“Ajmo, ‘ajmo, lepo ručicu, idemo mi tamo gde je tebi mesto. Tamo sam, vidiš, spremio zatvor za specijalne goste”, govorio je svojevremeno bivši potpredsednik SSP Dejan Bulatović obraćajući se lutki predsednika Srbije, dok sad egzaltirano u skupštinskoj sali viče “živeo Vučić”. Za nekadašnju funkcionerku Dosta je bilo Tatjanu Macuru Aleksandar Vučić bio je šonja, sad je njeno ime na izbornoj listi koju on predvodi. Šta je sve o Vučiću govorio bivši demokrata Radoslav Milojičić Kena teško je i pobrojati. Eno i njega na listi SNS. Preletači svih stranaka ujedinite se…

Izborna lista SNS za decembarske izbore puna je iznenađenja. Verovatno najveća su imena Tatjane Macure i Radoslava Milojičića Kene, a tu je naravno i Dejan Bulatović.

Zanimljiva su njihova objašnjenja kako suu se tu obrli, a još zanimljvije ono što su nekad pričali.

Macura je, tako, za predsednika Srbije Aleksandra Vučića svojevremeno rekla da je “šonja”.

Tatjana Macura
Tatjana Macura Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

“Vučić se ‘ladno vratio kako bi snimili ulazak na Happy ponovo! Kakav šonja nama vodi državu… Hahaha!”, napisala je Macura svojevremeno na Tviteru.

Uoči izbora 2017. godine, kada je Vučić bio kandidat naprednjaka za prvog čoveka države, napisala je sledeće:

“Ovi izbori su zaista referendum o Vučiću. Srbija nije samo siromašna. Ovaj režim nas brže, bolje i jače vodi u čistu bedu”

Bila je vrlo iznenađena i odlukom bivše funkcionerke DS Gordane Čomić u Vladu Ane Brnabić i dodala da to nije njen put.

Daleko rečitiji bio je bivši potpredsednik SSP Dejan Bulatović. Govoreći o borbi protiv režima Aleksandra Vučića spominjao je svojevremeno slike devedesetih – kordone policije, hapšenje opozicionara, gašenje medija…

Foto:A.K./ATAImages

Poručivao je da je spreman i za promenu vlasti na ulicama, pominjao je lustraciju i novu akciju „Sablja“, da će vlasti narod suditi, kao Miloševiću.

Za bivšeg direktora BIA Aleksandra Vulina je govoio da je “nesrećni jadni ministar, JUL-ovac, najgori šljam“, ministar finansija Siniša Malli bio je “lakrdija”, a Goran Vesić “izdajnik”.

Svojevremeno je hapšen zbog lutke Slobodana Miloševića u prugastom odelu. Tokom protesta „1od5miliona“ 2018. godine, najavljivao je da će doneti sličnu lutku Aleksandra Vučića. S njom se pojavio u emisji “Dobar Loš Zao“ i tom prilikom rekao:

“Ajde ti nama lepo, tebi sam spremio lepo mesto… ‘Ajmo, ‘ajmo, lepo ručicu, lepo ruku, idemo mi tamo gde je tebi mesto da ideš. Tamo sam vidiš spremio i zatvor onaj lepi za specijalne goste, ‘ajde ovako…”, rekoa je tad Bulatović i stavio Vučićevoj lutki lisice na ruke.

Neke stare zakletve…

Podsećali smo već da je bivši demokrata Radoslav Milojićić Kena svojevremeno pozivao lidea SSP Dragana Đilasa da se zakunu u crkvi da nisu Vučićevi.

Radoslav Milojičić Kena Foto:Milan Maricic/ATAImages

“Kao veliki vernik, predlažem Đilasu da izabere crkvu ili manastir na čijem oltaru ćemo obojica da se zakunemo da nikada nismo i nećemo sarađivati sa Vučićem”, govorio je nekad Kena.

Rekao je i sledeće:

“Aleksandar Vučić je sa svojom medijskom mašinerijom poput Informera, poput Pinka Željka Mitrovića stavio u red pristojnih ljudi koji imaju svoje mišljenje, koji nemaju straha da kažu kakvo je stanje u državi. Svako ko slobodno misli, ko slobodno govori, ko ukaže na to da je „car go“, biva provučen kroz medijsku mašineriju Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke”.

Govorio je Milojičić i da je Vučić pogazio sva ministarstva, Vladu Republike Srbije i Ustav. Smatrajući o premijerki Ani Brnabić rekao je da je Vučić izabrao najbolju lutku koja će biti poslušnija od mnogo lutaka koje ima u SNS.

“Sigurno je da ne postoji sloboda medija, sloboda govora. Sigurno je da postoji jedan totalitarni režim koji predvodi Aleksandar Vučić, a o kriminalu i korupciji njegovih najbližih saradnika i da ne govorimo. Građani su obespravljeni, niko ko nije član SNS nema dovoljno novca u novčaniku, nema dovoljno goriva u rezervoaru i nema dovoljno hrane u frižideru”, govorio je svojevremeno Milojičić.

Sad je taj frižider verovatno pun. A možda i nije…

Ovako su govorili stari preletači

Na sličan način govorili su nekad oni koji su danas najveće uzdanice Aleksandar Vučića.

Bivša radikalka, a sadašnja poslanica SNS Nataša Jovanović govorila je za Vučića da je agent, prevarant i licemer.

Foto:A.K./ATAImages

Ona je pričala da je SRS “čekala da se oslobodi takvog agenta, prevaranta i licemera, barona Minhauzena” i navela da radi za britansku obaveštajnu službu.

“Molim državne organe, a pre svega MUP i BIA, da što pre dođu sa izveštajem i da postavimo pitanje za koje sve obaveštajne službe, za MI 6 je provereno, radi Vučić i ko ga prati u svim ovim njegovim protivzakonitim i protivustavnim delatnostima kojima se bavi ovih dana u Srbiji“, rekla je Jovanović, koja je o SNS govorila kao o „fantomskoj stranci“.

Dok nije bio u taboru Vučić ni poslanik Nebojša Bakarec nije birao reči, pa je tako, govoreći o lideru SNS, jednom prilikom istakao da je reč o čoveku sa „naduvanim egom“.

Nebojša Bakarec
Nebojša Bakarec

“Radi se o mesijanskoj psihozi, o verovanju u sopstvene nadljudske sposobnosti, u nekakvu ‘svetu misiju’. Istovremeno, sećamo se Aleksandra Vučića, genseka SRS, demagoga, drskog bukača, primitivnog šoviniste, Šešeljevog apologete“, govorio je on 2013. godine.

Bakarec je pričao kako je Vučić bahato odbijao da plaća telefonske račune Telekomu za 15 meseci i isticao da su ga tri puta protivkandidati “potukli” na izborima ta gradonačenika.

”Dakle, sećamo se čoveka koji nije uspeo da postane ni gradonačelnik, a sada vlada Srbijom mimo Ustava i zakona (nije ni predsednik ni premijer). Da li je to taj isti čovek? Onaj Vučić, gensek SRS, 15 godina žario je i palio, kao šampion jedne primitivne demagogije”, pričao je Bakarec.

Ministar Aleksandar Martinović takođe je svojvremeno upućivao teške reči Vučiću, govoreći o njemu kao izdajniku, a o SNS kao stranci koju finansiraju tajkuni, mafijaši i kriminalci.

Aleksandar Martinović Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

“Reč je o stranci koja od 2008. godine ne dobija ni jednog jedinog dinara iz budžeta Republike Srbije. To je apsolutni dokaz da je SNS stranka koja se finansira na apsolutno nelegalan način, da je finansiraju tajkuni, mafijaši i kriminalci… Kad bi sutra došli na vlast, vodili bi goru politiku od one koju vodi Boris Tadić”, govorio je Martinović.

Još jedna udarna pesnica SNS u parlamentu Milenko Jovanov kao nekadašnji funkcioner DSS nije štedeo Vučića i naprednjake.

Milenko Jovanov Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Na to kako je govorio o lideru SNS na jednoj od prvih sednica u ovom sazivu Skupštine podsetio ga Miroslav Aleksić, šef poslaničkog kluba NPS.

“Pročitaću jedan citat: ‘Suština je u tome i mora se jasno objašnjavati ljudima da se u Srbiji neće bolje živeti sve dok ponovo ne budemo suvereni i slobodni, ali suvereniteta i slobode nema dok je Aleksandar Vučić na vlasti’. Šta mislite ko je to izjavio? Bravo gospodine Jovanov, vi. Ne znam kad ste govorili istinu tada ili danas”, rekao je Aleksić.

Stvarno, kada su govorili istinu?

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare