Predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja” govorili su danas pred Odborom za evropske poslove nemačkog Bundestaga i dobili uveravanje da ova država neće odustati od namere da se u Srbiji omoguće fer i slobodni izbori. Shodno tome, uskoro se očekuje i poseta predstavnika ovog odbora Beogradu.

Delegacija kolaicije „Srbija protiv nasilja“ koju čine Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta, Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde i Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana govorila je danas u Bundestagu.

Odmah po završetku sastanka sa predstavnicima Odbora za evropske poslove, Radomir Lazović je za Nova.rs rekao sledeće:

Radomir Lazović Foto: Nova.rs

„Govorili smo o svemu što se dešava u Srbiji i koliko je važno da Srbija ima podršku u tome da se sprovedu demokratske promene, da se unaprede izborni uslovi i da se primene preporuke ODIHR. Upoznali smo nemačke kolege sa činjencom da vlast nema nameru da primeni ključne preporuke ODIHR, a to su pritisci na birače, funkcionerska kampanja, mediji i manipulacije s biračkim spiskom“, kaže Lazović i dalje navodi:

„Od naših kolega smo dobili uveravanja da imamo punu podršku, da se takve stvari ne mogu dešavati u zemlji koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Istakli su značaj Rezolucije Evropskog parlamenta. Ja bih hteo da istaknem da smo razgovarali i sa demohrišćanima, koji su takođe izrazili zabrinutost. Uostalom i oni su pokazali šta misle o svemu, da ne podržavaju Aleksandar Vučića u svemu ovome, jer su u Evropskom parlamentu, takođe, glasali za Rezoluciju“.

Najavljena je i skorašnja poseta nemačkih predstavnika.

„Bez obzira da li ćemo uspeti da nateramo vlast da promeni izborne uslove za naredne izbore, ovaj problem neće nestati i mi od njega nećemo odustati. Dobili smo uveravanja da će nemački predstavnici insistirati na promenama, a vrlo brzo očekujemo da će neki od njih posetiti Beograd, naglasio je Lazović.

Poslanici u Bundestagu Foto: Nova.rs

Kad je reč o preporukama ODIHR za poboljšanje izbornih uslova, ovim povodom je predsednica parlamenta Ana Brnabić danas sazvala sastanak sa predstavnicima svih poslaničkih grupa. Predložene su izmene pet zakona, kojim vlast navodno planira da ispuni neke od preporuka, međutim, sastanak je doživeo krah.

Predstavnici opozicije demonstrativno su napustili razgovore sa vladajućom koalicijom, navodeći da vlast ne želi da razgovara o njihovim zahtevima.

Sastanku je prisustvovao i američki ambasador Kristofer Hil, koji je nakon sastanka rekao da međunarodna zajednica ne gleda blagonaklono na bojkot beogradskih izbora, koji razmatra opozicija.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare