“Dobro je da se protesti šire Srbijom, bez obzira na brojnost, jer se time razbija strah od režima u unutrašnjosti”, kaže u intervjuu za “Novu” Zdravko Ponoš, lider pokreta SRCE. On za naš list govori i o Vučićevoj izjavi da je na protestu bilo 4.280 ljudi, saradnji u opoziciji, odgovornosti za krizu na Kosovu, pretvaranju pokreta SRCE u stranku…

Ove nedelje protesti su održani u petak i u subotu – u petak su bile blokade autoputa u Beogradu i Novom Sadu, a u subotu je bio protest u Beogradu i u nizu drugih gradova i opština u Srbiji. Da li bi to dvodnevno organizovanje skupova moglo da razvodni proteste u Srbiji?

I dalje mislim da bilo bolje da subotom protest bude samo u Beogradu, a ostalim danima u unutrašnjosti. Dobro je da se protesti šire Srbijom bez obzira na brojnost. Na taj način se razbija strah od režima u unutrašnjosti. Pokrenula se Srbija. Ne može ovo da se zaustavi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je u subotu na protestu „u maksimumu“ bilo 4.280 ljudi, kao i da toliko ljudi nije stiglo do Pinka. Kakve su vaše procene?

Selo gori, a baba se češlja. Što se obraća javnosti svaki put posle protesta ako je taj protest minoran. Ili on ipak ima problem sa protestom ili ima neki opsesivno kompulsivni poremećaj. Ne verujem da je po sredi ovo drugo, jer bi mu to struka rešila. Za ovo prvo nema leka.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako ocenjujete saradnju opozicije? Jesu li protesti promenili odnose između stranaka?

Situacija je bolja nego što je bila, a lošija nego što bi trebalo da bude, s obzirom na stanje u društvu. Dobro je što se ti odnosi razvijaju u pozitivnom smeru i što su potisnuti u drugi plan sukobi oko malih razlika. Protesti su blagotvorni.

Pokret Srce potpisao je sporazum o saradnji sa DS i strankom Zajedno u Novom Sadu i Kragujevcu. Da li je to nagoveštaj koalicije na lokalu i republičkom nivou?

Tema izbora nije aktuelna dok vlast ne ispuni zahteve protesta. Dok nije vreme za izbore, nije vreme ni za izborne koalicije. Ali je uvek vreme za saradnju opozicije, na raznim nivoima i u raznim formatima. Saradnja u borbi za izborne uslove treba da je što šira i neopterećene programskim razlikama. U formatu koji ste naveli saradnja je moguća na mnogo višem nivou. Ona se već neko vreme uspešno razvija, a važno je da građani na nju jako dobro reaguju. Istraživanja pokazuju da u navedenom formatu imamo sinergiju širom Srbije.

Otvoreni smo za saradnju sa svima koji nisu sarađivali i koji nedvosmisleno odbacuju saradnju sa ovim režimom. O obliku i nivou saradnje odlučivaćemo u hodu.

Kad očekujete da vam stigne odgovor iz ministarstva o registraciji političke stranke? Očekujete li opstrukcije, s obzirom na to da sad sve zavisi od Martinovića?

Predali smo preko 10.300 potpisa 16.juna. Zakonski rok za odgovor Ministarstva je 30 dana. Nema osnova za neprihvatanje nešeg zahteva za registraciju političke stranke jer smo ispoštovali potrebnu zakonsku proceduru i priložili više od potrebnog broja ispravnih potpisa.

Politika pokreta Srbija Centar neće se promeniti promenom pravne forme iz pokreta u stranku. Ne možemo da budemo više, a nećemo da budemo manje opozicija ovakvoj vlasti nego što već jesmo.

Kriza na Kosovu ne jenjava i deluje da su svi dogovori i razgovori zanemareni. Ko je kriv za ovakvu situaciju i vidite li izlaz iz nje?

Svi koji su uključeni snose deo odgovornosti za situaciju koja je danas lošija nego pre početka najnovije runde pregovora, a i najlošija od pogroma 2004 godine. Najodgovorniji je svakako Kurti. On je koristio svaku priliku da oteža postizanje bilo kakvog održivog rešenja. To se eksplicitno videlo na primeru sprovođenja besmislenih izbora na severu i onome što je usledilo. Najveći problem je policijsko nasilje uz angažovanje specijalnih policijskih snaga. Vučić je i u ovoj epizodi sve pogrešno uradio. Blefirao je i svi su ga prozreli – i Kurti i lokalni Srbi i međunarodni fakor. Svi znaju da je njegova tvrda retorika samo za domaću upotrebu u centralnoj Srbiji.

Međunarodni akteri su reagovali sporo i neadekvatno. Usput je plaćena prevelika cena prihvatnjem održavanja i rezultata Kurtijevih besmislenih izbora.

Ko god predstalja prištinsku vlast mora da bude nateran od strane međunarodnog faktora, koji je stvorio ovakvo nefunkcionalno Kosovo, da poštuje preuzete obaveze. Minimum je obezbeđivanje garantovanih prava Srbima. Alternativa je građanska neposlušnost i paralelne instituacijje. I za jedno i za drugo potreban je snažan i kompetentan angažman naše države, ozbiljne države. Srbija danas, sa ovakvom vlašću nije takva država.

Zdravko Ponoš Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na koga Srbi tamo mogu da se oslone – Beograd i Srpsku listu, EU i SAD?

Ni na koga, na žalost. Zato se ubrzano i iseljavaju. Kurti nije čovek kome mogu da veruju. Njegova priča da policija na severu suzbija kriminal je smokvin list za policijsko zastrašivanje i nasilje.

Vučić je izigrao i zadnju mrvu poverenja. Našem narodu tamo je jasno da on samo medijski koristi njihovu muku kako bi sebe predstavio kao spasioca. Zato narod više ne može očima da vidi predstavnike Srpske liste. Znaju oni i da dvominutna konferencija za medije generala Mojsilovića kojom se usrdno moli komandantu KFOR da brine o Srbima nema puno veze sa njihovom bezbednošću, nego sa krpljenjem oštećenog kulta vrhovnog mu komandanta. Da se radi o bezbednosti, umesto o marketingu, Mojsilović bi problem rešavao na sastanku za komandantom KFOR, a ne na konferenciji za medije.

Evropa već godinama čeprka po kosovskom bunjištu. Podsticajnim merama htela je da navede Kurtija na kooperativnost, a u stvari ga je nagradila za nekooperativnost. Znaju Srbi da od Evrope nemaju mnogo čemu da se nadaju, jer se Kurti ne obazire previše na packe iz Brisela, a pitanje je da li iz evropskih prestonica uopšte i dobija packe ili tapšanje.

Foto:TANJUG/ STR

Srbi znaju da je Amerikancima Kosovo kao nestašno čedo. Ne zanose se čak ni sada kada je Kurti preterao u neuvažavanju onoga što je Vašington od njega traži. Jedino se uzdaju da će američki kontigent KFOR uvek profesionalno reagovati kad dođe stani-pani, kao i 2004.

Sumorna je perspektiva Srba danas na severu. Kao da svi čekaju da odmakne taj proces ubrzanog iseljavanja. Izgleda kao da i Kurti i Vučić i međunardni akteri gledaju na to po sistemu – kad ne bude tamo Srba, neće više biti ni problema. A to je računica na koju niko ko vodi Srbiju nema pravo. Nečasno je kada se Vučić hvali odbranom majice na kojoj piše da predaja nije opcija nakon što je na Kosovu sve predao.

Bili ste potpredsednik NS. Kako gledate na dešavanja u toj stranci? Kako sada stvari stoje, u oktobru će izbori i moguća su dva predsednicka kandidata Vuk Jeremic i Miroslav Aleksić.

Ne gledam.

BONUS VIDEO Pogledajte snimak iz drona današnjeg protesta „Srbija protiv nasilja“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare