Prema informacijama N1, evroposlanik Vladimir Bilčik tražio je da se Telekom Srbija ne spominje u izveštaju Evropskog parlamenta (EP) o napretku Srbije. Iako Bilčik nije demantovao niti potvrdio ovu informaciju, njegov dosadašnji rad obeležio je između ostalog i niz propusta u ranijim izveštajima koji su išli "na ruku" vlastima u Srbiji. Bilčik je "zaboravljao" da uključi Jovanjicu, Krušik ili Savamalu, a Telekom je samo nastavak tog niza.

Kako je naveo N1, na osnovu svojih izvora iz Evropskog parlamenta, dokument u kome se traži da se Telekom Srbija ne pominje u izveštaju EP o napretku Srbije, zapravo je predlog sa kojim je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik došao na sastanak o usaglašavanju amandmana.

Kako navodi taj izvor, usaglašavanje je trajalo tri sata, znatno duže nego što je uobičajeno i Bilčikovi predlozi nisu prihvaćeni.

Medjustranacki dijalog opozicija vlast Vladimir Bilcik
Vladimir Bilčik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Deo o medijima i Telekomu Srbija, ostao je u tekstu amandmana na nacrt izveštaja“, navodi izvor N1 iz Evropskog parlamenta.

Deo evroposlanika ranije je podnelo više amandmana na nacrt izveštaja o napretku Srbije, u kojima traži da se u izveštaj Evropske komisije uključi slučaj Telekoma Srbija i to u negativnom kontekstu.

Pročitajte još:

Evroparlamentarac iz Holandije Tajs Rojten kazao je ranije za N1 da moć koju ima predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima preko Telekoma Srbija izaziva zabrinutost koja se širi u Evropskom parlamentu.

„Mnoštvo aktera povezanih sa SNS-om pokušavaju da ubede one delove nezavisnih medija Srbije, koje još nisu uništili, da propagiraju stavove vlade, uz pomoć ogromne državne pomoći i, ironično, kredita Evropske investicione banke. Da uvreda bude veća, Telekom Srbija se ruga sankcijama EU, tako što emituje Putinovu propagandu – Raša tudej. Poruka amandmana je da je to apsolutno neprihvatljivo. Posebno u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU“, naveo je Rojten.

Nakon toga, Telekom je tražio da se ne pominje u izveštaju o napretku Srbije. Na tome je insistirao Bilčik, ali je njegov zahtev odbijen.

Bilčik ranije nije spominjao Jovanjicu, Krušik ili slučaj „Belivuk“ 

Nije prvi put da Bilčik pokušava da „sakrije“ u izveštajima ono što se ne dopada vlastima u zemlji.

Prošle godine, u maju, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, u nacrt rezolucije o našoj zemlji, koji je predstavio evroposlanicima nije uvrstio najveće afere koje su obeležile vlast Srpske napredne stranke.

Jovanjica, Krušik, Savamala, afera “Telekom Srbija, slučaj “Belivuk”, nisu nijednim slovom pomenuti u nacrtu dokumenta o Srbiji, koji je Bilčik dostavio kolegama iz Evropskog parlamenta. U tekstu dokumenta, Bilčik je naveo da Evropski parlament ponavlja svoju zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i pozvao je Srbiju da intezivira napore kako bi se efikasnije rešili ovi problemi, bez preciziranja na koje probleme se to odnosi, zbog čega su evroposlanici brojnim amandmanima insistirali da se još jednom apeluje na Srbiju da razreši konkretne slučajeve.

U januaru kritikvao REM, neuvođenje sankcija i zabrinuo se zbog Vulina na čelu BIA 

U izveštaju iz januara ove godine, Bilčik je izrazio žaljenje zbog niskog nivoa sklađenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine.

Izvestioca EP za Srbiju zabrinulo je i imenovanje Aleksandra Vulina, poznatog po antievropskim i proruskim stavovima, za direktora BIA.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs

Zabrinut je i zbog kineskih i ruskih investicija u Srbiji i njihovih uticaja na političke i ekonomske procese u regionu,

„Žalim zbog manje podrške srpske javnosti članstvu Srbije u EU“, naveo je Bilčik.

Bilčik je kritikovao to što je REM dodelio četiri nacionalne frekvencije televizijama koje imaju istorijat kršenja novinarskih standarda, te pozvao ovo telo da petu frekvenciju dodeli putem transparentnog i nepristrasnog procesa.

Bonus video: Vladimir Bilčik za MN: „Srbija mora da odabere poziciju u konfliktu“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar