Marinika Tepić Foto: Promo

“Odluka Aleksandra Vučića da formira Narodni pokret za državu je istovremeno lukava i kukavička. Vučić zapravo prvi pokušava da se izvuče iz ruina lude kuće koja se zove SNS”, kaže u intervjuu za “Novu” Marinika Tepić, potpredsednica SSP i šefica poslaničke grupe Ujedinjeni.

Ona za naš list govori i o pozivu za sastanak Miroslava Lajčaka, evropskog posrednika u dijalogu sa Prištinom, “suspenziji” Skupštine, ali i o pobuni u Višem javnom tužilaštvu.

U ovom trenutku izgleda da je potpisivanje Evropskog plana za Kosovo izvesno. Šta očekujete od sastanka s Miroslavom Lajčakom 18. marta, da li mislite da bi tada nešto moglo biti potpisano?

Stav Evrope je da je plan prihvaćen i da se ide u implementaciju. Zato smo i rekli da dalja rasprava o tome nema smisla. Ono što ima smisla je rasprava da li Srbija želi da bude izolovana na kontinentu na kome se nalazi ili da krene ka Evropskoj uniji. Upravo se obeležava 20 godina od smrti Zorana Đinđića, čoveka koji je shvatio da ta dilema ne postoji. Od gospodina Lajčaka očekujemo da nam kaže šta je sve još Aleksandar Vučić u ime Srbije ispregovarao, da ne bismo i to saznali tek kada bude prihvaćeno kao i ovaj sporazum, pa još preko sajta EU maltene noću. Aleksandar Vučić jeste zaslužio takav tretman EU zbog svojih dugogodišnjih obmana i manipulacija zarad lične vlasti, ali građani Srbije nisu.

U međuvremenu su i predstavnici opozicije dobili poziv na sastanak s Lajčakom. Da li je do tog sastanka trebalo da dođe ranije?

Opozicija je trebalo da bude uključena u proces pregovora o normalizaciji i od strane Evrope i od strane vlasti. Mi smo to konstantno i tražili, predlagali, od Deklaracije o pomirenju srpskog i albanskog naroda još pre tri godine, do predloga i u Skupštini da se formira komisija od predstavnika parlamentarnih stranaka, univerziteta, SANU, SPC, civilnog sektora radi konsenzusa o ovom državnom i nadstranačkom pitanju. Sve su odbili, često se i rugali. A da su nas poslušali u tome da je neophodno da se uvedu bar delimične sankcije vlasti u Rusiji, sada bismo bili partner EU i sporazum sa Prištinom bio bi bolji za Beograd.

Marinika Tepić Foto: Promo

Kako gledate na osnivanje Vučićevog Narodnog pokreta za odbranu Srbije?

Lukava odluka. Istovremeno i kukavička. Vučić zapravo prvi pokušava da se izvuče iz ruina lude kuće koja se zove SNS. Svestan je da je on najjača figura najslabije stranke u Srbiji i da SNS-u nepovratno opada podrška i pored sve propagande i para za održavanje rejtinga. A odbrana Srbije jeste nužna i hitna, ali odbrana Srbije i od Vučića i SNS, kao i od ekstremista koji bi da nas uvedu u nove ratove. Vučić nije uspeo da se izdigne iznad šefa partije i bude predsednik svih građana. Slagao je toliko puta i da će se povući sa čela stranke, kao što je naterao Tomislava Nikolića uostalom. A sada bi da pobegne od stranke koju je on takvu stvorio, od ljudi koje je on birao, koje “nije dao”, od afera koje “nije znao” i od rejtinga SNS koji je pao. Toliko štetnih odluka, kadrova, retrogradnih politika. SSP se bori da Srbija uđe u Evropsku uniju do 2030, a ne da nam njihova reciklirana politika devedesetih pojede još 30 godina.

Matrica je ista: gde su srpski radikali branili Srbe – Srba više nema, gde SNS brani državu – države više nema!

Pročitajte još...

Menja li Vučić i ćud ili samo košulju?

Nisam psihijatar, ali vidim da u fundusu nema više ni modela, ni veličine za njega. Sve je isprobao, iskidao, umazao, rasparao, od izbora do izbora, a nedorastao da sam rešava velike državne probleme i njegova politika odlučivanja jednog čoveka doživela je krah, što sam mu i rekla u Skupštini. Nije ga interesovalo mišljenje nas iz opozicije ni tada, ni ikada. Odgovornost onda snosi sam.

Skupština je praktično suspendovana, iako je trebalo da imamo redovno zasedanje. Šta opozicija tim povodom može da uradi? Da li ste pisali Vladimiru Orliću?

Očigledan je njihov strah. Strah da se opozicija čuje makar i na RTS 2 u ovim danima sporazuma i početka Vučićeve kampanje kojom bi opet da anestezira javnost i skrajne probleme.

Kakav epilog očekujete u slučaju smenjenih tužiteljki?

Pobuna u tužilaštvu – prvi je epilog koji se već dogodio. Za njega su se izborile hrabre tužiteljke Bojana Savović, Jasmina Paunović i njihove koleginice. Izborile su se i njihove kolege iz drugih tužilaštava koje su im javno iskazale podršku svojim potpisima, kao i profesori prava. I koliko god da se to pokuša zataškati, u srpskom tužilaštvu nikada više neće biti mračno kao do sad. Zidovi su porušeni. Izbijaće na svetlost dana samo nove mahinacije i nepočinstva partijskih komesara u tužilaštvu. U narednom periodu očekujem da jedan za drugim počnu da izviru sporni slučajevi iz tužilaštva, da konačno saznamo koliko je ono gnjilo. Tek kada se to dogodi, ono može da ozdravi. Ovo je početak prave borbe za samostalnost tužilaca. I neće stati.

Mislite li da će doći do smene tužioca Nenada Stefanovića, koji sudeći prema njegovim postupcima i odlukama dela u interesu vlasti, odnosno SNS-a?

To je moguće na dva načina – njegovom ostavkom ili smenom u Skupštini na predlog Vlade. Nenad Stefanović nije imao ni zrno srama da sam podnese ostavku, iako smo još saznali i da je nasilnik, naročito prema ženama, da je studirao Pravni 11 godina, ali i da ga kolege ni iz jednog tužilaštva u Beogradu ne cene. U njegovu odbranu nije stao ama baš nijedan tužilac, osim njega samog koji je branio sam sebe preko svog GONGO udruženje čiji je i predsednik. Nije ni Vlada pokrenula njegovu smenu i mislili smo zbog toga što je njegov glavni zaštitnik bio Vulin. Međutim, umesto smene je usledila direktna politička podrška i to predsednika države i SNS. I onda se zapitate zašto li još drže Stefanovića?

Govorila sam i u Skupštini da je on smenio i tužiteljku koja je vodila predmete protiv donedavno prvog čoveka za ozakonjenje nelegalnih objekata u Beogradu Nemanje Stajića. No, zato je unapredio tužiteljku iz Niša koja je vodila slučaj ubistva Stanike Gligorijević na naplatnoj rampi kod Doljevca i koja je rekla da ključna 2 minuta nestala sa snimka događaja i nisu mnogo bitna! Nju je doveo u antikorupcijsko odeljenje u Beograd, a Bojanu Savović i Jasminu Paunović smenio i oduzeo im predmet korupcije u EPS-u. I ko zna koliko još ima ovakvih slučajeva.

Javno ste govorili i otkrili brojne afere u koje je bila uključena vlast. Ništa nije urađeno tim povodom. Šta treba da se desi da bi policija i pravosuđe počeli da se bave svojim poslom?

Da pojure Zagorku Dolovac, a ne da je tražim ja po novosadskim restoranima. Sve dokaze koje sam prikupljala, objavljivala, nosila, osećala sam se kao da ih ostavljam na groblju pravde, a ne na vratima glavne tužiteljke Srbije. Kao opozicija, mogu da ukažem i borim se da se što jače i dalje čuje, ali ne i da rešim. To može samo vlast, ali ne ova. Zato samostalnosti tužilaštva i nezavisnosti sudstva neće biti bez promene ove vlasti.

BONUS VIDEO: Da li je Vučićeva kampanja po Srbiji za Narodni pokret dala novi zadatak opoziciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare