Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs Amir Hamzagic/ATAImages

Predsednik Srpske napredne strane Aleksandar Vučić najavio je danas da će 26. ili 27. aprila raspisati Skupštinu stranke za 27. maj ove godine. On je rekao da će na toj skupštini naprednjaci birati sve stranačke organe. Takođe, Vučić je rekao, da je kosovski premijer Aljbin Kurti potvrdio danas da neće formirati Zajednicu srpskih opština, jer to "nije u skladu sa zakonima Kosova". Kako je naglasio, Srbija neće priznati nezavisnost Kosova. Vučić je od svoje stranke zatražio podršku za stvaranje Narodnog pokreta za državu, jer je "potrebno u teškim trenucima svi da se okupimo za Srbiju, svi koji želimo normalnost".

Vučić je rekoa da se sprema za te razgovore u ponedeljak i utorak, a posle toga ide u Ohrid.

„Verujte mi da mi nije jasno o čemu da razgovaramo. Kad oni kažu da su razgovori bili konstruktivni, a toliko su bili konstruktivni da jedino o čemu je trebalo da razgovaraju, oni su rekli da to neće da ispune. Zbog čega dolazite u Beograd? Da priznamo Kosovo? Džabe ste krečili. Nađite nešto pametnije sa čime ćete da dođete. Da su krenuli da ispunjavaju međunarodne obaveze na koje ste i vi stavili svoj potpis. To je odgovor i svima koji su nas kritikovali zbog Briselskog sporazume jer sam znao da ćemo mi da ga se držimo, a da neki drugi neće hteti da ga ispunjavaju „, rekao je Vučić.

Oni koji učestvuju u ovom procesu, kako kaže,  znaju da je ZSO obaveza koja stoji više od 10 godina, potpisana, i da to to nije pitanje modaliteta kako će da izgleda da zajednica.

„Sve to imamo napisano, prihvaćeno i potpisano, samo je pitanje implementacije. Oni će pokušati da kažu da je Srbija kriva pošto neće da potpiše de jure ili de fakto nezavisnost Kosova, bez obzira na činjenicu da neko neće ni da razmišlja o provođenju ZSO što mu je međunarodno pravna obaveza. Da imate u vidu sa takvom vrstom nepravde suočavaćemo se jer oni nemaju ni snage ni želje da Kurtija prtisnu. U jeku njegovog odbijanja da provede ZSO, oni su mu dali viznu liberalizaciju sa kojom nemamo problem, čak mislim da je to dobra vest i za nas. Ali ne bih da govorim o svim razlozima“, rekao je on, dodajući da će Srbija biti izložena dodatnim pritiscima kada je reč o Prištini.

On je rekao da i svakog dana hapse i maltretiraju Sbe jer žele sukobe.

Prema njegovimr ečima, oni žele da Srbiju uvuku u sukob sa NATO, da Kurti glumi nekakvog Zelenskog da bih ja bio neki ovakav ili onakav Putin.

„To rade sve ovo vreme. Nažalost u tome imaju zaštitu i podršku. Sada su imali priliku da kroz viznu liberalizaciju pritisnu albanske vlasti da urade ono što im je obaveza, i kao što vidite to im ne pada na pamet“, naveo je predsednik Srbije, dodajući da znaju da Albanci ne žele da se urede odnosi i da se stvari normalizuju u regionu.

Svi oni zajedno žele poniženje Srbije, ali ma koliko se zajedno sa domaćim faktora trudili da se to dogodi, ja vam kažem i obećavam da se to neće dogoditi, rekao je on.

Raspisaću Skupštinu stranke za 27. maj ove godine

„U toku su već izbori, negde se odvijaju na dobar način uz značajnu inkluzivnost ljudi, negde na manje dobar način, gde ljudi pokušavaju da sačuvaju svoje pozicije, ali time treba da se bavi Izvršni odbor stranke“, rekao je Vučić.

Dodao je da se nedovoljno često drže sednice GO i da je dobro da se okupimo i saslušamo jedni druge.

„Oko skupštine stranke, u skladu sa statutom SNS, o čemu smo na Predsedništvu pričali, 26. ili 27. aprila, sazvaću skupštinu za 27. maj ove godine“, istakao je on.

„Moja ideja je danas da predočim nešto što bi možda mogla da bude odluka Skupštine stranke jer je reč o strateškoj suštinskoj odluci, u uslovima u kojima je zemlja pod velikim spoljnim i značajnim unutrašnjim političkim pritiscima“, rekao je on.

U Narodnom pokretu bilo bi i mnogo nestranačkih ličnosti

Vučić rekao je i da traži od svoje stranke podršku za stvaranje Narodnog pokreta za državu, jer je „potrebno u teškim trenucima svi da se okupimo za Srbiju, svi koji želimo normalnost“.

Potrebne su nam, kako je rekao, sve snage dobrih i važnih ljudi, svaki glas mudrosti, da prebrodimo ovo teško vreme.

„Zato je važno da pokušamo da napravimo viši oblik organizacije gde bismo preuzeli taj teret organizovanja političkih aktivnosti, a bili bismo slobodni mnogo više nego ranije da sagledamo i uvažimo stavove onih koji nisu u našoj organizaciji, a mnogu da pomognu našoj zemlji“, rekao je Vučić.

Dodao je da bi u tom pokretu bilo i mnogo nestranačkih ličnosti, „kojima bismo dali značajanu pdoršku da zajednički radimo za boljitak Srbije“.

Za to je zatražio podršku od članova stranke, dodajući da ne želi „da neki predsednik opštinskog odbora ne želi da vidi nekog uglednog intelektualca, zato što bi mogao da bude konkurencija u stranci.

Vučić je rekao da od sutra ide u obilazak Srbije, da će do kraja godine obići 25 okruga i da se nada da će moći da ode i na Kosovo i Metohiju.

Uvodni deo sednice Glavnog odbora bio je otvoren za javnost, nakon čega će kako je najavljeno, ostatak sednice biti zatvoren za javnost, a po završetku očekuju se izjave za medije.

Gledaćemo da obiđemo svaku opštinu u Srbiji u narednih godinu dana, dodao je on.

BONUS VIDEO: Narodni pokret – za očuvanje države Srbije ili predsednika Vučića?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare