Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Građanski demokratski forum (GDF) ocenio je danas da je najavljeno otvaranje kancelarije Ministarstva odbrane Rusije u Beogradu još jedan dokaz "prevrtrljivosti" predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Ta prevrljivost i nedoslednost sadašnje vlasti dokazuju da su deklarativna izjašnjavanja o Srbiji koja je na putu ka evrointegracijama neiskrena i da se Vučić neodgovorno poigrava s budućnošću zemlje“, naveo je GDF u saopštenju.

GDF je izrazio bojazan da takav gest udaljava Srbiju od Evropske unije, u kojoj je jedina mogućnost stvarnog oporavka i razvoja Srbije.

„Srbija na Zapadu, kao opredeljenje GDF-a u spoljnoj politici, ne znači odbijanje saradnje i s drugim zemljama: Rusijom, Kinom i ostalima, ali je sasvim sigurno da se u okviru zapadnih vrednosti i opštih okvira društvenog razvoja nalazi najviše mogućnosti i za Srbiju. Politika koja to prenebregava ili negira, nije u nacionalnom interesu“, piše u saopštenju.

GDF smatra da se moglo naslutiti da će Vučić posle potpisivanja sporazuma u Vašingtonu i otkazivanja Putinove posete Beogradu brže-bolje učiniti neki gest kojim će umanjiti mogućnost da pokvari lične odnose sa Rusijom.

„Otvaranje kancelarije Ministarstva odbrane Rusije u Beogradu i sporazum o saradnji s Ministarstvom odbrane Srbije koji je mnogo više od obične vojno-tehničke saradnje, predstavlja kontinuitet dodvoravanja Istoku u momentu kada se moglo posumnjati da se Srbija preterano okrenula Zapadu“, ocenjuje GDF u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare