Niš konstitutivna sednica Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Konstitutivna sednica Skupštine grada Niša prekinuta je na samom početku, prilikom usvajanja dnevnog reda, zbog burne rasprave oko toga da li opozicija ima pravo na obraćanje zbog povrede poslovnika.

Odbornica koalicije „Biramo Niš“ Dragana Milutinović insistirala je na povredi poslovnika zbog odluke predsedavajuće Mirjane Lapajne da ne da reč odborniku opozicije Slaviši Dinić.

Milutinovićevoj su se u zahtevu da se Diniću da reč pridružili i ostali odbornici medđu kojima je najgalsnija bila advokatica Ana Eraković.

„Povreda poslovnika, povreda poslovnika. Šta pričate to, zašto čitate tačke dnevnog reda“, vikala je u glas Milutinović pokušavajući da nadjača Lapajne, najstariju odbornicu u sali Skupštine grada Niša. Kada se ova nije na to obazirala, u rasrpavu se se uključili i ostali odbornici opozicije, a posle desetominutnog ubeđivanja Lapajne je dala sat vremena pauze. Što je uticalo da se strasti u Skupštini smire.

Sudeći po početku sednica Skupštine grada Niša na kojoj je devet tačaka će potrajati…

Na dnevnom redu, između ostalog, je i potvrda mandata odbornicima, a biće izabran predsednik skupštine i njegov zamenik.

Biće postavljen sekretar skupštine i njegov zamenik a odbornici će izabrati gradonačelnika, njegovog zamenika i članove Gradskog veća.

Odbornici će takođe birati predsednika i članove skupštinskih odbora za imenovanje, za mandatno-imunitetska i za adminstrativna pitanja.

Gradska izborna komisija (GIK) u proteklih dva meseca odbacila je sve prigovore opozicije na izbore od 2. juna, a Viši sud sve žalbe na rešenja GIK-a.

Taj sud je odbacio i prigovore opozicije na birački materijal sa birališta broj 10 gde je, prema navodima opozicije, bilo falsifikovanja izbornih rezultata, i birališta broj 18 gde je, kako tvrde, „nestalo“ 15 biračkih listića koji su bili višak.

Opozicija u Nišu validnim smatra rezultate objavljene u zoru 3. juna po kojima joj je pripao 31 mandat, a Srpskoj naprednoj stranci njih 30.

Prema konačnim rezultatima GIK-a koalicija oko Srpske napredne stranke dobila je 30 mandata, grupa građana „Dr Dragan Milić“ 16, a koalicija „Biramo Niš“ njih 10.

Po GIK-u, koalicija „Ujedinjeni – Nada za Niš“ i pokret „Kreni promeni“ ima po dva mandata, a Ruska stranka jedan mandat.

Ruska stranka podržala je naprednjake i njihove koalicione partnere i tako joj obezbedila većinu u skupštini grada.

Pročitajte još:

Proteklih dana u niškoj javnosti dosta se govorilo oko toga koliko će zapravo odbornika glasati za predloge Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera.

Pominjana je brojka od 34 ili 35 odbornika, što bi značilo da bi imali podršku i četvoro odbornika koji su mandate dobili na opoziocionim izbornim listama.

Sednici Skupštine grada prisustvuje 60 obornika, od 61. Sednici zbog bolesti ne prisustvuje jedna odbornica Srpske napredne stranke, zbog bolesti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare