Telekom Srbija isključen je iz većine amandmana Evropskog parlamenta u kojima se pominjao, dok je u onim amandmanima u kojima je ostao kritika prema toj kompaniji značajno ublažena, preneo je N1. Time se nastavlja praksa da Bilčik gleda "kroz prste" ovoj kompaniji u vlasništvu države.

Kako je objavio N1 iz izvora koji je učestvovao u pregovorima, to je rezultat pregovora o amandmanima na izveštaj Evropskog parlementa o napretku Srbije. Glavnu ulogu u „brisanju“ Telekoma Srbija, prema istom izvoru, imao je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik, koji dolazi iz Evropske narodne partije.

U pitanju je finalizacija izveštaja koji je u poslednje dve nedelje privukao veliku pažnju javnosti, budući da je Telekom insistirao da se isključi iz izveštaja koji je sačinio Bilčik.

Vladimir Bilčik Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Naime, evroposlanik i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik, prema informacijama N1, tražio je da se Telekom Srbija ne spominje u izveštaju Evropskog parlamenta (EP) o napretku Srbije. Ova informacija isplivala je u javnost samo dan nakon što je Bilčik održao zvanični sastanak sa predstavnicima ove kompanije.

Sastanak čiji je radni naziv bio „Medijsko okruženje u Srbiji“, održan je u sredu, 29. marta, a kako se navodi, posvećen je „izveštaju Komsije o Srbiji“. Međutim, nije objavljeno ko su predstavnici Telekoma koji su prisustvovali sastanku sa Bilčikom.

Dan ranije na sastanak sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju imali su predstavnici Adria Media Grupe i Eurokativ Srbija, a kako se navodi na zvaničnom sajtu Evropskog parlamenta radni naziv sastanka je bio „Srpski mediji i EU integracije“.

Evropski parlament Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Dok sa jedne strane Bilčik nije želeo da uključi Telekom u izveštaj, amadmanima drugih evroposlanika zatraženo je da se ova kompanija ipak uključi u izveštaj.

Evroparlamentarac iz Holandije Tajs Rojten kazao je ranije za N1 da moć koju ima predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima preko Telekoma Srbija izaziva zabrinutost koja se širi u Evropskom parlamentu.

„Mnoštvo aktera povezanih sa SNS-om pokušavaju da ubede one delove nezavisnih medija Srbije, koje još nisu uništili, da propagiraju stavove vlade, uz pomoć ogromne državne pomoći i, ironično, kredita Evropske investicione banke. Da uvreda bude veća, Telekom Srbija se ruga sankcijama EU, tako što emituje Putinovu propagandu – Raša tudej. Poruka amandmana je da je to apsolutno neprihvatljivo. Posebno u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU“, naveo je Rojten.

Kad je reč o poslednjem izveštaju Vladimira Bilčika o napretku Srbije, grupa evroposlanika je podnela više amandmana, u kojima traži da se u izveštaj Evropske komisije uključi slučaj Telekoma Srbija i to u negativnom kontekstu.

Tako se u jednom od amandmana Telekom kritikuje kao instrument vladajuće stranke da utiče na medijsko tržište u Srbiji, dok se u drugom amandmanu telekomunikaciona kompanija u vlasništvu države kritikuje jer omogućava emitovanje kanala Russia Today.

U amandmanu koji se odnosi na oblasti korupcije i organizovanog kriminala, evroposlanici traže da se u tekst izveštaja o napretku Srbije uz afere Krušik, Jovanjica i Savamala, doda i Telekom, a nadležni organi pozovu da ispitaju te slučajeve.

Upravo je emitovanje Raša tudej u Srbiji bio deo jednog od amandmana evroposlanika, na šta su predstavnici Telekoma poručili da je njihovo poslovanje u skladu sa zakonom.

Opravdanje za širenje ruske ratne propagande ova kompanija je našla u postojećem zakonodavstvu Republike Srbije. Telekom u svom odgovoru izneo i netačan podatak kako mediji Junajted grupe emituju kanale Raša tudej i Sputnjik.

„Pozivanje na Telekom je činjenično netačno i neosnovano. Kao tržišni operater, Telekom se pridržava svih pravila i propisa u svakom zakonodavstvu u kojem posluje. U skladu sa tim, tamo gde su ruski mediji poput Sputnjika i Raša Tudej zabranjeni zbog sankcija, Telekom ih ne emituje i distribuira“, naveo je u odgovoru Telekom.

Dodatno, Telekom je preko kancelarije za lobiranje pokušao da utiče na Bilčika da ne bude deo izveštaja. Još u junu prošle godine portal Nova.rs je objavio informaciju da kompanija “Telekom Srbija” otvara kancelariju za lobiranje u Briselu.

Telekom Srbija Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Cilj je bio da se njenim radom poboljša slika kompanije u Evropi, ali i da se lakše približe predstavnicima zvaničnih insitucija EU, s pretpostavkom da bi na taj način mogli da utiču i na određene odluke.

Ni direktor Telekoma Vladimir Lučić nije negirao da je Telekom lobirao protiv amandmana u kojima se pominju.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

„Mislim da imamo pravo, da ako se neki amandmani tiču Telekoma Srbije, da naš predstavnik obavi zvanične sastanke. Svi takvi naši sastanci sa poslanicima Evropskog parlamenta su javni. Možete da ih vidite na sajtu i kada su bili i koje su bile teme. Mi branimo istinu“, rekao je Lučić i dodao „da su upavo mediji u vlasništvu Junajted grupe iznosili podatke sa tih sastanaka iako odluka Evropskog parlamenta još nije ni doneta, što prema njegovim rečima jasno ukazuje na njihove netransparentne kontakte.

Bonus video: Direktor Telekoma prekinuo Mariniku Tepić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare