Nebojsa Stefanovic
Nebojša Stefanović Foto:FoNet/MOD

Ministar odbrane Nebojša Stefanović obraćtio se u subotu ujutru javnosti na konferenciji za novinare koju je sazvao kako bi odgovorio na učestale optužbe pojedinih medija i visokih funkcionera MUP o svom nelegalnom postupanju u slučajevima "Belivuk", "Jovanjica" i navodnom prisluškivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Monstruozne laži, želim da zaštitim svoju zemlju, svoju porodicu i predsednika republike i mog prijatelja od svih laži i manipulacija. Želim da kažem istinu, i spreman sam da sve potvrdim i poligrafski da budem testiran. Najteže je izrečeno s ciljem da pokvare moj odnos sa predsednikom. Laž je da sam predvodnik grupe zaverenikom. Istovremeno, spreman sam odmah da odem na poligrafsko testiranje. Nadam se da će to učiniti svi koji iznose laži o meni“, rekao je Stefanović na početku konferencije.

On se potom osvrnuo na konkretne optužbe policijskog službenika Tomislava Radovanovića.

„Naveo me kao organizatora paralelnih struktura u ministarstvu. Za sve godine svog rada, ne da nisam rekao težu reč protiv predsendika, a kamoli da sam vodio grupu zaverenika. Ove besmislice će morati da objasne pred nadležnim državnim organima“, rekao je ministar.

O „Jovanjici“: Sud će odlučiti

Govoreći o slučaju Jovanjica, Stefanović je rekao:

„Prva tema, protiv okrivljenog Koluvije se vodi postupak za narko trafiking, i sud će odlučiti da li je kriv ili nije. Ja sam bio taj koji je izašao prvi pred medije, nakon nekoliko dana provera, i rekao da ni Aleksandar ni Andrej Vučić nisu imali veze sa Jovanjicom. Isto to su rekli i policijski službenici koji su vodili istragu. Drugo, moram da istaknem da očekujem da se otkrije ko je pokušao da utiče na Koluviju da optuži brata predsednika, spreman sam da prvi odgovaram na ova pitanja“, rekao je ministar.

O Belivuku: Nisam ga nikad upoznao

Odgovarajući na optužbe bivšeg načelnika beogradskog UKP, Stefanović je rekao:

„Osuđeni bivši pripadnik MUP Ilija Milačić izrekao je brutalne laži. Belivuka i bilo kog člana klana nisam nikada upoznao, ni lično ni preko posrednika ga nisam kontaktirao. Zašto se pokreće hajka? Oni koji jesu imali kontakte sa njim, sedeli u beogradskim kafićima, održavali komunikaciju „Skaj aplikacijom“, pokušavaju da sakriju svoju krivicu i prebace na sve druge samo da oni ne odgovaraju. Radi se pre svega o Aleksandru Papiću, za kog sam utvrdio da čovek pokušava da mi bude blizak da ostvari svoje ciljeve“, rekao je Stefanović.

Više o optužbama čitajte u posebnoj vesti.

O Đukanoviću: Pitajte njega

Stefanović se, na kraju konferencije, kratko osvrnuo i na intervjue koje prethodnih nedelja objavljuje Vladimir Đukanović, poslanik SNS, član Visokog saveta sudstva i advokat Predraga Koluvije.

„Ne mogu da pređem preko toga. Ne znam na osnovu čega jedan pravnik i član visokog saveta sudstva ima ideju da izriče ovako teške optužbe. Đukanović nije običan novinar i ne može da doprinese istini. Zašto to radi – pitanje je za njega“, rekao je ministar.

Podsećamo, Stefanović je konferenciju najavio na Tviteru:

„Nakon serije izrečenih laži, održaću konferenciju za novinare sutra, u subotu 9. oktobra u 10 sati, u Domu Vojske Srbije, na kojoj ću detaljno razobličiti besmislice koje se danima plasiraju u javnosti“, napisao je Stefanović u petak uveče na svom Tviter profilu.

Prethodno, načelnik Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije (UKP) Tomislav Radovanović izjavio je u petak uveče da je „ubeđen“ da je u MUP postojala paralelna struktura „sa precizno odabranim ljudima“ čiji je cilj, kako je rekao, bio da prikupljaju podatke o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici. Radovanović je kazao da je grupa, formirana u vreme kada je resorni ministar bio Stefanović, imala logističku i svaku drugu podršku „jedne zapadne obaveštajne službe“, kao i da je uspostavila obaveštajnu mrežu kod „tajkuna“ i organizovanih kriminalnih grupa.

Optužbe (uglavnom iz medija) na Stefanovićev račun vezane su i za navodno opstruiranje istraga u slučaju „Belivuk“, a njegova uloga implicira se i u slučaju „Jovanjica“, u kontekstu izjava prvooptuženog Predraga Koluvije da su mu policijski službenici nudili da za dilovanje marihuane pronađene na poljoprivrednom dobru optuži Andreja, brata predsednika Vučića.

BONUS VIDEO: Stefanovićeva konferencija – odgovori na slučajeve Jovanjica i Belivuk

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare