Nekad uticajni ministri, a danas stranački operativci, kandidati za nove funkcije ili samo službenici. Gotovo da nema funkcionera SNS koji su od dolaska naprednjaka na vlast opstali u Vladi ili na nekoj drugoj visokoj funkciji, ali neki su otišli burno i preteći, a drugi pognute glave. Šta je sa Nebojšom Stefanovićem, gde je Radomir Nikolić, da li je istina šta se priča o Zlatiboru Lončaru…

Nebojša Stefanović je uz mnogo buke otišao iz Vlade Srbije, iako to nije bilo neočekivano. Kritike na njegov račun nisu dolazile samo iz redova opozicije, javno su smenu tražili brojni opštinski odbori SNS, ali i visoki funkcioneri te stranke.

Atmosfera u javnosti je bila takva da ne bi bilo iznenađenje ni njegovo privođenje – dovođen je u vezu sa prisluškivanjem Aleksandra Vučića, a njegova bivša saradnica Dijana Hrkalović tvrdila je da je štitio klan Veljka Belivuka dok je bio na mestu ministra policije.

Sve to je prošlo. Režimski tabloidi skinuli su ga sa naslovnih strana, a uprkos odnosu stranačkih kolega prema njemu, ostao je u SNS.

Nebojša Stefanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sada je jedan od glavnih operativaca u stranci, a na njegovoj Fejsbuk stranici piše da je član Predsedništva te partije. Iako je svojevremeno vodio beogradski odbor naprednjaka, u prvoj polovini godine aktivno je obilazio jug Srbije, a poznavaoci prilika tvrde da je neformalni koordinator SNS za taj deo zemlje.

Iako je neslavno otišao iz Vlade, ne bi bilo iznenađenje da posle nekog vremena ponovo bude postavljen na visoku funkciju. Mediji su spekulisali da će biti novi direktor JP “Putevi Srbije”, a u političkim krugovima se pričalo da će na poziciji direktora JP Srbijagas zameniti Dušana Bajatovića. Ništa od toga se još nije dogodilo.

Kandidat za BIA

Iz javnosti je nestao i Zlatibor Lončar, koji je osam godina bio na poziciji ministra zdravlja. Njegovo ime u javnosti se sporadično pominje.

Spekulisalo se da njegovo odsustvo iz Vlade Srbije samo privremeno i da će u bližoj budućnosti biti postavljen na visoku državnu funkciju. Pričalo se da je glavni kandidat za funkciju direktora Bezbednosno informativne agencije, kada sa te pozicije bude smenjen Aleksandar Vulin.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, sastanak sa direktorima kovid bolnica
Zlatibor Lončar Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Njegovo ime pominjano je i u martovskom izveštaju Fridom Hausa, u kome piše da je povezan sa organizovanom kriminalnom grupom. Podsećamo, Lončar je i ranije povezivan sa Zemunskim klanom, o čemu postoje i službene zabeležbe, a o tome je govorio i bivši načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović.

Nakon što se njegovo ime nije našlo na spisku ministara, spekulisalo se da će biti načelnik Urgentnog centra. U njegovoj imovinskoj karti piše da je tamo zaposlen kao hirurg i da prima platu od 88.000 dinara, ali sudeći po dostupnim informacijama na pomenutu funkciju nije imenovan.

Sad je običan član koji radi u privatnoj firmi

Iz javnosti se potpuno povukao i Radomir Nikolić, sin Tomislava Nikolića, nekadašnji gradonačelnik Kragujevca i bivši predsednik gradskog odbora SNS u tom gradu. On se munjevito pojavio na političkoj seni i sa nje takođe munjevito nestao.

U njegovom rodnom Kragujevcu, čak ni oni koji aktivno prate sva lokalna politička dešavanja, ne znaju sa sigurnošću čime se sada bavi Nikolić mlađi, ali je izvesno da je “ostao u gradu”.

Radomir Nikolić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kada se posle lokalnih izbora 2020. povukao sa pozicije prvog čoveka grada i fotelju gradonačelnika prepustio svom kumu Nikoli Dašiću, glasno se spekulisalo da će Radomir Nikolić za taj potez dobiti “obeštećenje” u vidi ambasadorskog mesta ili pozicije u nekom ministarstvu.

Međutim, takve pretpostavke se nisu obistinile, pa je bivši gradonačelnik ostao u Kragujevcu, na marginama političkog i javnog delovanja.

Vrlo retko se pojavljuje na zvaničnim događajima, a od izvora bliskog SNS-u, saznajemo da ga nema ni u stranačkim prostorijama. Tako je Radomir Nikolić, kaže naš izvor, od nekada prvog čoveka Gradskog odbora SNS-a, postao samo “običan član”.

Nova.rs saznaje i da se Radomir Nikolić (47) posle izleta u politiku, vratio u privatni sektor, pa sada, daleko od javnosti, radi u jednoj privatnoj firmi, koja se bavi berzom.

Internacionalna sekretarka koja napada stranačke kolege

U javnosti nema ni Jadranke Joksimović, nekadašnje ministarke za evrointegracije koja je bila ministarka osam godina. Tačnije, ne pojavljuje se u medijima, ali neretko, bez zadrške, preko Fejsbuka “udari” po svojim stranačkim kolegama i uzdanicima Aleksandra Vučića.

Jadranka Joksimović, Konfrencija za medije posle sednice Predsedništva SNS-a Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kada je bilo jasno da više neće biti ministarka za EU, njoj je ponuđeno da preuzme Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, ali je ona to odbila. Sagovornici Nova.rs preneli su da je na sednici na kojoj se o tome govorilo bilo prilično burno i da je tu ponudu doživela kao ponižavajuću.

Na njenom Fejsbuk profilu piše da je članica Predsedništva SNS i internacionalni sekretar te stranke, ali je to nije sprečavalo da iznese kritike na račun kolega. Tako je ušla u sukob sa ministrom finanasija Sinišom Malim, navodeći da je “izigravao moćnog kopredsednika koji je nudio fotelje svojim drugarima i to iza leđa svojim stranačkim kolegama”.

Joksimović je vređala i svoju naslednicu u Vladi Tanju Miščević koju je nazvala “antitalentovanom i klimoglavom službenicom”, a bavila se likom i delom Jelene Trivan, savetnicom Ane Brnabić i direktorkom Mtela BiH.

Na sajtu Fakulteta političkih nauka piše da je članica Saveta FPN kao predstavnica osnivača.

BONUS VIDEO Proslava Dana zastave u Kragujevcu u organizaciji SNS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare