Šef poslaničke grupe Zeleno-levi front u Skupštini Srbije, Radomir Lazović, često je na meti vlasti. Što zbog svoje biografije, što zbog govora u parlamentu, a u poslednje vreme zbog poseta Briselu i Berlinu, gde u komunikaciji sa predstavnicima raznih institucija traži podršku međunarodne zajednice za omogućavanje fer i slobodnih izbora u Srbiji.

Radomir Lazović je upravo završio posetu Berlinu gde je kao predstavnik Zeleno-levog fronta, zajedno sa Pavlom Grbovićem iz PSG i Borkom Stefanovićem iz SSP, razgovarao sa predstavnicima Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga, o primeni preporuka ODIHR za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji.

To je zasmetalo predsednici parlamenta Ani Brnabić, koja je pomenutoj trojci zamerila što nisu došli na sastanak s njom, već su otišli u Berlin.

To, svakako, nije prva, a sasvim izvesno ni poslednja zamerka na njegov račun.

Ko je Radomir Lazović?

Kako piše Istinomer, završio je Devetu beogradsku gimnaziju, a studirao je poljoprivredu i grafičku tehnologiju.

„Ističe da je od 2010. godine aktivan na nezavisnoj umetničkoj i aktivističkoj sceni kroz neformalni kolektiv Ministarstvo prostora, čije su polje delovanja urbane transformacije Beograda i drugih gradova u Srbiji“, piše Istinomer.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako navodi u svojoj biografiji, profesionalno se bavio dizajnom, radio je kao art direktor i tehnički urednik nekoliko arhitektonskih, ekonomskih i turističkih časopisa. Napominje da je učestvovao je u kreiranju društvenog centra u nekadašnjoj zgradi “Inex filma”, na Karaburmi. Taj objekat je ubrzo postao centar alternativne kulture u kojem su do oktobra 2015. godine organizovane brojne manifestacije, izložbe, akcije, koncerti i performansi. U zapuštenom pasažu iza nekadašnjeg bioskopa “Kozara”, osnovao je 2012. godine “Uličnu galeriju”, kada je od zida u ruiniranom pasažu napravljena posećena galerija u javnom prostoru.

Radomir Lazović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Osnivač je Mikro festivala amaterskog filma i deo je neformalne grupe “Bioskopi – povratak otpisanih” koja se bavi problemom velikog broja napuštenih bioskopa u Beogradu i privatizacijom Beograd filma. Ta grupa učestvovala je u novembra 2014. godine u otvaranju zatvorenog bioskopa “Zvezda”.

Od 2013. do 2015. godine bio je član Upravnog odbora Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), a od 2015. do 2017. godine predsednik upravnog odbora NKSS.

Jedan je od osnivača pokreta Ne davimo Beograd. Za poslanika u Skupštini Srbije izabran je na parlamentaranim izborima 2022. godine sa liste „Moramo – Akcija – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović“.

Početkom novembra 2023. izabran je za kopredsednika Zeleno-levog fronta.

U Skupštini je Radomir Lazović u prethodnom sazivu bio jedan od najaktivnijih opozicionih poslanika.

Svakako će ostati upamćen „klinč“ sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovo „ti lutaš bebo“.

„Ti lutaš bebo“

„Ti lutaš bebo, skrenuo si s puta bebo“, rekao je Radomir Lazović obraćajući se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, tokom sednice o Kosovu i Metohiji, aludirajući na to da je preuzeo sve poluge moći.

Tog dana Aleksandar Vučić je podnosio Izveštaj Vlade Srbije o pregovorima s Prištinom.

Tim povodom je Radomir Lazović kao predsednik poslaničke grupe Ne davimo Beograd rekao:

Radomir Lazović, Aleksandar Vučić

„Danas se pred Narodnom Skupštinom nalazi izveštaj vlade čija premijerka za dva svoja mandata nijednom nije otišla da vidi kako žive oni s čijim se sudbinama igra i životima trguje. Trebalo je da dobije treći mandat kako bi se naterala da ode jednom da poseti ove ljude. Danas ovaj izveštaj vlade brani predsednik, čovek koji je inače uzurpirao sve poluge moći u društvu, pa ne treba da čudi što je preuzeo posao premijerke, a prepreka mu nije ni poslovnik. On predviđa posebnu sednicu, ali ili za obraćanje predsednika ili za podnošenje izveštaja vlade, što treba da radi premijerka, pa se pitam kakav je ovo format“, rekao je Lazović i dodao:

„Izgleda da ne može da se odluči da li je predsednik, premijer, predsednik mesne zajednice i kao što stih jedne popularne pesme kaže „ti lutaš bebo, skrenuo si s puta bebo“. Mi smo kao društvo skrenuli s puta“, poručio je Lazović predsedniku Srbije.

BONUS VIDEO: Radomir Lazović uživo sa blokada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare