Dok kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić tajno i javno poziva druge odbornike da ga podrže, predsednik Srbije i najmoćniji član SNS Aleksandar Vučić ne želi većinu koja se sastoji od "kupljenih" odbornika. U više navrata je to ponovio u javnosti jer ne želi da ga niko ucenjuje i uporno najavljuje mogućnost da će ići na ponovljene izbore, pod uslovom da nema većine. Šapićeva taktika očigledno je da učini sve kako bi što pre postao gradonačelnik, dok Vučić vaga, drži se po strani i ne isključuje ponovljenih izbora u prestonici.

Sve što vidimo u javnosti, ali i ono što se šuška po „čaršiji“, potvrđuju da je Aleksandar Šapić krenuo u akciju prikupljanja većine u Skupštini grada Beograda.

Prema svedočenjima odbornika POKS-a, ali i određenim informacijama Branimira Nestorovića, pokušano je sa pritiscima i „prljavim“ ponudama da se kupe odbornici.

Branimir Nestorović Foto:Medija centar Beograd

Iz POKS-a su im rekli da izaberu šta žele da bi prešli na stranu vlasti, dok je Nestorović pominjao hiljade i hiljade evra.

Lično je lider POKS-a Vojislav Mihailović u izjavi za Novu govorio da su dolazile različite ponude, ali da njihovi odbornici neće podržati vlast.

Posle zakulisnih radnja prešlo se na javne ponude: Šapić je uputio zvanično saopštenje u kojem je pozvao sve odbornike da pređu i daju podršku jednom drugačijem Beogradu. Naravno, pozvao ih je i da podrže njega da se vrati u Stari dvor.

Foto: M.M./ATAImages

Za sada nema odgovora osim negativnih i spekulacija da bi većinu mogao da obezbedi Aleksandar Jerković sa liste „MI-Glas iz naroda“. On još uvek nije potvrdio, ali ni negirao da će se ovakav scenario i desiti.

“Dok ne budu konačni rezultati izbora, dok ne bude sve definitivno, rekao sam svima da neću davati izjave. Mislim da bi sve drugo bilo neozbiljno. Ako Vam nije problem kada prođu žalbe i svi rokovi, onda ću vrlo rado da se odazovem, da gostujem, šta god bude trebalo nije problem”, kazao je Jerković.

Upadljivo je da je tražio sastanak sa Nestorovićem, koji se možda i neće desiti, čija bi tema mogla da bude odluka oko ulaska u vlast.

Sa druge strane, Šapiću se žuri jer se zna da njegova podrška u SNS nije velika, te da bi eventualni novi izbori mogli da otvore pitanje njegove kandidature na novim izborima.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Do tada Šapić pregovara, nudi se i pokušava da pridobije još dva odbornika, za koje iz SPS misle da su gotovo sigurni.

Kandidat socijalista za gradonačelnika Beograda Toma Fila potvrdio je da će pojedini odbornici sa liste „Mi“ podržati njih i SNS za formiranje vlasti u Beogradu.

Toma Fila Foto: Zorana Mandic/ATAImages

„Siguran sam da će pojedini odbornici sa liste ‘Mi-glas iz naroda’ podržati formiranje gradske vlasti. Bila bi velika šteta ako vlast ne bi bila formirana, jer bi izgubili šest meseci na realizaciji projekta ‘Ekspo 2027’. Očekujem da će Nestorović i neki drugi odbornici promeniti mišljenje po pitanju ulaska u koaliciju sa SNS i SPS“, rekao je Fila za agenciju Beta.

Sa druge strane, bivši lider SNS, predsednik države i još uvek najmoćniji čovek SNS Aleksandar Vučić rekao je da će se videti kako će se ići dalja situacija sa izborima u Beogradu, dok je na republici situacija „čista kao suza“.

„Da li će biti vlasti u Beogradu ili ne, zavisi od toga kako će (Aleksandar) Šapić, Ana (Brnabić) i ne znam ko još da razgovara sa drugim partnerima ili mogu li drugi da formiraju većinu, jer i Nestorović je dobio glasove, i to ne mali broj glasova, mislim u Srbiji, 170 hiljada, ako se ne varam. Dakle, to je za respekt i te kako. Tako da, videćemo kako će teći to oko Beograda“, rekao je Vučić.

Pored toga, upadljivo je da naprednjaci, niti Vučić nisu u javnosti u potpunosti pružili podršku Šapiću. Nisu isključena ni mogućnost novih izbora, ali ni opcija da se stekne većina. Ipak, u javnosti do te većine kao da Šapić samostalno pokušava da stigne.

BONUS VIDEO: Šapić: Ako Nestorović nije raspoložen za razgovor, nećemo da plačemo, ići ćemo na nove izbore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare