.

Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Tek 2019. godine smo uspeli da čujemo nešto više o angažmanu Blera, nakon što je njegova agencija otvorila konkurs za dva savetnika u Vladi Srbije. Zbog toga se oglasila i premijerka Ana Brnabić, koja je istakla da država ne izdvaja novac za savete njegove agencije. Ona je navela da je angažman Blerove firme u formi „diliveri junita“, te da je započet još u vreme dok je premijer bio Aleksandar Vučić.

Pročitajte još...

“Nisam vas lagao ni ja, ni Ana Brnabić. Nikakvog ugovora nemamo. Pro bono od pojedinih ljudi koji su veoma stručni dobijamo i podršku i pomoć. Ja sam im na tome veoma zahvalan. Mi ne plaćamo ni dinara, zato nemamo nijedan ugovor“, objasnio je Vučić svojevremeno kako je došlo do saradnje sa Blerom.

Ko danas čini tim Vučićevih savetnika

Tim Vučićevih saradnika danas čini Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije, ujedno i najprepoznatljivije lice u timu saradnika šefa srpske države. Konferencije za medije predsednika nisu moguće bez prusustva Vasiljević, koja ga prati i gotovo na svakom putovanju u inostranstvo. Vasiljević je nedavno prisustvovala i prvom Vučićevom predavanju na Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi strukovnih studija.

Pre nego što je 2012. stupila u službu tadašnjeg premijera, a sada predsednika Aleksandra Vučića, Vasiljević je savetnički zanat kalila u kabinetu Ivice Dačića. U junu 2018. godine izabrana je i za članicu Koordinacionog tela za saradnju sa medijima, članica je nadzornog odbora “Er Srbije” (od septembra 2014. godine, sa prekidom od nekoliko dana), kao i nadzornog odbora “Politike” (od decembra 2012. godine).

Saradnja sa Vučićem je, kako je sama rekla u intervjuu za list “Alo” u januaru 2018, počela tako što ju je Vučić na engleskom upitao “Do you want to work for me?”. U istom intervjuu rekla je i da je Aleksandar Vučić često predstavlja kao “predstavnika građanskog sektora u kabinetu”.

Suzana Vasiljević Foto: N1

Pored Suzane Vasiljević, u timu saradnika predsednika Vučića nalazi se i bivši direktor policije Milorad Veljović, koji je imenovan za savetnika za bezbednost.

Tu su još i nekadašnja novinarka Radio televizije Srbije Tatjana Jović, u svojstvu savetnice za spoljnu politiku, kao i bivša direktorka Fonda za zdravstveno osiguranje Verica Lazić, čija su zaduženja da savetuje Vučića o socijalnim i zdravstvenim temama.

Foto: N1

Ekipu upotpunjuju bivši načelnik Policijske uprave Beograd Veselin Milić, kao savetnik za borbu protiv korupcije i kriminala, i Nenad Mihailović, zadužen da savetuje Vučića o političkim pitanjima, kao i o odnosima sa osobama sa invaliditetom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare