Đorđe Miketić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

"Sva istraživanja, svi građani na ulici, svi angažovani pojedinci i intelektualci govore da jedna lista, proevropske opozicije, konačno ima šansu da ugrozi vladajući režim i osvoji mandata koliko i SNS. Ako se to dogodi – to je tačka preloma za ovaj kriminalni režim zasnovan na nasilju i medijskoj propagandi, koji će krenuti da puca", istakao je u intervju za Novu narodni poslanik i član Zajedno Đorđe Miketić. Podvukao je da je Srbiji potreban premijer ili premijerka koji će da odmah da ispuni zahteve protesta građana ,a onda i zaustavi raspad Srbije. Miketić je napomenuo da istraživanja javnog mnjenja kažu da lista "Srbija protiv nasilja" u Beograd ima 40 odsto podrške i dodao da se ozbiljno radi na kontroli izbora zbog čega poziva građane da se stane na put izbornoj krađi.

Nedavno ste imali i okršaj s gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem zbog toga što ste objavili da poseduje stan u elitnom delu Barselone. Da li imate saznanja kad ga je i koliko platio?

Ispravka, s bivšim gradonačelnikom. Moje pitanje je bilo da li živi u Barseloni i kako plaća taj stan. Snažno verujem da su Beograđani dužni da znaju gde živi Šapić, u Beogradu ili u Barseloni. Priznao je da je 3. i 4. maja bio u Barseloni s porodicom, dok su Beograđani preživljavali najteže dane svoje novije istorije – on nije bio tu. Takođe, ostaće zapamćeno da nije otišao ni da Ribnikara, ni do Mladenovca, da nije ni sveću zapalio za svu ubijenu decu u tim masakrima. A onda je pokušao da napravi svoju „kontra-komemoraciju“ ispred Starog dvora, koju su svi Beograđani, naravno, bojkotovali. Ne znam da li postoji beščasniji akt nekog gradonačelnika ikad. Ovo je pitanje (ne)čovečnosti. Tek onda dolazi pitanje divlje gradnje njegove kuće, divljeg upravljanja gradom, neprijavljene vile u Trstu, nameštanje tendera, ispitivanje tokova novca, rušenje istorijskih kvartova grada i Nemačkog paviljona, pretnje deci, haos u saobraćaju, privatizacija beogradskih vrtića i tako redom.

Đorđe Miketić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Da li ćete prijaviti Šapića zbog pominjanja vaše porodice? Okarakterisali ste to kao pretnje.

Mnogo ljudi mi se javilo za podršku, neki od njih su i advokati, predložili su da ga prijavim za pretnje koje je izrekao meni i mojoj porodici, jer on spada u jedne od onih pomahnitalih moćnika SNS kojima nije strano da prete i fabrikuju laži preko svojih tabloida. Samo znam da ako se nešto desi mojoj porodici – znaću na koja vrata da pokucam. U inostranstvu.

Da li očekujete da budete kandidat za gradonačelnika na izborima u Beogradu, s obzirom na to da ste pobedili predizborima u okviru vaše stranke?

Đorđe Miketić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Beograd postaje nemoguć za život. Zato očekujem da se sve proevropske snage, ali i nestranačke ličnosti okupe oko liste “Srbija protiv nasilja” i da se konačno oslobodimo ovog varvarskog režima koji je opljačkao, razrušio, zagadio i uništio šarm našem divnom gradu. Ušao sam u politiku da bih menjao stvari. To je moj cilj. Bilo koji kandidat da povede tu listu imaće moju podršku, jer je to izuzetno težak i kompleksan zadatak. Prvo, neravnopravna izborna trka, a potom i obračun s uigranom kriminalnom hobotnicom koja je okupirala inistitucije i prisvojila sve što nazivamo javnim interesom: reke, obale, javne prostore, najvrednije parcele, vodoizvorište, simbole grada…

Pročitajte još:

U stranci ZAJEDNO smo ponosni na proces predizbora, jer ne samo da se 7 odličnih i nestranačkih kandidata našlo u trci, sa svojim izuzetnim biografijama, već smo kroz njihvoe predloge, zajedno sa 6.000 građana, došli do odličnih rešenja za saobraćaj, vrtiće, kvalitet vazduha, pošumljavanje, održivi razvoj grada. Tako vidim politiku, da glas struke i građana bude odlučujući u procesu donošenja odluka.

Koliko je realno da opozicija nastupi zajedno na narednim izborima i dokle se stiglo sa dogovorom?

Sva istraživanja, svi građani na ulici, svi angažovani pojedinci i intelektualci govore da jedna lista proevropske opozicije konačno ima šansu da ugrozi vladajući režim i osvoji mandata koliko i SNS. Ako se to dogodi – to je tačka preloma za ovaj kriminalni režim zasnovan na nasilju i medijskoj propagandi koji će krenuti da puca, a vidimo već da se od maja meseca jedino bave saniranjem štete. Vučić tri puta nedeljno zakazuje „istorijska obraćanja“ na televizijama s nacionalnom frekvencijom. Ako to nije krizni menadžment, ja ne znam šta je.

Nedavno je u intervjuu za dnevni list “Nova” Aleksandar Jovanović Ćuta rekao da ga Miroslav Aleksić “neće terati u ratnu mornaricu”. Zašto je taj rastanak okončan na tako buran način? Da li je moglo drugačije sve da se završi?

U ponedeljak je dogovoreno da njegov prelazak u poslanički klub Miroslava Aleksića bude tih i sporazuman, a u utorak već je moralo uz prasak. Ponoviću reči koje sam i tada rekao. Ćuta je borac, ali često hirovit. Nikad se neću preko medija prepirati s njim, iako su izgovorene brojne neistine koje su me lično pogodile, jer javno prepiranje i natezanje jedino režimu koristi. Sad je važno da svako da svoj maksimum, pa i prevaziđe sebe, jer cilj je rušenje ovog kartela na vlasti koji nas je sve porobio.

Đorđe Miketić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Portal Nova.rs objavio je nedavno da opozicija na sastancima razgovara i o kriterijumima za podelu mandata. Koliko vaša stranka očekuje da će dobiti u slučaju jedne liste?

Stranka Zajedno srčano radi na ukrupnjavanju opozicije i stvaranju jedne liste jer tako svi dobijamo. Kad kažem svi, pre svega mislim na građane i mislim da šansu da sinergijskim efektom ujedninjenja osvojimo dovoljno veliki procenat, da više nijedna važna odluka ne može mimo naše parlamentarne grupe. A to je tačka pucanja za ovaj režim. Čitav njihov ucenjivački inžinjering i mehanizam porobljavanja ovog društva se tad raspada.

Ko bi, po vašem mišljenju, bio najbolji kandidat za premijera iz redova opozicije, ukoliko dođe do jedinstvene liste?

Nama hitno treba premijer ili premijerka koji će prvo ispuniti zahteve protesta i potom zaustaviti raspad Srbije, rasprodaju zemlje i priodnih dobara, suzbiti inflaciju i snažno uložiti u obrazovanje, poljoprivredu, zdravstvene radnike i mlade i naravno obračuna se s mafijom. A nakon dve godine raspisati poštene izbore za pravu političku utakmicu u kojoj će se birati najbolja rešenja i timovi koji to mogu ostvariti. Verujem da je to ubrzanje evropskih integracija jer zbog geopolitičkih dešavanja imamo šansu da uskoro postanemo punopravni član Evropske unije – što bi svim našim građanima i društvu dalo novu perspektivu razvoja i budućnosti. Zato, sad je vreme za pobedu, da pokažemo sebi pre svega da se stvari mogu menjati i da od nas puno toga zavisi.

Đorđe Miketić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Izbori će biti održani i u oko 70 gradova i opština. Gde sve opozicija može da osvoji vlast?

Izbori su raspisani u tim opštinama jer Vučić tim gradonačelnicima ne veruje, tačnije, time ih je naterao da borbom za svoje opštine poboljša rezultat i za republičke izbore, a znamo kako to izgleda u Srbiji. Ucene, pretnje, kupovina glasova.

Mi ozbiljno radimo na kontroli izbora i pozivamo sve ljude koji žele da pomognu da odbrane svoj grad, svoju kutiju, da se jave lokalnom odboru stranke Zajedno ili bilo kome u koga imaju poverenja i da zajedno stanemo na put izbornoj krađi.

Možete li da iznesete prognoze za beogradske izbore? 

Istraživanja kažu da jedna lista „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu ima 40% podrške, dok bi zbir pojedinačnih listi bio dosta ispod toga. Na primer, Zajedno u Beogradu ima oko 6 procenata podrške, u koaliciji sa DS i Srce oko 14. Jako je vidljiv taj sinergijski efekat, zato je tako logično i neophodno da se napravi lista koja donosi smenu režima već ove godine. Hitno moramo rešiti divlji urbanizam koji poput kancera proždire naš grad, našu istoriju, rešiti saobraćajni kolaps u dve godine snažnim razvojem BG voza i zaustaviti privatizaciju vrtića… Beograd je slobodan grad čim sprečimo u krađu glasova i na tome ozbiljno radimo. Zato pozivamo ponovo sve da nam se jave i da ih počistimo i potom kreiramo grad po meri radnog čoveka, a ne tajkuna.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare