Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg..

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da su SAD i Srbija kao dva prijatelja koja su ponovo zajedno nakon što su se ranije razišli i koja imaju kompleksne odnose.

Na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD, 4. jula, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Hil je na srpskom jeziku rekao da ponekad jedan prijatelj želi da razgovara o prošlosti a drugi o budućnosti ali da je važno da se priča i da u tom duhu mogu dalje napred.

„Odnosi između Srbije i SAD su kompleksni ali oni idu nabolje. Ti odnosi su jako bitni za nas i neophodni za postizanje mira, sigurnosti i za budućnost. Kada ih izgradimo tako da budu snažni, oni će pomoći da zemlje zaborave prošlost i krenu napred“, rekao je Hil.

On je dodao da Amerika investira u Srbiju a posebno u njene mlade ljude i da je saradnja dve države u sferi tehnologije predstavlja zajedničku budućnost.

„Ovde su neke od naših najvećih tehnoloških kompanija, na primer Ensiar (NCR), ili Orakl (Oracle) centar informacija u Kragujevcu. To je naša zajednička budućnost, mi smo sada najveći partner Srbije kada je reč o tim uslugama“, rekao je Hil.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg..

Predsednik Vučić je na svom Instagram nalogu čestitao ambasadi SAD Dan nezavisnosti i napiaso da je prijem iskoristio da zamoli Ameriku da založi svoj autoritet kako bi Srbima na Kosovu omogućio dostojan i miran život.

„To je pravi povod da se svi podsetimo univerzalnih vrednosti utkanih u Deklaraciju o nezavisnosti, a koje se odnose na jednakost svih ljudi i njihova neotuđiva prava na život i slobodu“, naveo je on.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg..

Na prijemu u rezidenciji američkog ambasadora u Beogradu bili su i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar policije Bratislav Gašić, ministarka kulture Maja Gojković, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Od predstavnika opozicije, bili su lideri Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas, Marinika Tepić i Borko Stefanović, prvaci Narodne stranke, Vuk Jeremić i Miroslav Aleksić, kopredsednici stranke Zajedno Biljana Stojković i Nebojša Zelenović, poslanici iz pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović i Biljana Đorđević…

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg..

Prisustvovali su i ambasadori Ukrajine, Francuske, Nemačke, Italije i Švedske.

Pre izvođenja himni dve zemlje, američki marinci su svečano predali zastavu SAD. Prijem je bio prilika da ambasador Hil predsednika Vučića upozna sa električnim vozilima Ford i Rivijan, koji su deo izložbe postavljene u dvorištu rezidencije na Dedinju.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg..

***
BONUS VIDEO – Amerika i Kurti partner ili problem: Da li je nasilje na Kosovu zaustavljeno ili je samo na pauzi? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar