Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Jedan od najdugovečnijih ministara, Zlatibor Lončar, više nije na čelu srpskog zdravstva. Odlazak bivšeg ministra zdravlja prošao je gotovo nezapaženo, s obzirom na činjenicu da je on već duže vreme u medijskoj ilegali. Sudeći po tvrdnjama lidera naprednjaka Aleksandra Vučića, Lončar sasvim sigurno neće okrenuti leđa SNS, a da li će stranka njega izneveriti ili će mu obezbediti novu funkciju, odgovor je koji ćemo dobiti u narednom periodu.

Izuzev par saopštenja, ime Zlatibora Lončara se pred kraj njegovog mandata u Vladi Srbije gotovo nije pojavljivalo u javnosti. O njegovog odlasku iz izvršne vlasti govorilo mnogo pre nego što je predsednik SNS Aleksandar Vučić pročitao imena novih ministara i nakon čega je i definitivno postalo jasno da hirug Lončar neće biti na funkciji koju obavlja od 2014. godine.

Pročitajte još...

A šta će biti sa bivšim ministrom? Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Nova.rs, on će sasvim sigurno da se vrati svom pozivu i radu u Urgentnom centru. Sagovornici Nova.rs ističu da će se tek u narednom periodu razgovarati o eventualnoj funkciji za Lončara, te da je on u više navrata istakao da hoće da se vrati osnovnom zanimanju. 

Da od njega ne očekuje da se naljuti zbog toga što nije ministar, te da će ostati veran SNS, rekao je nedavno i lider nparednjaka Aleksandar Vučić. Podsetimo, on se na sednici Predseništva SNS zahvalio bivšem ministru na angažmanu, rekavši da će on, kao i mnogi bivši ministri, „nastaviti da radi za stranku“.

Afere bivšeg minsitra – Vučić ga nije dao posle pada helikoptera

Podsetimo, 13. marta 2015. godine, vojni helikopter poleteo je za Beograd iz Novog Pazara, kako bi se spasio život jednoj bebi. Zbog loših vremenskih uslova, letelica je neko vreme kružila iznad Beograda, pokušavajući da bezbedno sleti, da bi se nešto pre ponoći izgubila sa radara. Dva i po sata kasnije helikopter je pronađen, a posada nije preživela.

Foto: Printskrin N1

Cilj je bio jedan – spasiti bebi život, međutim, naknadno je utvrđeno je tokom realizacije akcije došlo do niza propusta. Ipak, pitanje na koje ni dan danas nije dat adekvatan odgovor je zašto je tog 13. marta odlučeno da pilot Omer Mehić sleti baš na aerodrom „Nikola Tesla“, iako je njegova sugestija bila da to bude aerodrom u Batajnici ili VMA.

Uz to, mediji su pisali da je, samo 20 minuta pre sletanja, Mehiću rečeno da je prihvat bebe organizovan na Aerodromu “Nikola Tesla”, a tokom vojne istrage ustanovljeno je i da je ministar zdravlja Zlatibor Lončarhteo da prisustvuje sletanju.

Najpre su agencije objavile vest da je beba stigla u Beograd, gde ju je preuzela ekipa Instituta za majku i dete, nakon čega je došlo do ispravke. Za novinskom agencijom, ubrzo su i preostali portali preneli istu vest. Sa druge strane, dnevni listovi Politika, Naše novine i Alo u izdanjima za 14. mart, takođe, objavile su vest o uspešnoj akciji.

Zbog brojnih glasina u javnosti o korišćenju tragedije o političke svrhe govorio je čak i sam ministar Lončar.

„Kad sam stigao na Aerodrom Nikola Tesla, već su bile stigle ekipe hitne pomoći i lekara iz instituta. I nije bila nijedna novinarska ekipa. Pa zar zaista verujete da niko od novinara, da su ekipe čekale na aerodromu, ne bi odmah objavio fotografije ili snimak?“, tvrdio je Lončar.

Ipak, to ga na kraju nije koštalo ministarske pozicije, a u njegovu odbranu je stao i sam Aleksandar Vučić, tada premijer Srbije, koji je poručivao da „neće da ga da“.

Veze sa zemunskim klanom

Da je Lončar zaista drugovao sa pripadnicima ovog klana potvrđuje i fotografija koju je 2017. godine u javnost izneo Velimir Ilić. Na njoj se vidi aktuelni ministra zdravlja, vidno raspložen, kako se grli sa Dušanom Spasojevićem, vođom ove kriminalne grupe.

Tvrdnju da je Lončar imao bliske odnose sa Zemuncima, ali i sa klanom Darka Šarića, nekoliko puta je u javnosti iznosio i bivši načelnik UKP Rodoljub Milović.

BONUS VIDEO: Bizaran incident kod Skupštine Srbije – Zlatibor Lončar pritekao u pomoć

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare