Radoslav Milojičić Kena Skupština Srbije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Iako deluje frazeološki, “veći katolik od pape” tačno opisuje ponašanje i nastupe Radoslava Milojičića Kene, otkako je postao deo jata preletača u redove naprednjaka.

Pa tako cepa transparente opozicije u Narodnoj skupštini, vređa, omalovažava poslanike s druge strane… Kao da do pre nekoliko meseci nije bio jedan od njih.

Radoslav Milojčić Kena – politička karijera

U biografiji ističe da je po zanimanju strukovni ekonomista, ali ne navodi više podataka o svom obrazovanju. Dodaje da se bavi i poljoprivredom na imanju u rodnom selu Glibovac kod Smederevske Palanke.

Kako napominje, politikom je počeo da se bavi sa 16 godina, prve dve godine „inkognito“ a onda, nakon navršenih 18 godina i kao zvaničan član Demokratske stranke.

„Nakon 12 godina političkog staža kao i svaki omladinac prošao je i sito i rešeto da bi 2009. godine i zvanično pokazao svoju sposobnost i postao prvi čovek DS Smederevske Palanke“, istaknuto je u intervjuu sa njim za stranački sajt.

Radoslav Milojičić Kena Foto: Dimitrije Nikolic/ATAImages

„Pošto sam 2004. i 2007. godine na opozivu tadašnjeg predsednika opštine (SPO), jedini od svih 49 izbornih jedinica doneo pobedu DS, predložen sam 2006. godine za predsednika Izvršnog odbora Kluba Demokratske omladine, krajem 2007. za potpredsednika Opštinskog odbora, a 2009. godine prvi put i za predsednika Opštinskog odbora, gde sam reizabran i 2011. godine’, ističe.

Demokratska stranka je u Smederevskoj Palanci bila na vlasti od 2008. do 2016. godine, a Milojičić je bio najpre pomoćnik predsednika opštine, a potom i predsednik. Ističe da je „veoma uspešno obavljao funkciju pomoćnika predsednika opštine Smederevska Palanka, da je dugogodišnji sportista i sportski radnik i najmlađi predsednik opštine u Srbiji“.

PROČITAJTE JOŠ:

Bio je predsednik Opštinskog odbora stranke u tri mandata. Bio je na čelu izbornog štaba Demokratske stranke za parlamentarne izbore 2016, a nakon njih postao je poslanik u Skupštini Srbije. Takođe, bio je šef izbornog štaba Dragana Šutanovca na stranačkim izborima. Izabran je na funkciju predsednika Izvršnog odbora DS.

U avgustu 2020. isključen je iz Demokratske stranke s obrazloženjem da je prekršio Statut i Etički kodeks partije.

U januaru 2022. izabran je za predsednika Srpske levice, stranke koju je preuzeo od Joške Broza.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U maju 2022. Srpska levica pozvala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da donese odluku o uvođenju sankcija Rusiji i podržala ocene direktora Beogradskih elektrana Radeta Baste da se energetski treba povezati sa Zapadom.

U aprilu 2023. izjavio je da očekuje da će do kraja maja Srpska levica umesto trenutnih 20 imati 30 opštinskih odbora, a do kraja godine 100. Na pitanje ko su mu potencijalni koalicioni partneri i o mogućnosti saradnje sa SNS i Aleksandrom Vučićem, izjavio je:

„Svako ko želi jedinstvo, a ne podele, mir a ne rat, stabilnost a ne neizvesnost je naš koalicioni partner. Mi nismo opterećeni odnosima iz prošlosti i razgovaraćemo sa svima kojima je Srbija na prvom mestu. Ako želimo da budemo moderno, evropsko društvo, moramo razgovarati, pogotovo mi političari, a posebno moramo razgovarati sa Vučićem, koji ima najveće poverenje građana što je dokazao i na izborima koje je priznala opozicija“, govorio je tada Kena.

Početkom novembra 2023. na svom Fejsbuk nalogu pohvalio se da je potpisom podržao listu „Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane“. Na toj listi zauzeo je 46. mesto.

Radoslav Milojičić Dejan Bulatović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Na parlamentarnim izborima održanim u decembru 2023. bio je na 46. mestu liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ i postao je poslanik u Skupštini Srbije.

U junu 2024. zvanično je postao član Srpske napredne stranke.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare