Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Tanjug

Na marginama nedavno održanog zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, predsedsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je niz sastanaka sa predstavnicima država i privrednicima sa Zapada, gde je, pored priče o energetici i spoljnopoltičkoj poziciji naše države, tema bila i litijum.

Kako saznaje “Nova”, Vučić je sagovornicima preneo da je Srbija napravila grešku što se olako odrekla svojih rudnih bogastava, ali da je olakšavajuća okolnost to što se nije obavezala da neće u budućnosti ekploatisati ovu rudu.

Uprkos tome što je država, nakon prošlogodišnjih protesta, najavila da će projekat “Jadar”, iza kog stoji kompanija Rio Tinto, biti stopiran, situacija na terenu mesecima unazad pokazuje da se ništa suštinski nije promenilo.

Rio Tinto i dalje kupuje zemlju, a iz vrha države stižu poruke da je odricanje od litijuma najveća glupost i politička greška decenije. Sam predsednik Srbije je to ponovio i tokom boravka u Njujorku.

“Imali smo velike probleme sa litijumom u prošlosti i napravio sam političke greške koje sam spreman da priznam”, rekao je Vučić gostujući na američkoj televiziji Njuzmaks.

Prema informacijama do kojih je došao dnevni list “Nova”, predsednik Srbije nije samo tokom pomenute emisije govorio o litijumu, već je tema ekspoloatacije bila prisutna i na sastancima koje je imao na marginama Generalne skupštine UN.

“Predsednik Srbije priznao je javno, ali i na sastancima koje je imao iza zatvorenih vrata, da je odluka da se odustane od litijuma bila pogrešna i da naša zemlja mora da pronađe način kako da iskoristi rudne potencijale koje poseduje”, navodi izvor našeg dnevnog lista iz vrha vladajuće partije.

Prema rečima našeg sagovornika, u svetu vlada ozbiljno interesovanje za srpski litijum i velike međunarodne kompanije su spremne dođu u našu zemlju, ukoliko im se prethodno odbore istražne radnje i eksploatacija ove rude.

Olakšavajuća okolonost, navodi izvor Nove, je to što ne postoji niti jedna pravna obaveza koja Srbiju sprečava da iskoristi svoje rudne potencijale.

“Vučić je i to rekao svojim sagovornicima, navodeći da će naša država posebnu pažnju posvetiti ovom pitanju u narednom periodu. S obzirom na to da su okolnosti u svetu sve teže, stav je da naša država mora da iskoristi sve svoje kapacitete”, objašnjava naš sagovornik i dodaje da je šef srpske države istakao kako je, između ostalih, i “strani faktor” odgovoran za to što su u Srbiji nastali protesti i sprečene eksploatacija litijuma:

Pročitajte još...

“On je govorio o tome kako su neki političari, koji dolaze iz država članica EU, namerno pokušali da oslabe našu zemlju i da je spreče da zaradi. On je tvrdio da isti ti ljudi nemaju problem sa kopanjem litijuma u sopstvenim zemljama, ali da su, uprkos tome, podržali proteste u Srbiji i inicijativu za zabranu iskopavanja ove rude”.

Na pitanje da li će umesto Rio Tinta doći neka druga kompanija u Srbiju i na koji način vlast misli da sprovede ovu ideju, imajući u vidu da je većina građana protiv iskopavanja litijuma, naš sagovornik kaže da je neophodno razgovarati sa narodom kako bi im “bilo jasno da je reč o razvojnoj šansi”.

Kako je Vučić postao PR Rio Tinta

Svako ko je i na trenutak pomislio da vlast u Srbiji drži reč, da onomad dato obećanje da kompanija Rio Tinto neće rudariti litijum u Srbiji i da je na tu priču stavljena tačka, nakon poslednjih izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, trebalo bi da stavi prst na čelo. Jer kad Vučić kaže da smo ispali “jedini idioti na kugli zemaljskoj koji su se odrekli sopstvenog litijuma” i da je u pitanju velika greška, to nekako zvuči kao da će se potruditi da tu grešku ispravi.

“Nemam problem da svakome sve u lice kažem. Sećate se kako ste bili svi oduševljeni revolucijom, a ta revolucija nam je donela da smo ispali jedini idioti na kugli zemaljskoj koji su se odrekli sopstvenog litijuma. Zamalo da me nateraju da se odreknom i uglja, da budemo najveći idioti na svetu zahvaljujući revolucionarima. Pa sad ne bismo imali ni struje, niti bilo čega drugog“, rekao je Vučić.

Foto: EPA/ADRIAN BRADSHAW

Podsetimo, predstavnici Rio Tinta održali su niz sastanaka o projektu “Jadar” sa članovima Evropske komisije, a sudeći po izveštajima sa tih sastanaka, predstavnici ove kompanije ne planiraju da odu iz naše zemlje.

Da su strahovi meštana Jadra i ekoloških aktivista o povratku Rio Tinta opravdani govori u prilog i činjenica da se ova kompanija sa predstavnicima Evropske komisije od momenta kada je navodno stavljena tačka na ceo projekat, sastala bar tri puta. Uprkos činjenici da je ukinuta Uredba o prostornom planu projekta „Jadar“ i da su poništeni svi prateći dokumenti, evidentno je da Rio Tinto nije stavio tačku na ovu priču. Da je tako pokazuju dokumenta u koja je Nova imala uvid. Da je kraj svemu, saopštila je Ana Brnabić 20. januara 2022. godine.

BONUS VIDEO: Rio Tinto ne miruje – tvrde ekološki aktivisti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare