Pavle Grbović Foto: Nebojša Babić

"Opozicija će sigurno ostvariti odlične rezultete u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Valjevu, Zrenjaninu, ali će sigurno biti i još iznenađujuće dobrih rezultata jer je gnev zbog načina vladanja SNS u narodu ogroman", rekao je u intervjuu za Nova.rs predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović govoreći o očekivanjima pred predstojeće lokalne izbore.

Grbović je u intervjuu za naš portal govorio i o borbi za izborne uslove, odnosima sa Strankom slobode i pravde, ali i mogućnosti da koalicija Srbija protiv nasilja ponovo bude „na okupu“.  

U nedelju su izbori, fokus vaše koalicije bio je uglavnom na Beogradu. Kakav rezultat očekujete na ponovljenim izborima?

Više od polovine građana Srbije izlazi na izbore drugog juna i zbog toga je nepravedno taj datum posmatrati samo kroz prizmu beogradskih izbora. Nepravedno je prema stanovnicima drugih gradova i opština to što su beogradski izbori medijski marginalizovali sve ostale. Očekujemo da se potvrde rezultati sa decembarskih izbora kad su građani i u Beogradu i u beogradskim opštinama, ali i mnogim drugim gradovima i opštinama, rekli da ne žele SNS na vlasti. U onim mestima poput Novog Sada u kojima opozicija nastupa jedinstveno očekujemo još bolji rezultat, jer iako su izborni uslovi i dalje loši, životni uslovi su još gori i to će se odraziti na rezultat SNS.

Mnogi vam zameraju da ste nevidljivi u kampanji. Kako ste vi zadovoljni, smatrate li da vaša koalicija vodi dobru kampanju?

To je identična konstatacija kao i tokom kampanje za izbore u decembru 2023. i to je logična posledica nepostojanja slobodnih medija s nacionalnom pokrivenošću. Na žalost, zainteresovanost medija za suštinu lokalnih izbora, a to su rešenja koje kandidati nude, bila je na veoma niskom nivou. Na svakih 20 pitanja o dilemi bojkot ili izbori, o koalicijama, listama i prigovorima i odnosima u opoziciji, dolazilo je po jedno pitanje o politici. U takvim uslovima jedino što smo mogli da radimo jeste da se posvetimo terenskoj kampanji koja se svakodnevno intezivno sprovodi. Naši aktivisti i kandidati su svaki dan na ulicama i u kampanji od vrata do vrata i situacija na terenu daje puno razloga za optimizam.

Pavle Grbović Foto: Nebojša Babić

Tokom procesa kandidovanja osporavano vam je nekoliko lista u beogradskim opštinama. Mislite li da je vašu koaliciju to u nekoj meri diskreditovalo?

Sve naše liste su predate u skladu sa zakonom i preživele su sve prigovore naprednjaka. SNS je najveći rušitelj pravnog poretka u istoriji Srbiji i naivno je pomišljati da su njihovi prigovori motivisani namerom da se očuva poštovanje zakona već je jedini motiv bio unošenje panike u opozicione redove. Uprkos tome nastavljamo borbu, a u mnogim opštinama u kojima su pokušavali da nam obore listu bićemo jedina opoziciona opcija na glasačkom listiću.

Pored Beograd, izbori će se održati u još 88 jedinica lokalne samouprave. Gde očekujete pobedu?

Opozicija će sigurno ostvariti odlične rezultete u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Valjevu, Zrenjaninu, ali će sigurno biti i još iznenađujuće dobrih rezultata jer je gnev zbog načina vladanja SNS u narodu ogroman.

Vidimo da izborni uslovi nisu značajno popravljeni, da predstavnici vlasti ne dolaze na sastanke Radne grupe. Hoće li tema izbornih uslova nakon 2. juna biti zatvorena?

Neće, baš kao što nije zatvorena ni posle izbora 2022. ni 2023. Nijedan izlazak opozicije na izbore nije doprineo legitimizaciji izbornih manipulacija SNS, već upravo suprotno – jaka kontrola i borba su doveli do ogoljivanja svih mehanizama izbornih krađa i do toga da je sad cela Evropa sa time detaljno upoznata. Ukoliko i ovog puta pokušaju to da učine, ponovo ćemo svaki taj pokušaj zabeležiti i dokumentovati i svim raspoloživim sredstvima pokušati da sprečimo.

PROČITAJTE JOŠ:

Imali ste zajednički poslanički klub sa Strankom slobode i pravde. Zašto je došlo do razlaza?
Do toga je došlo odlukom SSP koju poštujemo i prihvatamo bez ikakve gorčine, a takođe ne želimo od toga da pravimo brakorazvodnu sapunicu.
Marinika Tepić i Pavle Grbović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kakvi su odnosi PSG i SSP posle toga?

Korektni. Imali smo dobru trogodišnju saradnju, što je retkost na našoj političkoj sceni i iz te saradnje je proistekla, po mom uverenju, najbolja politička platforma u poslednjh 10 godina – Pravac Evropa. To je bila velika i hrabra ideja, pogotovo u tom trenutku kad su suočeni s teškim odlukama i naletom ekstremne desnice cela država i javno mnjenje mogli nepovratno da skrenu u pogrešan smer. To je ideja koja je i dalje aktuelna i potrebnija nego ikad i Pokret slobodnih građana će na tim temeljima graditi budućnost.

Nakon razlaza u poslaničkom klubu došlo je i do razlaza u koaliciji sa SSP. Kakvi su odnosi između vaše sadašnje koalicije i dela koji bojkotuje izbore? Videli smo u javnosti razne optužbe i rasprave, da li je to prevaziđeno?

Prevazilazile su se i teže podele, pa će i ova. Da li pre ili kasnije i da li će do toga doći zrelošću aktera ili silom prilika, to ćemo tek videti. Na stranu to što je to tema samo u pogledu odnosa liderstva stranaka, a po dubini ti problemi ne postoje, o čemu svedoči podatak da u mnogim mestima nastupamo zajednički na izborima. Ono što ne bi moglo da se prevaziđe je ako bi neka strana odustala od borbe protiv SNS ili ako bi promenila svoje viđenje Srbiji u budućnosti kao slobodne, demokratske i evropske zemlje. To se nije desilo, dogodilo se to da imamo različite poglede kako do tih željenih promena doći. Koalicija Biram borbu u kojoj je i Pokret slobodnih građana veruje da je prvi korak ka oslobođenju Srbiji oslobađanje naših gradova i opština. Ukoliko u tome uspemo mi ćemo biti zadovoljni i ponosni ako time doprinesemo bržem i lakšem obaranju režima u budućnosti. Neke kolege su odlučile da ne učestvuju na izborima u Beogradu što jeste legitimno, ali ne vidim mogućnost nijednog pozitivnog ishoda u tom slučaju. Kako god, politički život će se nastaviti i posle 2. juna i još mnogo bitaka nas očekuje.

Pavle Grbović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Može li saradnja opozicije koja je činila SPN biti nastavljena u istom formatu nakon 2. juna ili mislite ta je trajno došlo do prekomponovanja na opozicionoj sceni?

Koalicije i akteri su se uvek menjali, ali jedna podela opstaje već decenijama, čak vekovima. To je podela na demokratsku i radikalsku Srbiju. Demokratsku Srbiju koja je izgrađena na vrednostima, koja stvara i unapređuje i zbog koje smo ponosni i radikalska Srbija sazdana na mitomaniji, koja ruši i unesrećuje i čiji protagonisti sramote Srbiju. Sve što čini demokratsko biće Srbije moraće da bude na istoj strani ako želimo konačnu pobedu ili ćemo plaćati cenu time što ćemo biti na istoj strani poraza i daljeg zlostavljanja od strane neoradikala.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare