Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prozvao je danas bivšeg premijera Srbije i predsednika SR Jugoslavije Vojislava Koštunicu zbog toga što je, kako je rekao, organizovao skup "Kosovo za patike", 2008. godine. Podsetimo, reč je o mitingu koji je organizovan u centru Beograda u znak protesta zbog proglašenja nezavisnosti Kosova na kom su, između ostalog, učestvovali predstavnici Vučićeve tadašnje partije - Srpske radikalne stranke.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je povodom vesti da je bivši predsednik SR Jugoslavije i premijer Srbije, Vojislav Koštunica, potpisao peticiju Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

Pročitajte još...

„Samo kad pročitate obrazloženje te peticije, pa se zapitate  – što si pustio 2003. godine ili kad već, 2001. godiine, nije ni važno… Što si pustio 1.800 terorista iz srpskih zatvora, među kojima i braću Mazreku? Što si ih pustio? Što si ćutao i pustio da nam spaljuju crkve i manastire po Kosovu i da nam progone i ubijaju ljude 2004… Što si ti isti, koji to potpisuješ, ćutao i organizovao skup „Kosovo za patike“, 2008. godine i to je bio sav trud. A ovaj drugi pobegao u Rumuniju“, kazao je, između ostalog, Vučić.

I istina, nakon proglašenja nezavisnost u Beogradu je organizovan skup, ali je njegov naziv bio „Kosovo je Srbija“, a razlog zbog kog je Vučić na pejorativan način govorio o mitingu je  snimak koji se pojavio na internetu po okončanju protesta. Na pomenutom snimku vide se dve ženske osobe koje su, nakon protesta, pljačkale beogradske butike. Naslov ovog videa bio je „Kosovo za patike“.

Pomenuti skup pamti se po rušilačkim neredima koji su usledili i napadima na ambasade SAD, Hrvatske, Velike Britanije, Turske… Nakon skupa objavljeno je da je jedna osoba poginula, nakon što su demonstranti izazvali požar u ambasadi SAD. Ugljenisano telo studenta iz Novog Sada pronađeno je u ambasadi, a pored smrtnog ishoda, na ovim protestima je povređeno  200 osoba, od kojih je 35 policajaca.

Pored tadašnje Demokratske stranke Srbije, koja je bila glavni organizator ovog skupa, na mitingu je učestvovala i Srpska radikalna stranka, koju su, usled boravka Vojislava Šešelja u Hagu, vodili Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Vučić je tada, u ime radikala, tražio da Skupština bude obaveštena o svim merama koje će preduzeti Srbija jer „moraju da budu upoznati svi građani, a ne samo politička elita“.

Na konferenciji za medije, uoči mitinga, Vučić je u sedištu SRS opisao pitanje Kosova kako ga je tada video.

„Mi nemamo, saterani smo uza zid, to vam je kao u britanskoj vojnoj doktrini – dakle, saterani smo kao pacov u ugao i nemamo šta da radimo sem da štitimo svoje, da branimo svoje. To vam je kao majka u životinjskom carstvu čije je mladunče napadnuto. E tako oni nama, ili iz tih zemalja, otimaju nam deo teritorije. I kažu – Pa nema problema, mi vas mnogo volimo! To što smo vam ubili dete, to nema veze. Jesmo mi vama ubili dete, ali mi ćemo da vam damo najbolju kafu, i austrijsku i italijansku, i kakvu god hoćete. Sad nemoj da se ljutiš, sahrani dete, praktično ti moraš da živiš. Daćemo ti najbolju kafu na svetu da piješ.- Hvala vam, moje dete je važnije i svačije dete je važnije od vaše kafe. I nemojte da mi poredite sad priču da kažete -svršeno je sa tim, pa sad nastavite normalno. Nije završeno. Nikada neće biti završeno, jer Kosovo i Metohija je Srbija. Kao što je za vas Kosovo nezavisna država, za mene je Kosovo Srbija“, rekao je Vučič uoči mitinga.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Na samom skupu, Nikolić se obratio okupljenima s porukom da se „neće smiriti dok Kosovo ne bude pod kontrolom Srbije“.

On je poručio da će Srbija sačuvati svako svoje dete na Kosovu, svaki pedalj svoje teritorije, jer ne bude li Kosova neće biti ni Srbije.

„Samo smo dva dana tugovali, a trećeg dana Srbi su spalili punktove a, četvrtog organizovali miting kakav Srbija nije videla“, istakao je Nikolić.

Dok je Nikolić govorio, pristalice SRS su palile baklje, a tada formalno drugi čovek radikala pozivao je Evropu da razmišlja da se vrati prijateljstvu prema Srbiji, preteći da će „zapamtiti ko je sve priznao nezavisnost Kosova“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare