Vladimir Orlić, istaknuti član SNS i bivši predsednik Narodne skupštine je novi direktor BIA. Savet za nacionalnu bezbednost dao je zeleno svetlo, pa je Vlada Srbije samo formalno i potvrdila tu odluku. Vladimir Orlić je poznat kao naprednjak koji kao predsednik Narodne skupštine opoziciji nije dozvoljavao da govori, ali i po nizu gafova koje je ostavio iza sebe.

Vladimir Orlić će u narednom periodu biti direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA). Dugo se spekulisalo da bi Orlić mogao da bude naslednik nekadašnjeg direktora Aleksandra Vulina, koji se vratio u Vladu, što je sada i zvanično potvrđeno.

Iako ga ništa ne kvalifikuje za ovu poziciju, osim visokopozicioniranog mesta u stranci, Vladimir Orlić će biti prvi srpski “obaveštajac”.

Vladimir Orlić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Njegovu dosadašnju političku karijeru obeležili su brojni sukobi sa opozicijom, kojoj neretko nije dozvoljavao da govori ili debatuje. Osim toga, javnost pamti Orlića i kao predsednika Narodne skupštine koji je zaspao tokom sednice, ali kao funkcionera SNS koji održao konferenciju za medije u praznoj sali, bez novinara.

Vladimir Orlić i karijera u SNS

Novi direktor BIA, Vladimir Orlić, član je SNS od 2008. godine u kojoj se kako je sam pričao, „primarno bavio dužnostima u oblasti informisanja i medija“.

„Od 2009. do 2015. više puta biran za predsednika Saveta za informisanje Opštinskog odbora SNS na Čukarici. Obavljao različite dužnosti u sektoru informisanja pri Gradskom odboru SNS Beograd i višim organima stranke. Zamenik koordinatora za rad Saveta pri OO SNS Čukarica i član Izbornog štaba OO SNS Čukarica 2012. i 2014. godine. Od 2014. do 2015. obavljao dužnost sekretara Opštinskog odbora Srpske napredne stranke na Čukarici. Za potpredsednika Opštinskog odbora SNS Čukarica izabran 2015. godine“, ističe u svojoj zvaničnoj biografiji, o čemu je pisao Istinomer.

Vladimir Orlić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Nakon izbora 2020, u medijima bliskim vladajućoj partiji, isticano je da je najozbiljniji kandidat za novog predsednika parlamenta.

U novembru 2021. na Skupštini SNS izabran je za potpredsednika stranke.

Za narodnog poslanika izabran je 2014, 2016, 2020 i 2022. godine. Prvo je bio zamenik šefa poslaničke grupe SNS u Narodnoj skupštini, da bi nakon toga postao i predsednik Skupštine, na kojoj je bio sve do nedavno.

Vladimir Orlić i sednice Narodne skupštine

Za vreme mandata na čelu Narodne skupštine, Vladimir Orlić je sednice najčešće zakazivao u najkraćem roku, a ponekad čak i kraćem od 24 sata.

Prekratak rok za pripremu, dnevni red sa desetinama (nekada i stotinama) tačaka dnevnog reda i tačke koje se usvajajaju po hitnom postupku definitivno su obeležile njegov mandat.

Jedna od situacija koje spadaju u kategoriju tragikomičnih desile su se kada je u sali bio narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Shvativši da Orlić obično daje reč poslanicima baš u onom trenutku kad na kratko izađu iz sale, Milivojević se sakrio ispod klupe.

“Ne vidim po kom osnovu. Mi… Milivojeviću“, obratio se predsednik parlamenta Vladimir Orlić, što se može videti na snimku, tražeći pogledom poslanika DS-a. U tom trenutku, Milivojević je iskočio ispod klupe i izgovorio sledeće:

PROČITAJTE JOŠ:

„E, tako sam vas čekao. Tu sam vas čekao“, rekao je Milivojević uz komentar da je morao da se sakrije ispod klupe da bi dobio reč.

Istovremeno, za vreme njegovog vođenja skupštinskih rasprava u plenum je ulazilo obezbeđenje koje je fizički odvajalo poslanike vlasti i opozicije. U raspravi koja je neretko ličila na sve, osim na debatu, Vladimir Orlić je uglavnom opominjao opoziciju, dok je predstavnike vlasti puštao da govore mimo dnevnog reda i vremena koje im je bilo na raspolaganju.

Njegov mandat obeležila je i afera izmena steno zapisnika i beleški, što je uticalo i na rad novinara. Od juna prošle godine beleške novinarima stižu sa zakašnjenjem, o čemu su pričali i opozicionari.

Konferencija za medije na kojoj je Vladimir Orlić bio sam

Možda i najveći “biser” novog direktora BIA Vladimira Orlića bio je kada je održao konferencije za medije u praznoj sali, da bi na kraju događaju pitao “izvolite, ako imate neko pitanje”.

U trenutku kada je bio samo poslanik SNS, Orlić je održao konferenciju u sedištu stranke na kojoj je pričao kako stranke u opoziciji planiraju krađu izbora, uz izazivanje haosa i krvoprolića.

Konferencija za novinare Vladimira Orlića Foto:Screenshot/Tanjug live

Nakon što je završio svoj monolog, Orlić je rekao “novinarima” da postave pitanje ukoliko žele. Problem je bilo što u sali nije bilo nikoga.

“Izvolite ako vi imate neko pitanje. Ako nemate, hvala vam što ste bili na našoj konferenciji“.

U tom trenutku snimatelj Tanjuga dao je široki kadar konferencijske sale, u kojoj se nije video nijedan novinar, tj. sve stolice su bile prazne, nakon čega je Orlić izašao, ali je kadar iz sale obišao celu zemlju.

BONUS VIDEO: Vladimir Orlić o izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare