Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav

Priča o navodnoj propasti koalicije SNS i SPS i novim izborima pojavila se i nestala iz fokusa u roku od 24 sata. Kao da je neko ovu ideju brzopotezno stopirao. Ako se neko pita zašto, odgovor daju sagovornici novina “Nova” - Zapadu ne odgovaraju izbori u ovom trenutku, zato što bi na taj način samo prolongiralo potpisivanje nemačko-francuskog plana za Kosovo.

Zašto je priča o izborima “brzinom svetlosti” nestala sa radara, najbolje govore sledeće izjave…

Najpre je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj juče rekao da će od lidera EU zatražiti snažnu podršku za predlog o rešenju kosovskog pitanja.

Žozep Borelj Foto:EUC / Zuma Press / Profimedia

“Predlog je na stolu. Pozivam dvojicu lidera (Srbije i Kosova) da ponovo dođu u Brisel – uskoro, za nekoliko nedelja – kako bi definitivno izgurali taj predlog. Sada je vreme za deeskalaciju i konstruktivan rad“.

Rok od nekoliko nedelja spominjao je juče i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik na predstavljanju svog izveštaja za 2022. godinu.

Medjustranacki dijalog opozicija vlast Vladimir Bilcik
Vladimir Bilčik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Nadam se da će naredne nedelje i meseci doneti dobre vesti da je Srbija uz nas, da se kreće prema Evropi i da se miri i suočava sa teškom proščlošću i da gleda u budućnost“, istakao je Bilčik.

Pročitajte još...

Rešenje je na stolu, moramo biti konstruktivni, mirenje s prošlošću, nekoliko nedelja…

To su bile ključne poruke međunarodne zajednice upućene srpskom predsedniku.

Dakle, nema vremena za nove izbore i odugovlačenje…

Zato ne čudi da je nakon jučerašnjeg sastanka predsednika Srbije sa ambasadorima zemalja Kvinte, Vučić rekao da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom.

Velika petorka neće dozvoliti izbore

Kako je od raskidanja saradnje sa socijalistima Ivice Dačića i najave novih izbora za samo jedan dan došlo do nastavka saradnje sa SPS i izjave da izbori nisu dobro rešenje?

Najjednostavniji odgovor na to pitanje verovatno je dao bivši ambasador Nebojša Vujović kad je rekao da to neće dozvoliti „velika petorka“.

Nebojša Vujović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država koji su angažovani na rešavanju kosovskog pitanja, tzv. “velika petorka”, neće dozvoliti Aleksandru Vučiću raspisivanje vanrednih izbora jer bi to, po njima, oduzelo mnogo vremena na sprovođenju dogovora oko Kosova”.

S tim se slažu i sagovornici novina “Nova”.

Prema saznanjima "Nove", istog dana kad je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio mogućnost novih izbora i obratio se javnosti preko svog Instagram profila, usledila je reakcija jedne zapadne države. Kako navode naši izvori, iz jedne ambasade je Vučiću stigla preporuka da nije dobro u ovom trenutku organizovati izbore, imajući u vidu da je pregovarački proces sa Prištinom odmakao i da se očekuje potpisivanje sporazuma u narednom periodu.

Zapad nije spreman na nova odlaganja

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić za novine “Nova” kaže da je jasno da Zapadu ne odgovaraju novi izbori u ovom trenutku u Srbiji.

Foto:Zoran Mrdja/FoNet

“To je čista manevar i pokušaj kupovine vremena, odlaganje stvljanja potpisa na nemačko-francuski plan za Kosovo. Jasno je da Zapad nije spreman za nova odlaganja, imajući u vidu rat u Ukrajini. Maksimalno se radi na skraćivanju vremena i smanjivanju manevarskog prostora. Naš manevarski prostor je sad u ćošku. Nema više odlaganja, ni čekanja”, kaže Jakšić.

Izuzev odlaganja ove odluke, navodi Jakšić, jasno je da ne postoji nijedan drugi razlog za nove izbore.

“Svi znamo da ti izbori ne bi ništa promenili na političkoj sceni Srbije. I posle njih odnos političkih snaga bi verovatno ostao isti”.

Međunarodna zajednica je dosta tolerisala

Bivši diplomata Srećko Đukić vidi više razloga za to što se Aleksandar Vučić takoreći preko noći predomislio.

Srećko Đukić
Foto: N1

“Pre svega mislim da je u toj njegovoj najavi novih izbora bilo dosta emotivnog faktora. Vučić je u Skupštini Srbije doživeo veliki poraz, takav udar nije imao od dolaska na vlast i shvatio je da je njegova politika udarila u zid. Ali, izbori nisu stvar sa kojom se igra, to i on sam zna. Apsolutno nema nijednog razloga za izbore u ovom trenutku. On je izabran na mandat od pet godina, Vlada na četiri…Zašto bi bilo izbora sad? Koje bi mu bilo opravdanje”, pita Đukić.

Ključna stvar je, ipak, stav međunarodne zajednice.

“Srbijom upravlja međunarodna zajednica, a ona to neće dozvoliti, pre svega takvo šegačenje sa demokratijom i to u trenutku kad je jasno da se rešava kosovsko pitanje i kad je un načelno dao saglasnost. E sad, on bi da to ne uradi, nego možda neko drugi. A tako ne može u politici. Može samo da da ostavku ili da završi ono s čim se saglasio. Međunarodna zajednica je isuviše uložila napora u ovo rešenje, a pored toga dosta mu je tolerisala neuvođenje sankcija Rusiji, upravljanje medijima, onakve izbore, kršenje demokratije… Dakle, može samo da podnese ostavku, izbori ne dolaze u obzir“, zaključuje Đukić.

BONUS VIDEO: Bojan Pajtić o Vučićevom udaru na SPS i novim izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare