Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Vanredni izbori najverovatnije će biti održani 17. decembra, a deo opozicije koji organizuje proteste "Srbija protiv nasilja" i dalje nije doneo odluku da li će na izbore izaći na jednoj listi ili u više kolona. Pojedine stranke insistiraju na jednoj listi, neke se zalažu za dve, a najgori scenario je da na izbore izađu u čak četiri proevropske kolone.

Proveropske opozicione partije koje su formalni organizatori protesta gotovo svakodnevno održavaju sastanke, a glavna tema su izbori. Sagovornici našeg portala navode da se na sastancima govori o formiranju jedne izborne liste i kriterijumima za podelu kvota.

Ipak, oni upozoravaju da to ne znači da je postignut dogovor oko izlaska na izbore ne jednoj listi, jer i dalje je u igri više proevropskih kolona.

“Čekaju se rezultati tri istraživanja i nakon toga će biti doneta odluka”, kaže naš izvor.

Najglasniji zagovornik jedne liste je, prema našim saznanjima, Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke Zajedno, a sličan stav ima i Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke.

Zoran Lutovac i Nebojša Zelenović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Sa druge strane, Dragan Đilas, predsednik SSP, smatra da je bolje da deo opozicije koji organizuje proteste na izbore ide na dve liste.

U tom slučaju, prema našim saznanjima, sa njegovom strankom bi u koaliciju ušli i PSG, PzP, sindikat Sloga…, a moguće i Zeleno levi front, čiji se lider Radomir Lazović o tome mnogo ne izjašnjava na sastancima opozicije.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Iako se spekulisalo da bi se u slučaju dve kolone Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksića i Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute priklonili savezu oko SSP-a, izvor Nova.rs kaže da je Aleksić rekao da bi oni mogli da na izbore idu i sami.

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

“Aleksić je na jednom sastanku opozicije rekao da ako ne bude jedne liste da bi on i Ćuta mogli sami da izađu na izbore”, tvrdi sagovornik Nova.rs.

Kako sada stvari stoje, ukoliko ne bude jedne liste, realan scenario bi mogle da budu tri proveropske kolone. Postoji opcija i da Zeleno-levi front ide samostalno na izbore, ali to je, čini se, najmanje verovatan scenario. Osim što je najmanje verovatan, to bi prema stavu mnogih istraživača javnog mnjenja, bila najlošija opcija.

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi vanredni parlamentarni, beogradski i pokrajinski izbori mogli da budu održani 17. decembra. Lider SNS Miloš Vučević rekao je da veruje da će ti izbori biti održani u decembru, kao i da bi istovremeno građani mogli da izađu na birališta u još 70-tak lokalnih samouprava.

Miloš Vučević i Aleksandar Vučić Foto:Radule Perisic/ATAImages

On je na TV Pink naveo da će oko 100 lokalnih samouprava, gradova i opština imati izbore u maju, junu sledeće godine.

„Ono što je bio zahtev opozicije, evo imaćete u dva intervala izbore, poštujuće političke dogovore i zakone. Ja mogu da kažem da sam zabrinut, jer sam prvi među jednakima u SNS, znam šta nas čeka u narednim mesecima, treba mnogo da se radi.

BONUS VIDEO Despot Kovačević i Saša Dragojlo: Razgovori o kolonama u opoziciji traju predugo