Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs; JKP Beogradske elektrane/Promo

Ministar privrede Rade Basta preko noći je postao “zvezda” svih naslovnih strana u Srbiji, zbog zahteva da se Rusiji uvedu sankcije. Iako je većina građana Srbije tek sad čula za njegovo ime, istina je da je u politici više od 20 godina. Bio je kik-bokser, profesor fizičkog vaspitanja, policajac, savetnik, odbornik, poslanik, direktor Beogradskih elektrana, na posletku član Vlade Srbije.

Nedavno je Basta na Instagramu objavio nekoliko rečenica i izazvao pometnju u Vladi Srbije.

“Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju”, poručio je ministar Basta.

Ovu su objavu zatim lajkovali ministar iz SPS Đorđe Milićević, a zatim i direktor Koridora Aleksandar Antić, pa su vrlo brzo te lajkove obrisali.

Od Baste se ogradio i predsednik njegove stranke Dragan Marković Palma, ali i koalicioni partner lider SPS Ivica Dačić. Stranka bivšeg ministra policije, a sada direktora BIA Aleksandra Vulina tražila je Bastinu smenu, reagovao je i ruski ambasador, ali i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Pometnja opšta…

Istina je, međutim, da većina građana Srbije ne zna mnogo o Basti.

A biografija mu je narodski rečeno – šarena.

“Pekar, lekar, apotekar mogao bih biti ja bilo šta”

Istinomer piše da je 1998. godine završio Srednju školu unutrašnjih poslova “Pane Đukić“ u Sremskoj Kamenici, a 2002. diplomirao na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu. Master studije ekonomije završio je na Univerzitetu Privredna akademija 2012. godine. Na izbornoj listi za parlamentrane izbore naveo je da je po zanimanju master ekonomista.

Ističe se i da je prvi posao obavljao u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Beogradu od 1998. do 2005, da je bio savetnik direktora “Elektrovojvodine“ u vreme dok je na čelu tog preduzeća bio Srđan Kružević, nekadašnji funkcioner Jedinstvene Srbije, a sada Srpske napredne stranke.

“Elektrovojvodinom upravlja Jedinstvena Srbija koju u Novom Sadu nezvanično predvodi Rade Basta (1979), profesor fizičke kulture, bivši policajac i kikbokser, ali i “siva eminencija” ovog novosadskog preduzeća”, pisao je 021.rs 2013. godine.

Za zamenika pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj imenovan je u julu 2016. godine i na toj funkciji bio je do 2018.

Odbornik u Skupštini grada Novog Sada postao je nakon izbora 2016, a odbornik u Skupštini grada Beograda posle izbora 2022. U oba slučaja podneo je ostavku neposredno po potvrđivanju mandata, zbog obavljanja drugih funkcija.

Krajem 2016. postao je predsednik pokrajinskog odbora Jedinstvene Srbije za Vojvodinu. Jedan je od potpredsednika Jedinstvene Srbije.

U decembru 2016. postao je direktor Fudbalskog kluba Radnički iz Niša. Na toj funkciji bio je do novembra 2017.

Septembra 2018. imenovan je za vršioca dužnosti direktora “Beogradskih elektrana“.

Čestitke umesto grejanja

U oktobru 2019. tadašnji predsednik opštine Stari Grad i beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Marko Bastać optužio je Bastu da je predvodio obezbeđenje koji su posle promocije knjige tadašnjeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića „tukli mirne ljude“.

U oktobru 2021. godine, dok delovi Beograda na temperaturi nekoliko stepeni iznad nule nisu imali grejanje, imao je preča posla – da opširno čestita postavljenje novom ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilu.

Informacije da je Basta čestitao Hilu na postavljenju u Srbiji objavljene su na zvaničnom sajtu „Beogradskih elektrana“.

Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

„Želim da vam uputim najbolje želje za uspeh na novoj dužnosti. Republika Srbija i Sjedinjene Američke Države imaju prijateljske odnose i uveren sam da će pod Vašim vođstvom, na obostranu korist dva naroda, naši bilateralni odnosi biti raznovrsniji i prošireni. Republika Srbija je opredeljena za snažniju ekonomsku i naučno-tehničku saradnju sa Sjedinjenim Američkim Drzavama, koje vidi kao strateškog partnera u svim oblastima od zajedničkog interesa, kao i u suočavanju sa različitim izazovima današnjice kao što su klimatske promene i životna sredina“, poručio je Basta Hilu i dodao:

Početkom 2022. izjavio je i da Srbija treba da gradi nuklearnu elektranu, kako bi obezbedila stabilno snabdevanje električnom energijom i predložio da Vlada Srbije osnuje Nacionalnu korporaciju za atomsku energiju.

U maju 2022. zatražio je ukidanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra za vanredne situacije u Nišu. Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma i tada je, kao i sad, rekao da je u pitanju Bastin lični stav, a ne stav stranke.

Na parlamentarnim izborima održanim u aprilu 2022. izabran je za poslanika u Skupštini Srbije kao 22. na listi “Ivica Dačić – premijer Srbije“.

U oktobru 2022. postao je ministar privrede.

BONUS VIDEO: Da li Basta solira ili mu je neko rekao da prvi istrči

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar