Ana Brnabić i Aleksandar Vučić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Premijerka Ana Brnabić prethodnih dana je više puta naglasila da je u svakom trenutku spremna da podnese ostavku, ali da predsednik Srbije Aleksandar Vučić istu odbija. Ono što predsednica Vlade Srbije ne zna ili se pravi da ne zna jeste da Vučić s tim nema nikakve veze. Zakon o Vladi jasno kaže premijer ostavku upućuje Narodnoj Skupštini, a predsednika tome samo obaveštava.

“Obzirom na pisanja tajkunskih medija, samo da bude jasno – u svakom trenutku sam spremna da, kao predsednica Vlade, podnesem ostavku i to predsednik Srbije zna i, za sada, odbija. Možda se predomisli. Želite izbore – nikakav problem, uvek smo za izbore. Ja svakako ostajem odana Srbiji i Aleksandru VUčiću”, napisala je Brnabić na Tviteru.

Član 20 Zakona o Vladi po tom pitanju je vrlo jasan i kaže:

“Predsednik Vlade može podneti ostavku, koju upućuje predsedniku Narodne skupštine i o kojoj obaveštava predsednika Republike i javnost. Narodna skupština na prvoj narednoj sednici bez rasprave prima k znanju da je predsednik Vlade podneo ostavku i time Vladi prestaje mandat. Predsednik Vlade može obrazložiti ostavku u Narodnoj skupštini”.

Ukoliko to nije jasno, evo još pojašnjenja…

Direktor pravnih poslova CRTE Pavle Dimitrijević, povodom premijerkine izjave o ostavci kaže da nije potrebno da predsednik prihvati njenu ostavku.

Pavle Dimitrijević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Ukoliko predsednica Vlade zaista hoće da podnese ostavku, nije potrebno da predsednik Republike to prihvati. Po zakonu, premijerka o toj odluci samo obaveštava predsednika Republike, a ostavku upućuje Narodnoj skupštini koja to na sledećoj sednici konstatuje. I time se završava mandat toj Vladi. Ovakve izjave su samo još jedan primer urušavanja institucija – marginalizacije Parlamenta i centralizacije moći u rukama jednog čoveka”, navodi Dimitrijević za Nova.rs.

Problem je, možda, upravo u tome što ostavka Ane Brnabić znači da celoj Vladi prestaje mandat.

U tom slučaju predsednik Srbije ima iizvesna ovlašćenja.

“Ono što je dužnost predsednik Republike jeste da nakon što Skupština konstatuje ostavku premijera, pokrene postupak za izbor nove Vlade. Ako se nova Vlade ne izabere u roku od 30 dana, onda je predsednik dužan da raspusti Skupštinu i raspiše izbore”, navodi Dimitrijević.

Što se novih izbora tiče, predsednik Srbije je rekao da nije nikakav problem.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

„Kad god hoće izbore dobiće izbore, ako mi kažu da hoće izbore u Beogradu, imaće izbore u Beogradu, ali će da imaju i neke druge izbore, a ne samo one koje oni hoće. Da li će da budu samo izbori u Beogradu ili će da budu i pokrajinski i republički, pa polako. Niste vi jedini učesnik političkog života u Srbiji. Sve što hoćete mi ćemo da ispunimo, ali ne baš uvek u formi u kojoj baš vi hoćete“, rekao je predsednik u nedelju na obeležavanju Dana policije.

Vučić je rekao da može da opoziciji učini i jednu uslugu, pošto su, kako je rekao „uvređeni i povređeni“ spuštanjem cenzusa na tri odsto – da zajedno podignu cenzus na pet odsto.

„Pošto su rekli da su uvređeni i povređeni i da im je mnogo teško zbog smanjenja cenzusa na tri odsto, da sam time prekršio evropske norme – evo da se dogovorimo, pa svi zajedno da povećamo cenzus na pet odsto, možemo i za koalicije i na sedam odsto da to bude pravi evropski model, da oni konačno budu zadovoljni i da idemo pred građane Srbije“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Vučić: U sredu mnogo važnih vesti za građane Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare