Foto: Vesna Lalić, Filip Krainčanić/Nova.rs/TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/MINISTARSTVO ZDRAVLJA ALEKSANDAR ANGELOVSKI/ZORAN ZESTIC

U svim vladama koje je krojila Srpska napredna stranka Aleksandar Vučić menjao je veliki broj ministara, a oni koji su ostajali bez fotelja u Nemanjinoj 11 dobijali su nova nameštenja. Od formiranja trećeg kabineta Ane Brnabić novu državnu funkciju još nije dobilo čak devet nekadašnjih ministara. Za neke od njih to je verovatno samo pitanje vremena, pojedini će biti više angažovani u stranci, dok jedna ministarka od SNS više ne očekuje ništa.

Nekadašnji ministar poljoprivrede i potpredsednik Vlade Branislav Nedimović nije bio u igri ni za jedno ministarstvo. Nezvanično se moglo čuti da je baš on zamolio Aleksandra Vučića da više ne bude u Vladi.

Uoči odlaska fudbalske reprezentacije Srbije na Svetsko prvenstvo u Kataru trebalo je da bude izabrano novo rukovodstvo Fudbalskog saveza Srbije, a spekulisalo se da je glavni favorit u trci za predsednika FSS upravo Nedimović.

Vanredna sednica Vlade Srbije
Branislav Nedimović, Vanredna sednica Vlade Srbije Foto:Foto:Nemanja Jovanović/ Nova.rs

Međutim, izbori su iznenada odloženi i bez jasnog obrazloženja najavljeni za prvi kvartal 2023.

Tako je priča o postavljanju nekadašnjeg ministra poljoprivrede na čelo FSS pala u drugi plan.

Na ovu temu sam Nedimović nije želeo mnogo da govori. Upitan da li su tačna nagađanja da je najozbiljniji kandidat za prvog čoveka FSS, on je početkom novembra izjavio da su to spekulacije i da će u februaru, martu biti nova procedura.

Pročitajte još...

“Otom – potom. Najvažnije da reprezentacija Srbije napravi uspeh na Mondijalu u Kataru”, rekao Nedimović, a preneo sremskomitrovački portal.

Lončar u Kliničkom centru

Bez funkcije je ostao i Zlatibor Lončar, bivši ministar zdravlja, koji je na toj poziciji bio od 2014.

Pred sam kraj svog ministarskog mandata povukao se iz javnosti i tada se spekulisalo da ga neće biti u narednoj vladi.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, sastanak sa direktorima kovid bolnica
Zlatibor Lončar Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U političkim krugovima se pričalo da mu je Vučić namenio funkciju direktor Kliničkog centra Srbije, ali na tu poziciju do danas nije postavljen.

Iako je bio ministar osam godina, on je sve vreme, bar sudeći po njegovoj imovinskoj karti, radio i kao hirurg na KCS i samo tu primao platu.

Stefanović obilazi članstvo SNS

Posle 10 godina bez funkcije je ostao i Nebojša Stefanović, čiji je rad obeležio niz afera, ali i sumnji unutar stranke da je radio protiv Aleksandra Vučića. Čak i da ga je prisluškivao.
Stefanović je u prošloj vladi bio potpredsednik i ministar odbrane, a prethodno ministar policije i predsednik Skupštine Srbije.

Nebojša Stefanović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prošao je put od najbližeg Vučićevog saradnika i potencijalnog naslednika u stranci do čoveka koji mora ispočetka da se dokazuje.

Kako je Nova.rs pisala, on je sada najviše angažovan u stranci i u prethodnom periodu obilazio je jug Srbije i razgovarao sa članstvom.

Joksimović kao internacionalni sekretar

Radu u stranci je posvećena i Jadranka Joksimović, koja u SNS obavlja funkciju internacionalnog sekretara. Kako je naš portal pisao, njoj je nuđeno da u novoj vladi bude ministarka informisanja i telekomunikacija, ali je ona to odbila.

Jadranka Joksimovic
Jadranka Joksimović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Stav Jadranke Joksimović je bio da bi radije da ne bude deo Vlade, ako ne može da bude na istom mestu i da ne želi ‘utešne’ funkcije. To je Vučiću napravilo određene probleme, jer tada nike imao rešenje za Ministarstvo inofrmisanja i telekomunikacija“, rekao je izvor Nova.rs.

Od odlaska sa funkcije ministarke nije se javno oglašavala.

Dve opcije za Zoranu Mihajlović

Novo zaposlenje nema ni Zorana Mihajlović, bivša potpredsednica Vlade i ministarka energetike, koja je jedina iz SNS bila u svim vladama do ove. Doduše, Mihajlović je uporedo sa poslom u Nemanjinoj 11 bila angažovana i na Univerzitetu Megatrend kao predavač. I dalje tamo radi.

Zorana Mihajlović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Imajući u vidu da su njeni odnosi sa Vučićem, ali i drugim članovima vrha SNS ozbiljno narušeni, ne može se nadati nekoj drugoj funkciji. Makar ne sada.

Jedna od opcija je da napusti stranku i formira svoju, ali takvu mogućnost do sada javno nije najavila.

Čomić će praviti planove posle praznika

U javnosti nema ni Gordane Čomić, koja je neslavno završila svoj ministarski mandat. Pritom, rizikujući mnogo, budući da se iz opozicionih redova priklonila vlasti.

Ona je za BBC na srpskom rekla da će praviti planove kad prođe praznično vreme.

Gordana Čomić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Ono što radite ne zavisi od toga gde ste, nego ko ste i u šta verujete”, rekla je Čomić.

Ne zna se ni šta je sa Vanjom Udovičićem, koji je godinama bio na funkciji ministra sporta. Sudeći po podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, on poseduje udeo u tri firme, a jedna je u njegovom stopostotnom vlasništvu. Nije isključeno da će se posvetiti privatnom biznisu.

Ozbiljno razrađen biznis ima i nekadašnji ministar bez portfelja Nenad Popović, a nepoznato je kakvi su njegovi dalji politički planovi. Njih nije iznosio ni Ratko Dmitrović, koji je bio ministar za brigu o porodici.

BONUS VIDEO Vučić o Zorani Mihajlović: Boga je molila da bude ministar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare