Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla /N1

Poslanici Demokratske stranke danas su Skupštini Srbije predali zahtev za formiranje Anketnog odbora koji bi rasvetlio ulogu Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste u pucnjavi u selu Banjska. Zahtev je na pisarnici Skupštine predao poslanik DS Srđan Milivojević.

Posle tragičnih događaja na severu Кosova i Metohije, koji su rezultirali gubitkom ljudskih života i ugrozili vitalne nacionalne interese Republike Srbije, neophodno je da Narodna skuština Republike Srbije odmah formira Anketni odbor koji bi rasvetlio ulogu Milana Radoičića, potredsednika Srpske liste i poslanika u samoproglašenoj skupštini Кosova u ovim dešavanjima, navode u DS.

Srđan Milivojević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Milan Radoičić je kao potpredsednik Srpske liste, ispostave Srpske napredne stranke i režima Aleksandra Vučića na severu Кosova i Metohije, označen kao čovek koji je postao ne samo politički lider Srba sa Кosova i Metohije , već i osoba od najvećeg poverenja predsednika Srbije. Sam Aleksandar Vučić ga je označio kao čoveka broj jedan u odbrani Severne Mitrovice u smislu opšte zaštite našeg naroda, u smislu onih koji bi pružili otpor Albancima“, navodi se u saopštenju DS i dodaje:

„Posle mučkog ubistva Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine, za Milanom Radoičićem i Zvonkom Veselinovićem, prištinske vlasti su raspisale nalog za hapšenje koji je povučen bez ikakvog zvaničnog objašnjenja krajem februara 2021. Milanu Radoičiću i Zvonku Veselinoviću su 8. decembra 2021. godine uvedene sankcije američkog Ministarstva finansija uz sledeće obrazloženje: „Organizovana kriminalna grupa bila je uključena u podmićivanje znatnih razmera kosovskih i srpskih bezbednosnih zvaničnika koji su joj omogućavali ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Кosova i Srbije. Takođe, ta grupa skovala je i zaveru sa različitim političarima koja je podrazumevala podmićivanje kosovskih bezbednosnih zvaničnika početkom 2019. kako bi se omogućile akcije krijumčarenja između Srbije i Кosova i potkupljivanje kosovskih graničnih zvaničnika krajem 2017. da bi se obezbedio bezbedan prolaz krijumčarima“.

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

Takođe se navodi, dodaju dalje, da je Milan Radoičić sa Zvonkom i Žarkom Veselinovićem učestvovao u koruptivnim poslovima koji su uključivali i „otuđivanje državne imovine, eksproprijaciju privatne imovine za ličnu korist, korupciju u vezi sa državnim ugovorima ili vađenje prirodnih resursa, ili podmićivanje u vezi sa njihovim mandatom”.

„Sutradan 9. decembra 2021. godine, simbolično na Međunarodni dan borbe protiv korupcije i Dan ljudskih prava sankcijama protiv grupe Milana Radojičića i Zvonka Veseliniovića se pridružila i Velika Britanija. U medijima označen kao kontroverzni biznismen, Milan Radojičić je 8. juna 2012. optužen pred Tužilaštvom za organizovani kriminal zajedno sa Zvonkom Veselinovićem i Draganom Đurčićem, da je izvršio krivično krivično delo zloupotreba službenog položaja kojim su pribavili imovinsku korist od najmanje 237 miliona dinara. Apelacioni sud Radojičića i Veselinovića je oslobodio u ovom psotupku 27. marta 2016. godine“.

Na društvenim mrežama se 8. jula pojavila video poruka Milana Radoičića snimljena u Leposaviću u kojoj se on obraća javnosti sledećim rečima:

„Pravi teror nad našim srpskim narodom tek počinje. Mom narodu na severu, a i svim Srbima, samo da kažem, i onima drugima, tu sam, vratio sam se, a vi znate šta to znači, jer odavde nazad nema. Živela Srbija.“

„Anketni odbor treba da utvrdi kako je Milan Radojičić u ime Republike Srbije preuzeo ulogu u formiranju neformalnih struktura moći, da li je učestvovao u formiranju kriminalne organizacije, da li je učestvovao u zastrašivanju i teroru nad srpskim građanima koji nisu podržavali pogubnu i štetočinsku politiku Aleksandra Vučića, ko mu je u ime Republike Srbije delegirao takva ovlašćenja i sa kojim ciljem, kao i da rasvetli ulogu Milana Radojičića u dešavanjima od 24. septembra 2023. godine na severu Кosova i Metohije“, zaključuju demokrate.

BONUS VIDEO: Svećlja objavio snimak iz Banjske i tvrdi da je na njemu Milan Radoičić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare